A+ A A-

Telzir


Denumire comună internaţională: Fosamprenavirum

Forme de prezentare: Comprimate filmate, Suspensie orală
telzir prospect
Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Telzir interferă cu ciclul reproductiv al virusului HIV, fiind un inhi­bitor de protează. Se administrează în combinaţie cu alte medica­mente în încercarea de a controla evoluţia bolii şi a evita infecţiile fatale. în organism se converteşte la forma activă - amprenavir
Important de ştiut
Telzir încetineşte progresia bolii dar nu vindecă infecţia HIV şi nu previne transmiterea virusului la alte persoane prin contact sexual ori contaminare sangvină.
Administrarea corectă
Luaţi acest medicament pe cale orală de 1-2 ori pe zi sau con­form prescripţiei medicului, în timpul mesei sau pe stomacul gol.
înghiţiţi tabletele întregi cu un pahar mare de apă, fără a le mes­teca, diviza sau zdrobi.
Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză-luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul?In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat medicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        vezicule roşii cu lichid pe piele, descuamări
•        paloare, icter, urini închise la culoare, febră
•        sete intensă, urinări frecvente
•        confuzie, modificări de comportament, slăbiciune musculară, furnicături sau amorţeli la nivelul mâinilor sau picioarelor.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, diaree, dureri de cap, oboseală, redistribuirea ţesutului adipos de pe braţe şi picioare pe trunchi.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la produs sau boală hepatică severă.
Atenţionări speciale
Deoarece acest medicament este convertit în organism în am- prenavir, nu asociaţi Telzir cu preparate ce conţin amprenavir. Consultaţi medicul sau farmacistul dacă aveţi nelămuriri.
înaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi boli de ficat, diabet zaharat, nivele crescute ale colesterolului şi trigliceridelor în sânge, afecţiuni hematologice (ex. hemofilie).
Luaţi Telzir exact cum v-a fost prescris de medic şi încercaţi să nu omiteţi dozele întrucât medicamentul este eficient doar dacă nivelul lui în organism este constant.
Schimbarea dozajului fără aprobarea medicului poate deter­mina creşterea cantităţii de virus în organism, complicarea infec­ţiilor coexistente cu răspuns dificil la tratamentul antibiotic sau agravarea reacţiilor adverse.
Dacă luaţi pentru prima oară medicamente pentru infecţia HIV este posibil să observaţi reapariţia simptomelor unei infecţii mai vechi (ex. tuse, probleme respiratorii, febră, tulburări de vedere, dureri de cap). Aceasta s-ar putea explica prin faptul că sistemul dumneavoastră imunitar începe să funcţioneze mai bine.
Persoanele vârstnice sunt sfătuite să acorde mai multă atenţie efectelor secundare întrucât funcţia lor renală aflată în declin poate să perturbe eliminarea din organism a medicamentului şi să permită concentrarea Telzirului în sânge.
Dacă suspectaţi o reacţie de hipersensibilitate la medicament întrerupeţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat medicul.
Administraţi medicamentele pentru hiperaciditate gastrică la interval de minim 1 oră faţă de Telzir, pentru a nu reduce cantita­tea de medicament disponibilă în organism.
Este important să vă prezentaţi periodic la medic pentru efec­tuarea analizelor de sânge sau ori de câte ori apar modificări ale stării dumneavoastră de sănătate. Medicamentul poate creşte nivelele glicemiei, colesterolului sau trigliceridelor serice, caz în care se recomandă tratament specific.
Pentru a reduce riscul de transmitere a virusului HIV folosiţi în­totdeauna măsuri protectoare de barieră eficiente (prezervative din latex sau poliuretan) în timpul contactelor sexuale. în plus, Telzir reduce eficacitatea anticoncepţionale şi creşte probabilita­tea de apariţie a sarcinii.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Telzir nu trebuie administrat în asociere cu flecainidă (Tambo- cor) sau propafenonă (Rytmonorm) atunci când este combinat în tratamentul infecţiei HIV cu ritonavir (Norvir), datorită riscului de reacţii foarte severe.
înainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        antiulceroase: ranitidină (Arnetin, Histac, Ulcoran, Zantac), ci- metidină
•        amiodaronă (Cordarone, Daritmin, Mioritmin, Sedacoron), fle­cainidă (Tambocor), propafenonă
•        blocante ale canalelor de calciu: amlodipină (Amlo Tad, Amlo- hexal, Norvasc, Tenox), nifecjipin (Adalat, Corinfar, Nifecard), diltiazem (Corzem, Diacordin, Dilzem), verapamil (Cordamil, Isoptin, Verogalid)
•        anticoagulante: acenocumarol (Trombostop, Sintrom)
•        rifampicină (Sinerdol), rifabutin (Mycobutin)
•        lidocaină (Xilină)

* simvastatin (Simgal, Simvacard, Simvagamma, Zeplan, Vasilip, Zocor), lovastatin (Medostatin), atorvastatin (Sortis, Caduet), fluvastatin (Lescol), pravastatinum (Apo-Pravastatin, Lipostat, Pravator)
•        paroxetin (Arketis, Seroxat, Paroxat)
•        diazepam, midazolam (Dormicum), alprazolam (Xanax, Prazo- lex, Zolarem), clonazepam (Rivotril), lorazepam (Anxiar)
•        trazodonă (Trittico AC)
•        anticonvulsivante: carbamazepină (Carbavim, Finlepsin, Neu- rotop, Taver, Tegretol, Timonil), fenitoin (Phenhydan), fenobar- bital
•        antifungice:'itraconazol (Orungal, Sporilin), ketoconazol (Nizo- ral, Fungicide, Kefungin)

Tenox vezi Norvasc

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat