A+ A A-

Rebetol


Denumire comună internaţională: Ribavirinum
Alte denumiri comerciale: Copegus
Forme de prezentare: Comprimate filmate, Capsule, Soluţie orală

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Rebetol este un medicament antiviral administrat împreună cu un alt medicament  interferon  în tratamentul infecţiei cu virus hepatiticC.
Important de ştiut
Se recomandă extremă prudenţă în evitarea sarcinii atunci când oricare din parteneri este în tratament cu Rebetol. Folosiţi cel puţin 2 metode contraceptive sigure pe durata terapiei şi 6 luni după terminarea ei.

Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 2 ori pe zi sau con­form prescripţiei, preferabil în fiecare zi la aceleaşi ore, cu alimen­tele.
Consumaţi cât mai multe lichide în timpul tratamentului, mai ales la început.
Dacă săriţi o doză-luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.


Cum păstrăm medicamentul?

In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        bătăi cardiace neregulate, dureri în piept
•        greaţă şi vărsături persistente
•        dureri de cap severe
•        febră, frisoane, dureri persistente în gât
•        dureri musculare, amorţeli ale mâinilor şi picioarelor
•        modificarea auzului, gustului sau vederii
•        urini închise la culoare, cantităţi reduse de urină
•        scaune negre şi lucioase ca păcura sau vărsături cu aspect de zaţ de cafea
•        colorarea ochilor şi pielii în galben
•        sângerări neobişnuite din nas sau gingii
•        gânduri de sinucidere, modificări de comportament, insomnii
•        extenuare fizică
•        scădere în greutate importantă
în cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: tuse, greaţă, vărsături, dureri de stomac, diaree, uşoare dureri de cap, ameţeli, uscăciunea gurii, lipsa pof­tei de mâncare, oboseală.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa ac­tivă, hepatită autoimună, insuficienţă hepatică, sarcină, lactaţie, siclemie, talasemie majoră, istoric de probleme ale inimii, afecţi­uni severe ale rinichilor, pancreatită acută, tratament cu didanosină (Videx).
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi probleme cu inima, hipertensiune arterială, diabet zaharat, afec­ţiuni ale pancreasului, rinichilor, plămânilor sau tiroidei, sarcoido- ză, hepatită cu virus B, ciroză hepatică, insuficienţă hepatică, boli de sânge, infecţie HIV, transplant de organ, istoric de cancer, boli psihice, comportament suicidar şi gânduri de sinucidere, proble­me cu consumul de alcool, tratament anterior al hepatitei C cu interferon eşuat.


Femeile de vârstă fertilă care primesc Rebetol sau au parteneri în tratament cu acest medicament trebuie să efectueze la înce­put un test de sarcină pentru a se asigura că nu sunt însărcinate iar apoi să evite sarcina atât pe durata tratamentului cât şi 6 luni după oprirea lui.
Luaţi medicamentul exact cum v-afost prescris de medic pentru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu creşteţi dozele şi nu întrerupeţi fără aprobarea medicului. Continuaţi administra­rea chiar dacă vă simţiţi bine.
In primele 2 săptămâni 1 din 10 pacienţi poate dezvolta o formă severă de anemie care să fie factor de risc pentru atacul de cord. în acest sens vi se vor face periodic o serie de teste şi analize de sânge care să deceleze din timp aceste probleme.

Funcţia hepati­că trebuie de asemenea investigată cu regularitate pentru a eva­lua răspunsul infecţiei cu virus C la tratament.Rebetol vă poate da ameţeli, tulburări de vedere, confuzie sau stare de oboseală. Evitaţi şofatul şi manipularea utilajelor cu risc până la epuizarea acestor efecte.
De asemenea evitaţi consumul de alcool, inclusiv bere, vin sau lichior, deoarece acesta poate agrava boala de ficat.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        didanosină (Videx) sau alţi inhibitori ai nucleozid-reverstran-
scriptazei
•        alte medicamente pentru infecţia HIV
•        alte imunosupresoare: ciclosporină (Cicloral Hexal, Equoral,
Sandimmun Neoral)
•        anticoagulante orale: acenocumarol (Trombostop, Sintrom). 
Sarcina şi alăptarea
Rebetol poate determina malformaţii severe şi chiar moartea fătului dacă este administrat în sarcină de aceea se interzice uti­lizarea lui la femeile însărcinate sau bărbaţii ale căror partenere sunt însărcinate.
Nu se cunoaşte dacă medicamentul poate trece în laptele ma­tern dar se recomandă evitarea alăptării în această perioadă.
Doze recomandate
Adulţi şi copii cu greutatea peste 60 kg
Rebetol şi Intron A

Doza zilnică uzuală de Rebetol pentru persoanele cu greutatea sub 75 kg este de 1000 mg divizate în 2 prize iar la cele peste 75 kg - 1200 mg în 2 prize. Durata tratamentului este stabilită de medic în funcţie de răspunsul infecţiei, putând ajunge la 24-48 săptămâni.
Rebetol şi Pegintron
De cele mai multe ori se administrează 800 mg de Rebetol pe zi în 2 prize.
Copii cu vârsta peste 3 ani
Dozele pentru copiii cu greutatea sub 60 kg trebuiesc stabilite de medic în funcţie de greutatea acestuia.
Supradozare
Nu există date suficiente privind supradozarea cu Rebetol totuşi anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi această situaţie.

Recoxa vezi Meloxicam Redoxon vezi Ascovit

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat