Web Analytics
  • SPERSADEX

Spersadex


Denumire comună internaţională: Combinaţii (Cloramfenicol + Dexa- metazonă)
Forme de prezentare: Picături oftalmice - soluţie

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?


Spersadex este o combinaţie de antibiotic şi corticosteroid. Este indicat în tratamentul inflamaţiilor oculare acute sau cronice (iri­te, iridociclite, conjunctivite, blefarite, unele forme de keratită) deoarece combate roşeaţa, iritaţia sau discomfortul ocular şi pre­vine lezarea ireversibilă a ochiului.
Important de ştiut
Fiţi foarte atent la manipularea picurătorului pentru a nu atinge alte obiecte şi a contamina consecutiv soluţia. Nu administraţi so­luţiile nesterile deoarece pot provoca infecţii severe ale ochiului şi chiar orbire.
Administrarea corectă
Administraţi medicamentul în ochiul afectat de 3-5 ori pe zi sau conform indicaţiilor medicului.
Inainte de aplicarea picăturilor spălaţi-vă bine pe mâini.
Dacă purtaţi lentile de contact, scoateţi-le înaintea aplicării pi­căturilor şi puneţi-le la loc după cel puţin un sfert de oră de la administrarea medicamentului.
Inclinaţi capul pe spate, priviţi în sus şi trageţi de pleoapa infe­rioară în jos pentru a descoperi sacul conjunctival. Cu picurătorul deasupra ochiului administraţi în sacul astfel format numărul de picături prescris. închideţi apoi ochiul şi timp de 1-2 minute pre­saţi uşor colţul interior al ochiului lângă rădăcina nasului, pentru a preveni scurgerea medicamentului. încercaţi să nu clipiţi sau să vă frecaţi ochiul.
Nu lăsaţi picurătorul să atingă ochiul sau oricare suprafaţă!
Nu clătiţi picurătorul. Puneţi capacul picurătorului la loc după fiecare utilizare.
Dacă săriţi o doză - luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi, în timpul aceleiaşi zile. Totuşi, dacă vă amintiţi a doua zi, săriţi doza pe care aţi uitat-o şi administraţi medicamentul în continuare corfarm orarului stabilit. Nu luaţi două doze odată!
Cum păstrăm medicamentul ?Păstraţi flacoanele nedeschise la frigi­der (2-S=). După deschidere puteţi păstra flacoanele cel mult 6 săptămâni la temperatura camerei.
Ce efecte adverse pot apare?
Încetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        greaţă, vărsături, dureri oculare, vedere slabă sau înceţoşată, orbire.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: tulburări de vedere temporare, arsuri sau înţepături oculare, prurit (mâncărimi) şi înroşirea ochilor, ochi umezi sau uscaţi, senzaţie de corp străin în ochi.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţe­le active, procese tuberculoase ce afectează structurile ochiului, keratită acută virală dată de virusul herpetic (infectarea corneei cu virus herpetic) sau un alt virus, leziuni oculare determinate de ciuperci, antecedente în familie de supresie a măduvei osoase.
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului, înştiinţaţi medicul dacă sunteţi alergic la acest medicament, folosiţi lentile de contact sau aveţi cataractă, glaucom, infecţie herpetică sau tuberculoasă a ochiu­lui, diabet zaharat tip 2.
Dexametazona, ca şi ceilalţi corticosteroizi poate determina cataractă sau o poate agrava. Informaţi medicul dacă suferiţi de cataractă şi mergeţi la control ori de câte ori vi se comunică.
Purtarea lentilelor de contact pe durata tratamentului cu cor­ticosteroizi poate creşte riscul de infectare a ochiului. Discutaţi cu medicul dumneavoastră asupra riscurilor şi beneficiilor ce le implică folosirea lentilelor.
Nu administraţi mai frecvent sau pe o perioadă mai îndelunga­tă decât cea indicată de medic pentru a evita reacţiile adverse aferente.
Dacă folosiţi şi alte picături sau unguente pentru ochi, aşteptaţi cel puţin 5 minute între cele două administrări.
Informaţi medicul dacă starea dumneavoastră se ameliorează sau se agravează pe parcursul tratamentului.
Medicamentul poate perturba temporar vederea după aplicare,de aceea se recomandă prudenţă în efectuarea activităţilor care implică atenţie deosebită.
Nu consumaţi alcool în timpul tratamentului pentru a nu accen­tua tulburările de vedere.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Administraţi celelalte picături sau unguente oftalmice la inter­val de cel puţin 5 minute.
Sarcina şi alăptarea
Studiile pe animale au arătat că acest medicament poate produ­ce leziuni asupra fătului dacă se administrează în sarcină. Efectele la om nu au fost încă stabilite totuşi nu luaţi medicamentul dacă sunteţi gravidă fără a avea aprobarea medicului.
Medicamentul poate trece în laptele matern afectând sugarul, de aceea nu se recomandă alăptarea pe durata tratamentului. Consultaţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Uzual se administrează câte 1 picătură în ochiul afectat de 3-5 ori pe zi sau conform indicaţiei medicului.
Supradozare
Deşi nu sunt disponibile suficiente date privind supradozarea, anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi această situaţie.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

SPERSADEX

  • Product Code: SPERSADEX
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€