A+ A A-

Symbiocort Turbuhaler


Denumire comună internaţională: Combinaţii (Budesonidum + Formo- terolum)
Forme de prezentare: Pulbere inhalatorie
symbiocort
Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Symbiocort reprezintă o combinaţie dintre un corticosteroid ce reduce inflamaţia (budesonid) şi un bronhodilatator beta-adre- nergic cu acţiune lungă ce relaxează musculatura căilor respira­torii, îmbunătăţind respiraţia (formoterol). Este folosit pentru pre­venirea spasmului musculaturii bronşiilor la persoanele cu astm bronşic sau BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică).
Important de ştiut
Symbiocort este indicat doar pentru prevenirea pe termen lung a simptomelor de astm. Nu-I utilizaţi pentru a trata crizele de astm deja declanşate deoarece acţiunea sa nu este atât de rapidă încât să amelioreze imediat simptomele. Purtaţi întotdeauna la dumneavoastră celălalt bronhodilatator cu acţiune scurtă pre­scris special de medic pentru astfel de situaţii.
Administrarea corectă
înainte de prima utilizare sau după ce nu aţi mai folosit Symbi­ocort cel puţin 7 zile, agitaţi flaconul şi testaţi-l prin pulverizarea în aer de 2 ori.

Agitaţi flaconul înainte de fiecare inhalare apoi scoateţi capa­cul piesei bucale, aduceţi piesa în apropierea gurii şi expiraţi. Nu expiraţi niciodată în dispozitiv. Introduceţi piesa cu totul în gură şi apăsaţi inhalatorul în timp ce trageţi aer adânc în piept. Ţineţi respiraţia circa 10 secunde pentru a permite medicamentului să fie absorbit. Aşteptaţi cel puţin 1 minut între cele 2 inhalări. Pu­neţi capacul piesei bucale la loc după utilizare.
Pentru îndepărtarea excesului de medicament clătiţi gura cu apă după fiecare doză (fără a înghiţi). Această manevră reduce riscul de candidoză orală, o infecţie cu ciuperci a cavităţii bucale.
Curăţaţi dispozitivul inhalator la fiecare 7 zile cu o cârpă uscată.
Indicatorul de doze al inhalatorul devine roşu când mai rămân 10 doze în dispozitiv, moment în care este indicat să vizitaţi medi­cul pentru a reînnoi prescripţia.
Aruncaţi inhalatorul după ce aţi folosit 120 de doze.
Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul?In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Ţineţi evidenţa nu­mărului de inhalări rămase pentru fiecare flacon, luând în calcul şi primele pufuri pentru armare. Aruncaţi flaconul după ce aţi epui­zat numărul de inhalări marcate de producător pe ambalaj.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor,
limbii sau feţei, urticarie)
•        dureri în piept, bătăi cardiace rapide sau neregulate, tremor,
nervozitate
•        wheezing, tuse, dureri în gât, febră, frisoane, stare generală
proastă.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, dureri de stomac, senza­ţie de gât uscat, dureri în gât, diaree, nervozitate, tremor, tuse, du­reri de cap, dureri de spate, crampe musculare, ameţeli, probleme de somn, candidoză orală (depozite albe în gură), modificări ale vocii.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă sau alte medicamente simpatomimetice, bronhospasm acut, status astmatic, tahiaritmii (aritmii cardiace cu puls rapid), boli cardiace severe, vârstă sub 12 ani.
Atenţionări speciale
Intrucât agoniştii beta-adrenergici cu durată lungă de acţiune pot creşte rata de deces prin astm, medicamentul ar trebui pre­scris doar persoanelor al căror astm bronşic nu poate fi controlat adecvat cu doze mici sau medii de corticosteroizi inhalatori sau a căror severitate a bolii impune iniţierea tratamentului cu 2 agenţi terapeutici. Per global Symbiocort n-ar trebui indicat pacienţilor care reuşesc să controleze boala prin tratament de întreţinere cu corticosteroizi inhalatori şi ocazional (în crize) cu agonişti beta- adrenergici cu acţiune scurtă.
înaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet zaharat, afecţiuni ale tiroidei, tuberculoză, glaucom cu unghi îngust, infecţie ocu­lară cu herpes sau orice tip de infecţie activă, epilepsie sau isto­ric de convulsii, hipopotasemie (nivele scăzute ale potasiului în sânge).
Dacă luaţi corticosteroizi pe cale orală (ex. prednison) nu între- rupeţi brusc tratamentul pentru a începe administrarea Symbio- cortului. Consultaţi medicul pentru a vă lămuri eventualele ne­clarităţi.
Dacă aţi folosit regulat un inhalator cu acţiune rapidă (de 4 ori pe zi), la trecerea pe Symbiocort va trebui să opriţi acest medica­ment şi să-l folosiţi doar în episoadele acute de astm.
Administraţi Symbiocort exact cum v-a fost prescris de medic pentru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze în­cercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore.
Exersaţi inspiraţia pe nas şi expiraţia pe gură spre a prelungi ex­piraţia şi a menţine căile aeriene deschise un timp mai lung, în vederea reducerii efortului respirator.
Opriţi fumatul şi evitaţi factorii care ar putea să precipite criza astmatică.
Prezentaţi-vă imediat la medic dacă observaţi că medicaţia nu- şi mai face efectul, luaţi doze mai mari decât cele prescrise sau mai des de 2 ori pe zi iar simptomele se agravează în câteva ore sau zile. în aceste condiţii este necesară reevaluarea bolii şi re­considerarea tratamentului urmat, luându-se în considerare po­sibilitatea creşterii dozei de Symbiocort, adăugarea şi a altor cor­ticosteroizi inhalatori sau începerea administrării corticosteroizi sistemici (administraţi pe cale orală).
Pentru a reduce uscăciunea gurii puteţi folosi bomboane, gumă de mestecat sau cuburi de gheaţă.
întrucât acest medicament vă poate da ameţeli, evitaţi şofatul şi manipularea utilajelor cu risc până la epuizarea efectului.
Administrarea pe termen lunga corticosteroizilor în asociere cu fumatul, lipsa exerciţiilor fizice, alimentaţia inadecvată şi fondul genetic predispozant poate conduce la osteoporoză. Consultaţi medicul pentru a preveni sau a trata această complicaţie.
întrucât corticosteroizii (inclusiv budesonidul - componenta acestui medicament) pot favoriza în timp apariţia cataractei sau glaucomului, se recomandă se consultaţi periodic un medic of­talmolog.
Utilizarea corticosteroizilor poate scădea numărul leucocitelor (celulelor albe), reducând astfel capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor. Evitaţi persoanele cu varicelă, pojar sau alte infecţii contagioase.
Nu întrerupeţi brusc tratamentul cu Symbiocort mai ales dacă a fost de lungă durată deoarece pot apare simptome de sevraj: dureri de muşchi şi articulaţii, depresie, oboseală. Consultaţi me­dicul pentru a vă asista în reducerea treptată a dozelor.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        alte bronhodilatatoare: salbutamol (Asthalin inhaler, Ecosal, Ventolin), terbutalină (Aironyl), salmeterol (Seretide, Serevent), ipratropium (Atrovent, Berodual, Ipravent inhaler), tiotropium (Spiriva)
•        medicamente simpatomimetice: epinefrină (Adrenalină, Ana- pen), pseudoefedrină (Aerinaze, Sudafed)
•        beta-blocante: propranolol, metoprolol (Betaloc, Bloxan, Egi- lok), atenolol (Atecor, Blocotenol, Hypoten, Vascoten), bisopro- lol (Bisogamma, Bisostad, Concor, Coronal, Lodoz), carvedilol (Dilatrend, Kallidol, Talliton), timolol (Timabak, Timoptic, Xal- com)
•        corticosteroizi intranazali: beclometazonă (Beclazone, Beclo- forte, Becotide, Clenil, Ecobec, Nasobec, Rinoclenil), budesonid (Budiair, Frenolyn, Pulmicort, Rhinocort, Tafen), fluticason (Fli- xonase, Flixotide), tixocortol (Pivalone)
•        decongestionante nazale: nafazolin (Rinofug, Proculin, Rino- gut), oximetazolin (Afrin, Oxamet, Rinoxin, Wick Sinex), xilome- tazolin (Bixtonim, Olynth, Otrinasem Rhinxyl, Xylo), fenilefrină şi dimetinden (Vibrocil)
•        teofilină (Theo SR, Teotard)
•        diuretice

•        inhibitori ai monoaminoxidazei
•        antidepresive triciclice: amitriptilină, clomipramin (Anafranil), doxepin
•        itraconazol (Orungal, Sporilin), ketoconazol (Nizoral, Fungicide, Kefungin)
•        eritromicină (Eritro, Eryfluid), claritromicină (Klacid, Fromilid, Klabax).
Sarcina şi alăptarea
Acest medicament poate afecta fătul de aceea anunţaţi imediat medicul dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi însăr­cinată.
Nu se cunoaşte dacă Serevent poate trece în laptele matern, de aceea consultaţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Adulţi şi copii peste 12 ani
Prevenirea crizei astmatice şi tratamentul de întreţinere în astmul bronşic sau bronhospasmul asociat BPOC Uzual se indică câte 2 inhalări de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara), la interval de circa 12 ore. Doza variază în funcţie de severitatea afecţiunii şi răspunsul la tratament. La persoanele aflate în trata­ment cu doze medii sau mari de corticosteroid inhalator şi a căror simptomatologie necesită asocierea a 2 agenţi medicamentoşi se începe cu Symbiocort 160/4,5 micrograme. La cei cu doze mici sau medii de corticosteroid inhalator şi a căror afecţiune nece­sită asocierea a 2 medicamente se începe cu Symbiocort 80/4,5 micrograme. Doza zilnică maximă recomandată este de 640/18 micrograme.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: puls accelerat, aritmii cardiace, dureri în piept, crampe musculare, nervozitate, greaţă, vărsături, uscăciunea gurii, tremor, dureri de cap, ameţeli severe, pierderea conştienţei, convulsii.

Symphoral vezi Claritine

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat