A+ A A-

Valcyte


Denumire comună internaţională: Valganciclovirum

Forme de prezentare: Comprimate filmate
valcyte
Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Acest medicament este utilizat în prevenirea sau tratarea infec­ţiei cu un virus numit citomegalovirus (CMV), la pacienţii cu SIDA sau transplant de organe. Principala indicaţie pentru acest trata­ment este retinita cu CMV caracterizată prin afectarea stratului intern al globului ocular.
Important de ştiut
Uneori Valcyte poate provoca tulburări severe ale sângelui ce includ anemie (număr scăzut de celule roşii), neutropenie (nu­măr scăzut al unei fracţiuni a celulelor albe) şi trombocitopenie (număr scăzut de trombocite, celulele implicate în coagulare). în acest sens anunţaţi imediat medicul dacă în timpul tratamentului observaţi semnele anemiei (ex. extenuare fizică şi psihică, paloa­re, bătăi cardiace şi respiraţii rapide), infecţiei (ex. febră, frisoane, tuse, probleme respiratorii, lipsa poftei de mâncare.diaree) sau sângerării (ex. scaune cu sânge sau negre ca păcura, vărsături în zaţ de cafea, sângerări din nas sau gingii).
Administrarea corectă
Luaţi acest medicament pe cale orală de 1-2 ori pe zi sau con­form prescripţiei.
Administraţi Valcyte în fiecare zi la aceleaşi ore, preferabil cu alimentele.
înghiţiţi tabletele întregi fără a le mesteca, diviza sau zdrobi. Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu administraţi o doză dublă de medicament.
Cum păstrăm medicamentul In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        sângerări spontane, neobişnuite
•        amorţeli sau furnicături la nivelul unei părţi a corpului
•        semne ale infecţiei (febră, frisoane, dureri musculare şi articu­lare)
•        confuzie
•        convulsii.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medi­cul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree sau constipaţie, dureri de cap, somnolenţă sau insomnii, ameţeli, tremor necontrolat.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în cazul în care aţi avut reacţii alergice severe la Cymene sau la administrarea acestui medicament sau dacă funcţia dumneavoastră renală este deteriorată necesitând dializă.
Atenţionări speciale
Inainte de începerea tratamentului, informaţi medicul dacă aveţi boli de ficat, rinichi sau de sânge, HIV sau radioterapie în antecedente.
Luaţi Valcyte exact cum v-a fost prescris de medic şi încercaţi să nu omiteţi dozele întrucât medicamentul este eficient doar dacă nivelele lui în organism sunt constante.
Continuaţi administrarea medicamentului până la terminarea curei şi nu întrerupeţi imediat după ameliorarea simptomelor. Sistarea medicaţiei prea devreme permite virusului să se multi­plice mai departe.
Nu administraţi tabletele ce au fost accidental deteriorate întru­cât pot fi periculoase dacă ajung pe piele sau în ochi, gură şi nas. Aruncaţi aceste tablete în locuri sigure, special amenajate. Dacă totuşi contactul cu pielea a avut loc, spălaţi zona cu apă şi săpun şi clătiţi din abundenţă.
Anunţaţi medicul dacă sub tratament simptomatologia dum­neavoastră persistă sau se agravează.
Datorită posibilităţii afectării celulelor din sânge este necesar să vă prezentaţi la toate programările stabilite de medicul dum­neavoastră (de obicei la intervale de 4-6 săptămâni) pentru a vi efectua analize.
Acest medicament vă poate da ameţeli, de aceea evitaţi şofatul şi manipularea utilajelor cu risc până la epuizarea efectului. De asemenea evitaţi consumul de alcool sau folosirea altor medica­mente ce v-ar putea accentua ameţelile.
Acest medicament nu este sinonim cu ganciclovir (Cymene) şi nu trebuie înlocuit cu acesta fără a consulta medicul în prealabil. Este posibil ca numărul de tablete pe care le luaţi să se modifice odată cu schimbarea medicamentului.Utilizaţi forme eficiente de contracepţie atât în timpul trata­mentului cât şi minim 3 luni după terminarea acestuia, indiferent dacă sunteţi femeie sau bărbat.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Valcyte nu trebuie administrat niciodată în combinaţie cu gan­ciclovir (Cytovene).
înainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă ur­maţi tratament cu vreunul dintre următoarele:
•        zidovudin (Retrovir)
•        didanosin (Videx)
•        micofenolat (Cellcept, Myfortic)

• medicamente ce scad imunitatea (ex. imunosupresoare, corti- costeroizi).
Sarcina şi alăptarea
Este contraindicată utilizarea medicamentului pe durata sarcinii deoarece poate afecta fătul sau mama. Utilizaţi forme eficiente de contracepţie atât în timpul tratamentului cât şi minim 3 luni după terminarea acestuia.
Deoarece nu se cunoaşte dacă Valcyte poate trece în laptele matern nu se recomandă alăptarea pe durata tratamentului. Con­sultaţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Adulţi
Tratamentul retinitei CMV

Doza iniţială recomandată este de 2 tablete de 2 ori pe zi timp de 21 zile; ulterior se poate reduce doza la 2 tablete pe zi, luate în priză unică.
Prevenirea infecţiei CMV la persoanele cu transplant de cord, ri­nichi, pancreas
Se administrează câte 2 tablete pe zi în priză unică, începând cu 10 zile înaintea transplantului până la 100 zile după transplant. După observarea răspunsului iniţial se pot ajusta dozele şi frec­venţa administrării în funcţie de fiecare pacient. La stabilirea do­zajului trebuie să se ţină cont de greutate, funcţionarea rinichilor, bolile asociate şi răspunsul ia tratament.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include dureri abdominale, vărsături, diaree, convulsii sau tremor, semne ale anomaliilor sângelui, in­suficienţei renale sau hepatice.

Valepil vezi Depakine

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat