A+ A A-

Meloxicam


Denumire comună internaţională: Meloxicamum

Alte denumiri comerciale: Celomix, Melartrin, Melox, Movalis, Moxcipam, Recoxa
Forme de prezentare: Comprimate, Soluţie injectabilă, Supozitoare


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Meloxicam este un antiinflamator nesteroidian ce acţionează prin blocarea unor substanţe responsabile de apariţia inflamaţiei şi durerii. Este indicat pentru tratamentul simptomatic al poliar- tritei reumatoide, artrozelor, bolilor degenerative ale articulaţiilor şi altor stări inflamatorii.
Important de ştiut
Tratamentul prelungit sau cu doze mari de antiinflamatoare ne- steroidiene în asociere cu fumatul sau consumul de alcool creşte probabilitatea apariţiei ulcerului de stomac şi a sângerărilor gas- trointestinale. Administrarea împreună cu alimentele nu reduce totuşi acest risc. Anunţaţi imediat medicul dacă observaţi apariţia durerilor de stomac sau de spate severe, vărsăturilor cu sânge sau aspect de zaţ de cafea, scaunelor cu sânge sau a celor colorate în negru.
Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 1-2 ori pe zi sau conform prescripţiei, în timpul mesei sau pe stomacul gol. Dacă aveţi arsuri de stomac puteţi lua Meloxicam odată cu alimentele, înghiţiţi tabletele împreună cu un pahar mare de apă.


In cazul folosirii supozitoarelor, umeziţi-le cu apă rece înainte de folosire şi introduceţi-le în rect cât mai profund. Dacă acestea sunt prea moi pentru a putea fi utilizate, lăsaţi-le în folia lor 30 minute la frigider sau sub jet de apă rece.
Administraţi soluţia injectabilă profund intramuscular.
Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză- luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele, su­pozitoarele sau fiolele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii severe cu erupţii pe piele, dificultăţi respiratorii, tume- facţii ale feţei, buzelor şi limbii
•        dureri severe în piept, bătăi cardiace rapide sau neregulate, transpiraţii, greaţă, vărsături
•        edeme (tumefacţii ale mâinilor şi picioarelor), creştere rapidă în greutate
•        depresie, confuzie, schimbări de dispoziţie •        dureri de cap severe, ameţeli puternice, pierderi ale conştien­ţi
•        amorţeli sau slăbiciune pe o parte a corpului, tulburări de vede­re sau vorbire, dezechilibru, ţiuituri în urechi
•        convulsii
•        dureri abdominale severe, vărsături sau scaune cu sânge, vărsă­turi în zaţ de cafea, scaune cu sânge sau de culoare negre
•        pierderea poftei de mâncare, urini închise la culoare, scaune decolorate, îngălbenirea pielii şi ochilor
•        febră, dureri persistente în gât, vezicule pe piele, roşeaţă şi de- scuamare severă.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: arsuri de stomac, greaţă, vărsături, consti- paţie, balonare, gaze, diaree, ameţeli, dureri de cap, tulburări de somn, durere, roşeaţă şi tumefacţie la locul injectării.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa ac­tivă, aspirină sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, intervenţie de bypass recentă, ulcer gastroduodenal activ, sarcină în ultimul trimestru.
Atenţionări speciale
Meloxicam este un antiinflamator nesteroidian. înainte de a ad­ministra şi alte medicamente verificaţi dacă acestea nu sunt tot antiinflamatoare nesteroidiene. Dacă nu sunteţi siguri în privinţa lor, întrebaţi farmacistul.

Nu asociaţi antiinflamatoarele nesteroi­diene fără aprobarea medicului deoarece poate creşte riscul de efecte adverse severe.
Informaţi medicul dacă fumaţi sau aveţi boli de ficat, inimă sau rinichi, insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială, diabet zaha­rat, ulcer gastroduodenal în antecedente sau în prezent, infecţie cu Helicobacter pylori, astm bronşic, polipi nazali, probleme ce predispun la sângerare sau coagulare, istoric de tromboză (coa­gulare a sângelui anormală), atac de cord sau cerebral întrucât poate fi necesară ajustarea dozelor de Meloxicam sau reconside­rarea tratamentului.


Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii.
Nu administraţi doze mai mari sau pe durată mai lungă decât v-a fost recomandat.
Contactaţi medicul dacă simptomele nu se ameliorează sub tra­tament.
în caz de administrare prelungită, prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medic în vederea evaluării stării dumneavoas­tră generale şi efectuării de analize de sânge, inclusiv hemoleuco- gramă şi teste ale funcţionării rinichilor.


Folosiţi cu precauţie la vârstnici întrucât aceştia pot fi mai sen­sibili la efectele sale, în special la sângerările de stomac şi proble­mele cu rinichii.
Administraţi de asemenea cu prudenţă la copii deoarece poate apare mai frecvent greaţă, vărsături, dureri de stomac, diaree, du­reri de cap, febră.
Siguranţa şi eficacitatea administrării medicamentului la copiii cu vârsta sub 2 ani nu au fost încă determinate.
Meloxicam poate determina uneori probleme severe ale inimii şi vaselor de sânge, mai ales dacă este folosit pe termen lung şi imediat înainte sau după operaţia de bypass.

Anunţaţi imediat medicul dacă apar dureri severe în piept, gât, maxilar, umăr şi braţ, dificultăţi respiratorii, slăbiciune sau amorţeli pe o parte a corpului, probleme de vedere, vorbire sau echilibru.
Medicamentul poate da ameţeli, situaţie în care se recomandă evitarea şofatului, a manipulării utilajelor cu risc sau a activităţilor ce implică atenţie sporită până la epuizarea lor.
Evitaţi folosirea altor medicamente ce v-ar putea accentua ame­ţelile, exerciţiile fizice solicitante, mediile cu temperatură ridicată, febra, deshidratarea.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        alte antiinflamatoare nesteroidiene
•        corticosteroizi: prednison, metilprednisolon (Lemod Solu, Me- drol, Solu-Medrol)
•        anticoagulante warfarinice (Trombostop, Sintrom)
•        inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei: captopril (Capocard, Miniten), enalapril (Ednyt, Enalap, Enap, Renitec), fosinopril (Fosypril, Monopril), perindopril (Noliprel, Prenessa, Prestarium), lisinopril (Lisidene, Lisigamma, Ranolip)
•        blocanţi ai receptorilor de angiotensină: losartan (Cozâar, Loris- ta), irbesartanum (Aprovel, Karvea), telmisartan (Kinzalmono, Micardis, Pritor), eprosartan (Teveten)
•        diuretice: furosemid, hidroclorotiazidă
•        antibiotice chinolone: ciprofloxacin (Cifrin, Ciprinol, Ciprocin, Ciprobay)
•        antibiotice aminoglicozide: gentamicină (Diakarmon, Genticol, Lybramycin)
•        antidiabetice orale •        methotrexat (Antifolat)
•        ciclosporină (Equoral, Imusporin, Sandimmun Neoral)
•        inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei: fluoxetină (Floxet, Prozac), fluvoxamină (Fevarin), paroxetină (Arketis, Seroxat, Pa- roxat), sertralină (Serlift, Stimuloton, Zoloft)
•        fenitoina (Phenhydan).
Sarcina şi alăptarea
Meloxicam poate dăuna fătului dacă se utilizează în timpul sar­cinii. în cazul în care rămâneţi însărcinată anunţaţi imediat medi­cul. Nu folosiţi medicamentul în ultimele 3 luni de sarcină.
Nu se cunoaşte dacă Meloxicam poate trece în laptele matern, de aceea evitaţi alăptarea în timpul tratamentului.
Doze recomandate
•        Comprimate, soluţie injectabilă, supozitoare
Poliartrită reumatoidă, artroze, boli degenerative ale articulaţiilor

Adulţi
Doza recomandată este de 7,5-15 mg Meloxicam pe zi.

Supradozare 

Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: greaţă, vărsături, dureri de sto­mac, somnolenţă, dificultăţi respiratorii, dureri toracice, pierde­rea conştienţei, convulsii, comă.


Memotal vezi Piracetam

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat