A+ A A-

Relenza


Denumire comună internaţională: Zanamivirum
Forme de prezentare: Pulbere unidoză de inhalat

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Relenza este un medicament antiviral ce inhibă creşterea şi eli­berarea virusului gripal în organism. Este indicat persoanelor cu vârsta peste 7 ani pentru prevenirea sau tratarea gripei necompli­cate (caracterizată prin febră, frisoane, rinoree, tuse, dureri mus­culare şi articulare, oboseală).
Important de ştiut
Relenza nu trebuie să înlocuiască vaccinul antigripal deoarece medicamentul nu conferă protecţie totală împotriva contactării virusului gripal şi nu împiedică transmiterea lui către alte persoa­ne. Principalul său avantaj este că grăbeşte vindecarea gripei.
Administrarea corectă
Relenza ajunge direct în plămâni prin inhalare oraiă cu ajutorul dispozitivului pus la dispoziţie.Pentru a obţine maximul de beneficii începeţi administrarea în 48 ore de la debutul simptomelor şi urmaţi întreaga cură de 5 zile.
Dacă săriţi o doză - luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă au mai rămas mai puţin de 2 ore până la următoarea doză, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul ? In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Soluţia lichidă poate fi păstrată la frigider, dar nu şi la congelator. Aruncaţi tabletele expirate şi soluţiile după 10 zile de la preparare.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor,
limbii sau feţei, urticarie)
•        dispnee (dificultăţi respiratorii), wheezing (respiraţie şuierătoa­re).
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: tuse, greaţă, vărsături, diaree, ameţeli, du­reri de cap, dureri musculare, dureri articulare, febră, oboseală, nas înfundat.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la produs sau vârsta mai mică de 7 ani.
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului spuneţi medicului dacă aţi fă­cut vaccin antigripal în ultimele 2 săptămâni sau suferiţi de boli de inimă, rinichi sau plămâni, inclusiv astm bronşic, BPOC (bron- hopneumopatie obstructivă cronică), emfizem pulmonar.
Nu luaţi Relenza în interval de 2 săptămâni de la vaccinarea an- tigripală decât la recomandarea medicului.
Administraţi Relenza cât mai curând de la debutul simptomelor gripale sau contactul cu persoanele gripate, nu mai târziu de 2 zile.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic, la in­tervale de timp egale pentru a asigura nivele constante în orga­nism şi eficacitate maximă.


Continuaţi administrarea medicamentului până la terminarea curei şi nu întrerupeţi imediat după ameliorarea simptomelor.Sistarea medicaţiei prea devreme ar putea favoriza multiplicarea virusului şi reapariţia simptomelor.
întrucât Relenza acţionează numai asupra virusului gripal şi nu opreşte dezvoltarea infecţiilor bacteriene, consultaţi medicul dacă sub tratament apar simptome de infecţie bacteriană. Anun­ţaţi imediat medicul dacă întâmpinaţi dificultăţi în respiraţie sau simptomele gripale s-au agravat.


Dacă aveţi astm bronşic sau BPOC şi sunteţi în tratament cu spray-uri bronhodilatatoare,administraţi-le înaintea Relenzei. Fiţi siguri că purtaţi întotdeauna asupra dumneavoastră bronhodila- tatorul cu acţiune rapidă prescris de medic pentru a-l folosi pe durata tratamentului cu Relenza în caz de bronhospasm.
întrucât acest medicament vă poate da ameţeli, evitaţi şofatul şi manipularea utilajelor cu risc până la epuizarea efectului.

De asemenea evitaţi consumul de alcool sau folosirea altor medica­mente ce v-ar putea accentua ameţelile.
Nu vă vaccinaţi antigripal în primele 24 ore de la întreruperea Relenzei.
Administraţi cu extremă precauţie copiilor cu vârsta sub 7 ani deoarece siguranţa şi eficacitatea la această grupă de vârstă nu au fost stabilite.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Nu au fost raportate interacţiuni semnificative cu alte medica­mente.
Sarcina şi alăptarea
Acest medicament nu poate fi administrat în sarcină decât dacă este absolut necesar. Discutaţi riscurile şi beneficiile cu medicul dumneavoastră.
Nu se cunoaşte dacă medicamentul poate trece în laptele ma­tern, dar evitaţi alăptarea pe durata tratamentului. Consultaţi me­dicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Adulţi şi copii cu vârsta peste 7 ani
Doza recomandată este de 2 inhalări (2 doze a câte 5 mg pul­bere de inhalat) de 2 ori pe zi, la intervale de aproximativ 12 ore. Durata tratamentului este de 5 zile.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp­tomele supradozării pot include greaţa şi vărsăturile

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat