A+ A A-

Retrovir


Denumire comună internaţională: Zidovudinum

Forme de prezentare: Capsule, Soluţie orală

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Retrovir este un inhibitor al nucleozid-reverstranscriptazei ad­ministrat singur sau în combinaţie cu alte medicamente antivirale în tratamentul infecţiei HIV. Poate fi folosit de asemenea şi în prevenirea transmiterii virusului HIV de la mamă la făt în tim­pul sarcinii. Studiile au arătat că Retrovir îmbunătăţeşte calitatea vieţii întrucât controlează într-o anumită măsură evoluţia bolii şi combate infecţiile fatale.
Important de ştiut
Retrovir încetineşte progresia bolii dar nu vindecă infecţia HIV şi nu previne transmiterea virusului la alte persoane prin contact sexual ori contaminare sangvină.
Administrarea corectă
Luaţi acest medicament pe cale orală de 2-5 ori pe zi sau con­form prescripţiei medicului, în timpul mesei sau pe stomacul gol.
Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul ?In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi capsulele sau flacoanele cu soluţie orală expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        vezicule roşii cu lichid pe piele, descuamări
•        icter, urini închise la culoare
•        febră, frisoane
•        semne ale acidozei lactice: oboseală inexplicabilă, greaţă, văr­sături, dureri de stomac, stare de rău, dificultăţi respiratorii
•        convulsii
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, diaree, tuse, dureri de cap, oboseală, redistribuirea ţesutului adi­pos de pe braţe şi picioare pe trunchi.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la produs, boa­lă hepatică severă, nivele crescute ale acidului lactic în sânge, tra­tament cu doxorubicină, ribavirină sau stavudină.
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi ficat cu dimensiuni crescute sau funcţie alterată, boli de rinichi, afecţiuni ale măduvei spinale, boli de sânge, nivele scăzute ale leucocitelor (celule din sânge implicate în lupta contra infecţiilor) sau sunteţi obez. Precizaţi dacă sunteţi în tratament cu doxorubicină, ribavirină sau stavudină.
Luaţi Retrovir exact cum v-a fost prescris de medic şi încercaţi să nu omiteţi dozele întrucât medicamentul este eficient doar dacă nivelul lui în organism este constant.


Schimbarea dozajului fără aprobarea medicului poate deter­mina creşterea cantităţii de virus în organism, complicarea infec­ţiilor coexistente cu răspuns dificil la tratamentul antibiotic sau agravarea reacţiilor adverse.
Retrovir poate reduce capacitatea de luptă a organismului îm­potriva infecţiilor de aceea evitaţi aglomeraţiile şi contactul cu persoanele bolnave. Anunţaţi imediat medicul dacă apar semne ale infecţiei precum febră, frisoane sau dureri persistente în gât.


Este important să vă prezentaţi periodic la medic pentru efec­tuarea analizelor de sânge sau ori de câte ori apar modificări ale stării dumneavoastră de sănătate. Medicamentul poate determi­na probleme ale sângelui, inclusiv granulocitopenie şi anemie severă care să necesite transfuzii.
Pentru a reduce riscul de transmitere a virusului HIV folosiţi în­totdeauna măsuri protectoare de barieră eficiente (prezervative din latex sau poliuretan) în timpul contactelor sexuale.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
• doxorubicin (Adriblastina, Caelyx, Myocet, Sindroxocin), ribavi­rină (Copegus, Rebetol) sau stavudin (Zerit) zalcitabină (Hivid)fluconazol (Diflazon, Diflucan, Mycomax, Micosyst) amfotericină B cloramfenicol (Sificetina)claritromicină (Klacid, Fromilid, Klabax) ganciclovir (Cymevene, Virgan) citostatice interferon alfa (Intron A) azatioprină (Imuran) methotrexate (Antifolan) antitiroidiene: carbimazol, metiltiouracil, tiamazol (Methima- zol, Thyrozol) probenecid acid valproic (Depakine, Orfiril, Petilin)
Sarcina şi alăptarea
Retrovir nu poate preveni întotdeauna transmiterea virusului HIV la făt. Nu există suficiente date privind efectele tardive ale administrării acestui medicament la copilul a cărui mamă a fost tratată în cursul sarcinii cu Retrovir. Discutaţi cu medicul dumnea­voastră dacă aveţi neclarităţi.
Medicamentul trece în laptele matern. Deoarece virusul HIV se poate transmite prin lapte, se recomandă a se evita alăptarea.
Doze recomandate
Tratamentul infecţiei HIV
Adulţi şi copii peste 12 ani

Doza zilnică uzuală este de 600 mg divizată în mai multe prize şi în combinaţie cu alte medicamente antivirale.
Copii cu vârsta sub 12 ani
Doza trebuie stabilită de medic în funcţie de greutatea copilu­lui, severitatea infecţiei şi răspunsul la tratament.
Prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil în timpul sarcinii şi naşterii
Pentru mamă se recomandă administrarea după săptămâna a 14-a de sarcină şi până la naştere a câte 100 mg de 5 ori pe zi, 200 mg la fiecare 8 ore sau 300 mg la fiecare 12 ore.
Pentru nou-născut se calculează doza în funcţie de greutatea acestuia. De obicei se dau câte 2 mg de soluţie orală pentru fieca­re kilogram corp la fiecare 6 ore începând cu primele 8-12 ore de viaţă şi se continuă până la vârsta de 6 săptămâni.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include dureri de cap severe sau persis­tente, oboseală, vărsături.

Reuprofen vezi Ibuprofen

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat