A+ A A-

Testosteron (Testoviron,Testolent)

 


Androgenii, în primul rînd testosteronul, sînt compuşi hormonali cu structură steroidică, responsabili de dezvoltarea organelor sexuale, ca şi de apariţia şi menţinerea caracterelor secundare masculine; de asemenea cresc vitalitatea şi favorizează motilitatea spermatozoizilor.


Efectul masculinizant este evident în hipogonadismul masculin şi la castraţi. Dozele mari inhibă secreţia de gonadotropine şi determină atrofia ţesutului interstiţial şi a tubilor seminiferi. La femei, androgenii pot suprima ovulaţia şi împiedică proliferarea endometrului; au efecte virilizante neplăcute — creşterea clitorisului, hirsutism, îngroşarea vocii, erupţii acneiforme, dezvoltarea musculaturii.

Efectul virilizant apare şi la copii; există posibilitatea modificării profunde a centrilor nervoşi care controlează dezvoltarea genitală, fenomen periculos mai ales la fetiţe. Administraţi la femeile gravide, pot fi cauza masculinizării organelor genitale externe la noul-născut.


Androgenii accelerează creşterea copiilor, dar dozele mari grăbesc închiderea epifizară, oprind dezvoltarea înaintea realizării staturii normale.Efectele metabolice sînt complexe. Este favorizat anafoolismul proteic — creşte sinteza proteinelor, scade catabolismul aminoacizilor, sînt reţinute potasiul, calciul şi fosforul.

Sarea şi apa sînt deasemenea reţinute în organism, dar în condiţii clinice nu apar de obicei edeme. Dozele mari stimulează eritropoieza. Inhibă dezvoltarea unor cancere de sîn, dar o favorizează pe cea a cancerului de prostată.


Testosteronul acţionează la nivelul celulelor ţintă după transformarea în dihidrotestosteron, care se fixează de o nucleoproteină, favorizînd sinteza de ARN mesager, respectiv sinteza proteică. în sînge ise leagă în proporţie de 98% de o globulină (care transportă şi estradiolul). Este în mare parte metabolizat în ficat, eliminîndu-se urinar în majoritate sub formă de 17-cetosteroizi.


Preparatele testosteronice sînt indicate în principal ca medicaţie de substituţie în insuficienţa testiculară cu leziuni ireversibile ale celulelor Leydig, în sindromul Klinefelter, sindromul Refienstein, agenezia testiculară, insuficienţa celulelor Leydig la adult, cazuri selecţionate de eunucoidism hipogonadotropic.

Pot fi uneori utile în tulburările vasomotorii ale andropauzei, precum şi la tinerii la vîrsta pubertăţii, cu deficit de dezvoltare sexuală şi creştere întîrziată (în ultimul caz tratamentul se opreşte atunci cînd creşterea a fost iniţiată).

Alte indicaţii sînt osteoporoza — mai ales osteoporoza senilă la bărbaţi —, anemiile aplastice (congenitale şi dobîndite), cancerul de sîn inoperabil la femeia în postmenopauză).


Androgenii sînt contraindicaţi în sarcină, la copii (sub 15 ani) şi în prezenţa cancerului de prostată. Trebuie folosiţi cu prudenţă la femei; de asemenea este necesară atenţie în toate afecţiunile în care retenţia hidrosalină este dezavantajoasă.


Testosteronul, principalul hormon sexual masculin, este ineficace oral, fiind în majoritate inactivat la primul pasaj hepatic. Injectat in- tramuscular, se absoarbe rapid şi are acţiune de scurtă durată. Este avantajoasă implantarea subcutanată, cîte 600 mg la fiecare 6 luni.


Testosteronul propionat (testosteron propionat, testosteroni, testoviron) are acţiune mai durabilă. Se injectează intramuscular în soluţie uleioasă, 10—50 mg de 2—3 ori/săptămînă în hipogonadism, 100—300 mg/săptămînă în cancerul de sîn.


Testosteronul fenilpropionat (testosteron phenylpropionat, testolent  ) este un ester cu acţiune prelungită. Se injectează intramuscular, 50— 100 mg la 1—3 săptămîni în hipogonadism, de 1—2 ori/săptămînă în cancerul de sîn.


Testosteronul ciclopentilpropionat (testosteron cyclopentylpropionat) şi testosteronul enantat (testoviron—depot) sînt alţi esteri cu acţiune prelungită.


Metiltestosteronul+ (methyltestosteron), derivatul 17-alfa-metil al testosteronului, este eficace moderat. Se administrează perlingual, 5—50 mg/zi (mai mult în cancerul mamar). Poate pozitiva probele hepatice şi provoacă uneori icter colestatic, fiind contraindicat la hepatici.


Fluoximesteronul (fluoximesteron) alt derivat 17-alfa-metilat, este eficace oral. Poate produce icter colestatic.
 

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat