Web Analytics
  • RISPOLEPT

Rispolept


Denumire comună internaţională: Risperidonum

Alte denumiri comerciale: Rileptid, Rison, Rispen, Risperidona, Risperi- done, Rispolept Consta, Risporan, Risset, Torendo

Forme de prezentare: Comprimate filmate. Comprimate orodispersa- bile, Pulbere + solvent pentru soluţie injectabilă

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Rispolept este un antipsihotic atipic indicat în tratamentul schi­zofreniei sau maniei bipolare. Acţionează prin echilibrarea unor substanţe chimice (dopamină, serotonină, histamină) la nivelul creierului.
Important de ştiut
Rispolept poate creşte riscul de deces la persoanele vârstnice cu tulburări de comportament induse de demenţă. Consultaţi me­dicul pentru a cântări riscurile şi beneficiile administrării acestui medicament la astfel de persoane.
Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 1-2 ori pe zi sau conform prescripţiei, preferabil în fiecare zi la aceleaşi ore, în tim­pul mesei sau pe stomacul gol. înghiţiţi tabletele întregi cu un pahar mare de apă.
Amestecaţi soluţia orală cu apă, suc de portocale, cafea sau lap­te degresat; nu amestecaţi cu cola sau ceai.
Scoateţi din folie comprimatele orodispersabile doar imediat înaintea administrării. Aveţi grijă să nu aveţi mâinile umede şi să nu sfărâmaţi tabletele înaintea aplicării pe limbă.

După dizolva­rea rapidă a medicamentului înghiţiţi-l cu sau fără lichid.Pentru forma injectabilă a medicamentului prezentaţi-vă de 2 ori pe lună la policlinică sau spital.
Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.


Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
• reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor,limbii sau feţei, urticarie)
•        comportament agresiv, confuzie, gânduri de sinucidere
•        pierderi ale conştientei
•        bătăi cardiace rapide sau neregulate, dureri în piept
•        amorţeli sau slăbiciune a unei părţi a corpului
•        nivele foarte crescute ale glicemiei: sete, respiraţii rapide şi cu miros de mere verzi, confuzie
•        nivele crescute ale prolactinei: sâni măriţi de volum, secreţie lactată anormală, menstre absente, libido scăzut
•        diskinezie tardivă: mişcări necontrolate ale muşchilor mâinilor, picioarelor, feţei, limbii, gurii
•        sindrom neuroleptic malign: bătăi cardiace rapide sau neregu­late, febră, transpiraţii, rigiditate musculară, confuzie, compor­tament anormal
•        erecţii prelungite şi dureroase.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medi­cul imediat ce va fi posibil: agitaţie, anxietate, nervozitate, con- stipaţie, diaree, greaţă, vărsături, tuse, dificultăţi de concentrare, dureri de cap, ameţeli, piele uscată, salivaţie excesivă, dureri de articulaţii, insomnii, oboseală, creştere în greutate.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă sau alte tranchilizante majore, demenţă la persoane vârst­nice.
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi probleme cu inima, în special istoric de atac de cord sau ische­mie, aritmii cardiace, insuficienţă cardiacă, hipo- sau hipertensi­une arterială, atac cerebral sau convulsii în antecedente, boală Alzheimer sau alte tipuri de demenţă, boală Parkinson, tentative de suicid în trecut, istoric de sindrom neuroleptic malign, afecţi­uni ale ficatului, rinichilor sau tiroidei, diabet zaharat, obezitate, cancer la sân.


Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu creşteţi do­zele şi nu întrerupeţi fără aprobarea medicului.Prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medic în vederea evaluării stării dumneavoastră generale şi efectuării de analize.Intrucât acest medicament vă poate afecta gândirea şi vă poa­te da ameţeli sau dureri de cap, evitaţi şofaful şi manipularea utilajelor cu risc până la epuizarea efectului.

De asemenea evitaţi consumul de alcool sau folosirea altor medicamente ce v-ar putea accentua ameţelile, exerciţiile fizice solicitante, mediile cu temperatură ridicată, deshidratarea.Rispolept poate da hipotensiune ortostatică (caracterizată prin scăderea abruptă a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare) cu ameţeli, bătăi cardiace rapide şi chiar pierderi ale conştienţei. Anunţaţi medicul dacă observaţi aceste efecte pentru ca acesta să vă reducă adecvat dozele de medicament.

Schimbaţi-vă lent poziţia pentru a nu provoca hipotensiune.
Folosiţi creme protectoare, ochelari de soare şi îmbrăcăminte adecvată când vă expuneţi la soare.
Rispolept poate afecta reglarea temperaturii corpului de aceea evitaţi mediile cu căldură excesivă.
Apelaţi la măsuri eficiente de prevenire a sarcinii pentru a nu rămâne însărcinată în timpul tratamentului.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        carbamazepină (Carbavim, Finlepsin, Neurotop,Taver,Tegretol, Timonil), fenitoin (Phenhydan), fenobarbital, acid valproic (De- pakine, Orfiril, Petilin)
•        agonişti ai receptorilor pentru dopamină sau levodopa (Mado- par, Isicom, Nakom, Sinemet, Zimox), bromocriptină (Bromcrip- tin)
•        inhibitori selectivi    ai    recaptării    serotoninei:    escitalopram    (Ci-
pralex), fluoxetină    (Anxetin,    Floxet,    Prozac),    fluvoxamină    (Fe-
varin), paroxetină (Arketis, Seroxat, Paroxat), sertralină (Serlift, Stimuloton, Zoloft)
•        antidepresive
•        clozapin (Leponex)
•        furosemid (Diurex)
•        medicamente pentru hipertensiune arterială
•        rifampicină (Sinerdol).
Sarcina şi alăptarea
Siguranţa şi eficacitatea administrării acestui medicament în sarcină nu au fost încă adecvat studiate. Dacă sunteţi gravidă sau doriţi să rămâneţi însărcinată informaţi imediat medicul.
Rispolept poate trece în laptele matern de aceea se recomandă evitarea alăptării pe durata tratamentului.
Doze recomandate
        Soluţie orală, comprimate

Adulţi

Se începe cu 1 mg de 2 ori pe zi şi apoi se creşte zilnic doza cu câte 2 mg, ajungând în a treia zi la 3 mg de 2 ori pe zi. Ulterior se creşte săptămânal până la doza maximă recomandată de 8 mg pe zi în 1 sau 2 prize. Ca şi tratament de întreţinere se foloseşte doza minimă ce asigură remisiunea.
Vârstnici, persoane cu insuficienţă renală severă sau risc de hipotensiune arterială
Doza iniţială este de 0,5 mg de 2 ori pe zi. Creşterea dozei la aceste persoane se face cu 0,5 mg de 2 ori pe zi. Creşterile mai mari de 1,5 mg de 2 ori pe zi trebuie să aibă loc la intervale de o săptămână.
• Soluţie injectabilă
Doza recomandată este de 25 mg intramuscular la fiecare 2 săp­tămâni. Dacă răspunsul este nesatisfăcător se poate creşte doza la 37,5 mg şi ulterior la 50 mg administrate bilunar. Modificarea dozelor se va face la intervale de minim 4 săptămâni. Tratamentul oral cu Rispolept trebuie să continue 3 săptămâni de la iniţierea formei injectabile pentru a asigura eficacitate.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include bătăi cardiace rapide, somnolen­ţă, confuzie, pierderi ale conştienţei, convulsii, mişcări musculare neobişnuite sau rigiditate a feţei, gâtului, mâinilor şi picioarelor.

Rispolept Consta vezi Rispolept Risporan vezi Rispolept Risset vezi Rispolept

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

RISPOLEPT

  • Product Code: RISPOLEPT
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€