Web Analytics
  • MANINIL

Maninil


Denumire comună internaţională: Glibenclamidum

Alte denumiri comerciale:Glibenclamid

Forme de prezentare: Comprimate


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Maninil este un antidiabetic oral din clasa sulfonilureicelor ce stimulează eliberarea de insulină din pancreas. Este recomandat persoanelor cu diabet zaharat tip 2 non-insulino dependent la care dieta şi exerciţiile fizice regulate nu sunt suficiente pentru a controla nivelele glicemiilor.


Important de ştiut
Tratamentul cu Maninil constituie doar o parte a programului pentru diabet zaharat alături de dietă, exerciţii fizice, control al greutăţii corporale, monitorizare a glicemiilor, controale oftalmo- logice şi stomatologice reguîate, îngrijire a picioarelor.
Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 1-2 ori pe zi în tim­pul mesei sau conform prescripţiei, preferabil în fiecare zi la ace­leaşi ore.
Dacă aveţi o singură doză de Maninil pe zi, luaţi-o dimineaţa odată cu micul dejun sau cu prima masă principală a zilei.Nu consumaţi cantităţi mari de fibre alimentare atunci când administraţi medicamentul deoarece acestea îi reduc din efica­citate.


Inghiţiţi comprimatele împreună cu un pahar mare de apă. Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.Dacă săriţi o doză- luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.


Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi flacoanele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        bătăi cardiace neregulate
•        febră, frisoane, dureri persistente în gât
•        simptome ale hipoglicemiei: anxietate, ameţeli, somnolenţă, bătăi cardiace rapide, dureri de cap, tremor, transpiraţii neobiş­nuite, slăbiciune
•        tulburări de vedere severe sau persistente
•        confuzie, pierderea conştienţei
•        sângerări neobişnuite din nas sau din gingii
•        îngălbenirea pielii şi a ochilor, urini închise la culoare
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, arsuri de stomac, balonare.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa ac­tivă sau la sulfonamide (ex. glipizid - Glucotrol, hidroclorotiazidă - Nefrix, sulfamethoxazol - Biseptol, probenecid, acetazolamidă, celecoxib - Celebrex, zonisamid - Zonegran), diabet zaharat tip I, afecţiuni severe ale ficatului sau rinichilor.
Atenţionări speciale
Maninil nu este indicat pacienţilor cu diabet zaharat tip 1. Dacă aveţi întrebări legate de posibilităţile de tratament pentru aceas­tă afecţiune consultaţi medicul.
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi în antecedente complicaţii severe ale diabetului zaharat cu cetoacidoză sau chiar comă diabetică, afecţiuni ale ficatului, rinichilor, inimii sau tiroidei, probleme cu glanda hipofizară sau suprarena­lele, sindrom de secreţie inadecvată a hormonului antidiuretic, boli gastrointestinale.


Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii.
Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore.Nu administraţi doze mai mari decât v-au fost recomandate.
Monitorizaţi nivelele glicemiei; dacă acestea se prezintă mai tot timpul crescute chiar şi în condiţiile respectării indicaţiilor, con­sultaţi medicul curant.
In perioadele când sunteţi stresat sau bolnav, călătoriţi, săriţi peste mese sau exageraţi cu exerciţiile fizice este posibil să apară semnele hipoglicemiei cu dureri de cap, greaţă, senzaţie de foa­me intensă, ameţeli, dificultăţi de concentrare, somnolenţă, slăbi­ciune, vedere înceţoşată, confuzie, bătăi cardiace rapide, transpi­raţii reci generalizate, tremor.

Soluţia imediată este să consumaţi o tabletă de glucoză, o bomboană cu zahăr, o linguriţă de miere sau un pahar cu suc. Dacă hipoglicemia este severă cu pierderea conştienţei, se impune asistenţă medicală de urgenţă.
în caz de febră, infecţii, traumatisme sau intervenţii chirurgicale consultaţi medicul pentru ajustarea dozelor de Maninil sau even­tual înlocuirea temporară cu insulină.
Prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medic în vederea evaluării stării generale, măsurării glicemiei şi Hb Ale (hemoglo­binei glicozilate), eventual efectuării sumarului de urină, testării funcţiilor renale şi hepatice, examinării oftalmologice ş.a.

Medicamentul poate da somnolenţă, dureri de cap, ameţeli sau vedere înceţoşată de aceea evitaţi şofatul, manipularea utilajelor cu risc şi activităţile ce implică atenţie sporită până la epuizarea acestor efecte. De asemenea evitaţi folosirea altor medicamen­te ce v-ar putea accentua ameţelile, exerciţiile fizice solicitante, mediile cu temperatură ridicată, febra, deshidratarea. Pentru a preveni ameţelile, aşezaţi-vă sau ridicaţi-vă încet, mai ales dimi­neaţa.


Limitaţi consumul de alcool în timpul tratamentului deoarece acesta scade suplimentar glicemia.
Maninil poate vă creşte sensibilitatea la razele UV, de aceea este recomandat să evitaţi expunerea la soare sau la cabine bronzan- te, iar dacă nu este posibil - să vă îmbrăcaţi adecvat, să purtaţi ochelari de soare şi să folosiţi creme cu factor de protecţie mare.
Nu schimbaţi firma producătoare de glibenclamid fără consulta­rea medicului întrucât s-ar putea ca eficacitatea să nu fie aceeaşi.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        insulină
•        antiinflamatoare nesteroidiene: aspirină, ibuprofen (Advil, Fas-
pic, Ibalgin, Ibufen), indometacin, fenilbutazonă
•        beta-blocante: atenolol (Atecor, Atenocor, Blocotenol, Hypo-ten), propranolol, metoprolol (Betaloc, Bloxan, Egilok)
•        blocanţi ai canalelor de calciu: diltiazem (Corzem, Dilmacor, Dil- zem), verapamil (Cordamil, Isoptin, Verogalid)
•        anticoagulante warfarinice (Trombostop, Sintrom)
•        diuretice: furosemid, hidroclorotiazidă
•        inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei: captopril (Capocard, Miniten), enalapril (Berlipril, Ednyt, Enalap, Enap), ramipril (Ampril, Emren, Hartril, Piramil)
•        antibiotice fluorochinolone: ciprofloxacin (Cifran, Ciprinol, Ci- prodar), ofloxacin (Floxal, Grenis Oflo, Ofloxin)
•        sulfonamide: trimetoprim-sulfamethoxazol (Biseptol, Bisep- trim, Tagremin)
•        cloramfenicol (Otophenicol, Sificetina)
•        antifungice: miconazol (Dermozol, Gynozol, Miconal, Mycohe- al), ketoconazol (Fungicide, Kefungin, Nizoral)
•        corticosteroizi: prednison
•        simpatomimetice: salbutamol (Ventolin), terbutalină (Aironyl), epinefrină (Adrenalina, Anapen)
•        decongestionante: pseudoefedrină (Aerinaze)
•        isoniazidă
•        fenitoina (Phenhydan)
•        rifampicin (Sinerdol)
•        estrogeni
•        contraceptive orale (anticoncepţionale)
•        hormoni tiroidieni cum ar fi levotiroxina (Euthyrox)
•        bosentan (Tracleer)
•        inhibitori ai monoaminoxidazei.
Sarcina şi alăptarea
Dacă rămâneţi însărcinată anunţaţi imediat medicul pentru a discuta care sunt riscurile pentru făt şi beneficiile pentru dum­neavoastră în cazul în care doriţi continuarea tratamentului cu Maninil.
De principiu nu ar trebui folosit medicamentul cel puţin 2 săptă­mâni înainte de termenul sarcinii calculat deoarece poate deter­mina scăderea glicemiei la copil.
Nu se cunoaşte dacă Maninil poate trece în laptele matern, de aceea nu alăptaţi în timpul tratamentului.
Doze recomandate
Tratamentul diabetului zaharat tip 2

Adulţi
Iniţial se administrează V2-I comprimat pe zi într-o singură pri­ză, apoi se ajustează treptat doza în funcţie de valorile glicemiei. Doza zilnică nu depăşeşte de obicei 20 mg. Dacă se administreazămai mult de 10 mg pe zi se preferă împărţirea în 2 prize, odată cu masa de dimineaţă şi seară.
Copii
Tipul de diabet zaharat tratat cu acest medicament este rar la copii. Totuşi dacă medicul consideră că poate fi folosit Maninil, se urmează indicaţiile acestuia.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: transpiraţii reci neobişnuite, bă­tăi cardiace rapide, dureri de cap, ameţeli puternice, somnolenţă, confuzie, pierderea conştienţei, tremor, convulsii, comă.


Marcofen vezi Ibuprofen Mastoprofen vezi Progestogel

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

MANINIL

  • Product Code: MANINIL
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€