Web Analytics
  • MALTOFER

Maltofer


Denumire comună internaţională: Complex de hidroxid de fer III polimaltozat
Alte denumiri comerciale: Ferrum Hausmann, Pharma-Ferrum

Forme de prezentare: Comprimate masticabile, Sirop, Picături orale - soluţie


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Fierul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a produce hematii (celule roşii). Dacă organismul nu primeşte sufi­cient fier încât să acopere cel puţin pierderile de fier zilnice nor­male (ex. descuamarea pielii), acesta nu poate produce suficiente hematii.

Astfel apare anemia feriprivă manifestată prin oboseală  neobişnuită, respiraţie greoaie, performanţe fizice scăzute, dificultăţi de concentrare şi chiar risc crescut pentru infecţii.
Maltofer cu hidroxid de fier polimaltozat este indicat în tratamentul carenţei de fier şi al anemiei feriprive precum şi în profilaxia carenţei de fier din timpul sarcinii şi alăptării, la copii, adolescenţi, femei de vârstă fertilă, vegetarieni, vârstnici.
Important de ştiut
Doza şi durata tratamentului depind de gradul carenţei de fier. Nu administraţi doze mari de fier mai mult de 6 luni fără aprobarea medicului. Administrarea îndelungată şi necontrolată de fier i poate intoxica organismul, determinând efecte adverse severe
Administrarea corectă
 Administraţi siropul, picăturile orale sau comprimatele mastica- ; bile de 1-3 ori pe zi, conform prescripţiei, Capacul flaconului serveşte pentru măsurarea exactă a dozei,    Luaţi preparatul cu fier cu 1 oră înainte sau 2 ore după masă,impreună cu un pahar de apă sau de suc de fructe.
In cazul în care aveţi probleme cu stomacul puteţi administra în : timpul mesei sau imediat după masă.

Administraţi Maltofer la interval de minim 1-2 ore faţă de anti- acide, tetracicline sau suplimente cu calciu, pentru a nu le afecta eficacitatea.
Urmaţi întocmai prescripţia, la intervalele de timp recomandate de medic şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farma­cistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi.To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.


Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi flacoanele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        dureri toracice
•        dureri în gât accentuare de înghiţire
•        scaune cu sânge.

Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă, tulburări ale metabolismului fierului (ex. talasemie, ane­mie saturniană, anemie sideroblastică, porfirie cutanată), cazuri de supraîncărcare cu fier (ex. hemocromatoză, hemosideroză), anemii care nu sunt determinate de carenţa de fier (ex. anemie hemolitică, anemie megaloblastică prin deficit de vitamina B12), sindrom Osler-Rendu-Weber, poliartrită cronică, astm bronşic, hiperparatiroidism necontrolat, ciroză hepatică decompensată.
Atenţionări speciale
Pentru sănătatea dumneavoastră este recomandat să aveţi o di­etă cât mai variată şi echilibrată.
Fierul poate fi găsit în alimente sub 2 forme: forma hem care este absorbită foarte bine în organism şi forma non-hem, care este mai puţin absorbită. Sursa cea mai bună de fier absorbabil o reprezintă carnea roşie slabă. Carnea de pui sau de curcan şi peş­tele conţin de asemenea fier hem, dar în cantitate ceva mai mică


Consumul de alimente bogate în vitamina C (ex. citrice, legume proaspete) în paralel cu cantităţi mici de carne pot creşte cantita­tea de fier non-hem absorbită din cereale, fasole şi alte legume. Laptele, ouăle, alimentele bogate în fibre, cafeaua sau ceaiul pot diminua cantitatea de fier non-hem absorbită din mâncare.
Trebuie să ţineţi cont de faptul că unele afecţiuni pot creşte ne­cesarul de fier zilnic (ex. boli gastrointestinale, stomac rezecat, sângerări cronice, arsuri, hemodializă), fiind necesară suplimen­tarea dietei cu fier.


Sugarii, în special cei care primesc lapte de mamă sau formule de lapte cu cantităţi reduse de fier pot avea de asemenea nevoie de fier suplimentar.
Inaintea începerii tratamentului cu Maltofer informaţi medicul dacă aveţi boli de inimă, ficat sau rinichi, poliartrită reumatoidă, astm bronşic sau alergii cunoscute, colită sau alte probleme in­testinale, ulcer gastric, istoric de transfuzii de sânge, hemocro­matoză, hemosideroză, hemoglobinopatii (un tip de afecţiuni ale sângelui), porfirie cutanată tardivă sau alt tip de anemie decât cea feriprivă, întrucât poate fi necesară ajustarea dozelor sau re­considerarea tratamentului.


Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pentru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi  să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu administraţi  doze mai mari sau pe durată mai lungă decât v-a fost recomandat.
Continuaţi tratamentul până la terminarea prescripţiei, chiar i dacă vă simţiţi bine.
Dacă credeţi că este necesară prelungirea tratamentului cu fier : consultaţi medicul.


De regulă tratamentul anemiei feriprive manifeste durează între  3-5 luni, până la normalizarea analizelor de sânge (hemoglobinei). După aceea se poate continua tratamentul încă câteva săptămâni (de regulă 1-2 luni), cu doze corespunzătoare celor pentru : carenţa latentă de fier, până la refacerea depozitelor de fier.


 Prezentaţi-vă la programările stabilite de medic în vederea evaluării eficacităţii medicamentului.
In caz de ulcer gastric prezent, se recomandă administrarea cu i prudenţă a Maltoferului întrucât există risc de agravare a ulcerului.
Opriţi administrarea preparatelor cu fier înainte de testarea Hemocult pentru detectarea sângerării din scaun deoarece pot fi diagnosticate cu întârziere o serie de afecţiuni severe.
 Dacă sub tratament culoarea scaunelor rămâne nemodificată consultaţi medicul întrucât este posibil ca tabletele să nu se divizeze adecvat în stomac iar cantitatea de fier disponibilă să fie redusă.
Nu păstraţi comprimatele la îndemâna copiilor pentru a nu risca o intoxicaţie cu fier.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        antiacide (Dicarbocalm, Maalox)
•        antibiotice fluorochinolone: ciprofloxacin (Cifran, Ciplox, Ci-
prinol, Ciprobay), ofloxacin (Floxal, Grenis-Oflo, Ofloxin), nor-
floxacin (Fulseminal, Nolicin, Norflox), lomefloxacin (Lomaday,
Okacin)
•        tetracicline luate pe cale orală
•        suplimente cu calciu.
Sarcina şi alăptarea
In timpul sarcinii şi alăptării se poate administra Maltofer la re­comandarea medicului.
Nu există dovezi referitoare la existenţa vreunui risc în timpul primului trimestru de sarcină.
Studiile pe animale nu au demonstrat vreun risc pentru făt iarstudiile controlate la femeile însărcinate în trimestrul II sau III nu au evidenţiat efecte grave la mamă sau la făt.


Nu se cunoaşte cât din fierul complexat poate trece în lapte. Cum laptele matern conţine în mod normal fier, este puţin pro­babil ca administrarea Maltofer să determine efecte nedorite la copilul alăptat.
Doze recomandate
•        Sirop
Carenţă de fier cu manifestări clinice

Copii sub 1 an: 2,5-5 mL de sirop pe zi. Copii cu vârsta de 1-12 ani: 5-10 mL pe zi. Copii cu vârsta peste 12 ani, adulţi, femei care alăptează: 10-30 mL pe zi. Gravide 20-30 mL pe zi.
Carenţă de fier latentă, fără semne aparente Copii cu vârsta de 1-12 ani: 2,5-5 mL pe zi. Copii cu vârsta peste 12 ani, adulţi, femei care alăptează: 5-10 mL pe zi. Gravide: 10 mL pe zi.
Profilaxie
La gravide se poate administra în scop profilactic câte 5-10 mL pe zi.
•        Soluţie orală
Carenţă de fier cu manifestări clinice
Prematuri: 1-2 picături/kg/zi. Copii sub 1 an: 10-20 picături pe zi. Copii cu vârsta de 1-12 ani: 20-40 picături pe zi. Copii cu vârsta peste 12 ani, adulţi, femei care alăptează: 40-120 picături pe zi. Gravide: 80-120 picături pe zi.
Carenţă de fier latentă, fără semne aparente Prematuri: 2,5 mg fier timp de 3-5 luni. Copii cu vârsta sub 1 an: 6-10 picături pe zi. Copii cu vârsta de 1-12 ani: 10-20 picături pe zi. Copii cu vârsta peste 12 ani, adulţi, femei care alăptează: 20-40 picături pe zi. Gravide: 40 picături pe zi.
Profilaxie
Copii cu vârsta sub 1 an: 2-4 picături pe zi. Copii cu vârsta de 1- 12 ani: 4-6 picături pe zi. Copii cu vârsta peste 12 ani, adulţi, femei care alăptează: 4-6 picături pe zi. Gravide: 20-40 picături pe zi.
•        Comprimate masticabile
Se administrează 1 comprimat masticabil de 2-3 ori pe zi până la normalizarea analizelor de sânge, după care se continuă tra­tamentul cu 1 comprimat pe zi pentru refacerea depozitelor de fier.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: greaţă, vărsături (posibil cu sân­ge), dureri puternice de stomac, diaree (posibil cu sânge), febră,somnolenţă, slăbiciune musculară sau oboseală neobişnuită, bă­tăi cardiace rare sau rapide, convulsii, piele palidă, rece şi umedă, colorarea albăstruie a buzelor, unghiilor, mâinilor şi palmelor

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

MALTOFER

  • Product Code: MALTOFER
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€