Web Analytics
  • MEPROBAMAT

Meprobamat


Denumire comună internaţională: Meprobamatum

Forme de prezentare: Comprimate


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Meprobamat este un medicament anxiolitic (antianxios) indicat în tratamentul de scurtă durată al stărilor de anxietate şi tensiune psihică. în plus favorizează apariţia somnului şi relaxarea muscu­lară prin acţiunea sa asupra unor zone ale creierului.


Important de ştiut
Persoanele care iau Meprobamat de mai mult timp sau în doze mari pot deveni dependenţi de medicament. Oprirea brusca a tratamentului la acestea poate determina simptome de sevraj: vărsături, lipsa poftei de mâncare, anxietate, halucinaţii, confu­zie, insomnii, lipsă de coordonare, fasciculaţii musculare, tremor, convulsii.

Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 1-3 ori pe zi sau ; conform prescripţiei, preferabil la aceleaşi ore, în timpul mesei  sau pe stomacul gol.
  Nu zdrobiţi sau mestecaţi comprimatele înainte de a le înghiţi  deoarece au un gust amar.
  Urmaţi întocmai prescripţia, la intervalele de timp recomandate  de medic şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste  doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi ferit  de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi flacoanele i expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me- j dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
  • reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor,  limbii sau feţei, urticarie)

• bătăi cardiace rapide sau neregulate, dureri toracice
•        tumefacţii ale mâinilor sau picioarelor
•        dificultăţi la mers, lipsă de coordonare, tulburări de vedere sau de vorbire, agitaţie
•        pierderea conştienţei
•        oboseală sau slăbiciune severă
•        idei sau tentative de sinucidere
•        roşeaţă, tumefacţie, vezicule pe piele sau descuamare
•        febră, frisoane, dureri în gât persistente
•        sângerări neobişnuite
•        modificări ale cantităţii sau frecvenţei urinărilor
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, dureri de cap, ameţeli, somnolen­ţă, slăbiciune, diaree.

Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă, tratament cu oxybat (Xyrem), stări precomatoase şi coma- toase, intoxicaţii acute cu substanţe care deprimă activitatea sis­temului nervos central, epilepsie, miastenie, porfirie, vârsta sub 3 ani.

Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii, afecţiuni ale nervilor sau istoric de convulsii, antecedente de abuz sau dependenţă de alcool, ten­tative de sinucidere.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu administraţi doze mai mari sau pe durată mai lungă decât v-a fost recoman­dat.


Evitaţi asocierea Meprobamatului cu barbiturice sau hipnotice. Nu consumaţi alcool pe durata administrării datorită riscului de reacţii adverse.
Nu opriţi brusc tratamentul cu Meprobamat datorită posibile­lor efecte adverse. Anunţaţi medicul când doriţi să renunţaţi la medicament pentru a vă asista la reducerea treptată a dozelor, în decurs de 1-2 săptămâni.
Folosiţi Meprobamat cu prudenţă la vârstnici deoarece aceştia pot fi mai sensibili la reacţiile adverse, în special somnolenţă.


Meprobamat nu ar trebui administrat la copiii cu vârsta sub 6 ani deoarece eficacitatea şi siguranţa la această grupă de vârstă nu au fost confirmate.
Meprobamat poate favoriza apariţia convulsiilor la persoanele cu epilepsie.
Medicamentul poate da ameţeli sau somnolenţă de aceea evi­taţi şofatul, manipularea utilajelor cu risc şi activităţile ce implică atenţie sporită până la epuizarea acestor efecte. De asemenea evitaţi consumul de alcool sau folosirea altor medicamente ce v- ar putea accentua ameţelile şi somnolenţa (ex. relaxantele mus­culare, somniferele), exerciţiile fizice solicitante, mediile cu tem­peratură ridicată, febra, deshidratarea. Evitaţi ridicarea bruscă din pat sau de pe scaun pentru a nu ameţi.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        oxybat sodic (Xyrem)
•        anticoagulante (Sintrom, Trombostop)
•        corticosteroizi: prednison, metilprednisolon (Lemod Solu, Me- drol, Solu-Medrol), prednisolon (Decortin H)
•        rifampicină (Sinerdol)
•        contraceptive orale (anticoncepţionale).
Sarcina şi alăptarea
Meprobamat poate dăuna fătului dacă este administrat în timi pul sarcinii de aceea anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi sarcina.
Medicamentul poate trece în laptele matern de aceea este indi- i cat să nu alăptaţi în timpul tratamentului.
Doze recomandate
• Comprimate

Reducerea anxietăţii
Adulţi şi copii peste 12 ani | Uzual se administrează 400 mg (1 comprimat) de 1-3 ori pe zi.
Copii cu vârsta de 6-12 ani
Se recomandă administrarea a 100-200 mg (1/4-1/2 comprimat) : de 1-3 ori pe zi.
Copii sub 6 ani
Dozajul este stabilit de către medic.
Supradozare

Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simptomele supradozării pot include: dificultăţi respiratorii, bătăi car­diace rapide sau neregulate, ameţeli severe, stupoare, tulburări i de vorbire, gânduri de sinucidere, şoc.


Metamisol vezi Algocalmin Um Metfogamma vezi Metformin

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

MEPROBAMAT

  • Product Code: MEPROBAMAT
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€