A+ A A-

Ranolip


Denumire comună internaţională: Lisinoprilum
Alte denumiri comerciale: Lisdene, Lisigamma, Lisinopril, Lisiren, Medapril, Sinopryl, Tonolysin
Forme de prezentare: Comprimate

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Ranolip este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei. Relaxează vasele de sânge, scade tensiunea arterială şi ajută inima să pompeze mai uşor. Este indicat singur sau în combinaţie cu alte medicamente în tratamentul hipertensiunii arteriale, pre­venirea infarctului miocardic (atacului de cord) sau accidentului vascular cerebral (atacului cerebral), prevenirea sau tratarea insu­ficienţei cardiace după atac de cord.
Important de ştiut
Efectele maximale ale Ranolipului se obţin de regulă după câte­va săptămâni de administrare constantă.
Administrarea corectă
Luaţi medicamentul pe cale orală o dată pe zi sau conform pre­scripţiei, preferabil în fiecare zi la aceleaşi ore, în timpul mesei sau pe stomacul gol. Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.


Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei în flaconul închis ermetic, ferit de căldură şi umezeală exce­sivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.

Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        dureri în piept mai frecvente sau prelungite, bătăi cardiace anormale
•        ameţeli severe şi pierderi ale conştienţei
•        edeme (tumefacţii ale mâinilor sau picioarelor)
•        dureri abdominale, greaţă, vărsături
•        îngălbenirea pielii şi ochilor, urini închise la culoare, scaune de­colorate
•        dureri în gât persistente, febră.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: tuse, ameţeli, dureri de cap, vedere înce­ţoşată, oboseală, diaree.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa ac­tivă sau alţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ex. captopril, enalapril).
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi insuficienţă cardiacă, stenoză aortică, afecţiuni ale vaselor de sânge, istoric de atac de cord sau atac cerebral, boli de ficat sau rinichi, diabet zaharat, boli de ţesut conjunctiv (ex. lupus eritema- tos sistemic, sclerodermie), insuficienţă a măduvei osoase.
Ranolip trebuie folosit cu prudenţă dacă rinichii nu funcţionea­ză corespunzător deoarece poate precipita insuficienţa renală.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii. Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore. Nu creşteţi do­zele şi nu întrerupeţi fără aprobarea medicului.
Este important să continuaţi tratamentul chiar dacă vă simţiţi bine întrucât majoritatea persoanelor cu tensiune arterială ridica­tă nu simt absolut nimic.
Monitorizaţi atent tensiunea arterială pentru a nu scădea ab­rupt, mai ales în cazul în care luaţi şi diuretice sau suferiţi de insu­ficienţă cardiacă.
Transpiraţiile excesive, deshidratarea, vărsăturile sau diareea pot reduce drastic valorile tensiunii arteriale. Contactaţi medicul sau farmacistul pentru a vă indica cum să vă ajustaţi dozele în astfel de situaţii.
Ranolip poate da ameţeli, dureri de cap şi chiar pierderi ale con- ştienţei. Nu consumaţi alcool şi nu administraţi alte medicamente care să potenţeze aceste efecte. Nu conduceţi autovehicule şi evi­taţi orice activitate cu risc de lezare până la epuizarea efectului.
Nu folosiţi suplimente cu potasiu sau înlocuitori de sare pe bază de potasiu, întrucât pot creşte excesiv nivelele potasiului în sânge şi implicit riscul de efecte adverse.
Prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medic în vederea evaluării stării dumneavoastră generale şi efectuării de analize.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        diuretice care economisesc potasiul în organism: spironolacto- nă
•        antiinflamatoare nesteroidiene: aspirină, diclofenac (Refen, Re- umalin, Voltaren), ibuprofen (Advil, Ibalgin, Marcofen, Nurofen, Paduden), indometacin, ketoprofen (Artrosilene, Flexen, Ket- algon, Ketonal, Profenid), ketorolac (Ketanov, Ketorol), melo- xicam (Movalis, Moxcipam, Recoxa), nimesulid (Aulin, Lemesil, Nimesil, Sulidamor), piroxicam (Feldene, Finalgel, Flamexin), naproxen (Aleve, Momendol, Reuxen), acid mefenamic (Vidan), acid niflumic (Nifluril)
•        antidiabetice orale, insulină
•        săruri de aur (Tauredon)
•        azatioprină (Imuran)
•        dextran.
Sarcina şi alăptarea
Nu administraţi medicamentul în timpul sarcinii. Dacă este fo­losit în ultimele 6 luni de sarcină, Ranolip poate da malformaţii, naştere prematură sau moartea fătului.
Anunţaţi imediat medicul dacă aţi rămas însărcinată sau inten­ţionaţi să deveniţi mamă pentru a înlocui acest tratament cu un altul care să nu afecteze copilul.
Medicamentul poate trece în laptele matern afectând sugarul,de aceea consultaţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Adulţi
Hipertensiune arterială

Pentru persoanele care nu sunt în tratament cu diuretice se în­cepe administrarea cu 10 mg peziîntr-o singură priză. Dacă nu se poate opri tratamentul diuretic se recomandă iniţial 5 mg o dată pe zi, sub supraveghere. în funcţie de valorile tensiunii se poate creşte doza până la 20-40 mg o dată pe zi.
Insuficienţă cardiacă
Doza iniţială recomandată este de 5 mg o dată pe zi. Medicul poate creşte progresiv doza, dacă consideră potrivit, cu până la 10 mg la intervale de cel puţin 2 săptămâni ajungând la doza de întreţinere de 5-40 mg o dată pe zi. ,
Infarct miocardic acut (atac de cord recent)
Doza uzuală este de 5 mg în primele 24 ore de la atac. După încă o doză de 5 mg administrată la 24 ore după prima, se poate continua pentru circa 6 săptămâni cu 10 mg o dată pe zi. în caz de valori scăzute ale tensiunii arteriale se pot folosi doze mai mici.
Copii cu vârsta peste 6 ani
Se începe de obicei cu 0,07-5 mg o dată pe zi.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simptomele supradozării pot include: bătăi cardiace rare sau foarte rapide, ameţeli severe, pierderi ale conştienţei.

Ranoxil vezi Amoxicilina

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat