Web Analytics
HP Banner
  • TAMOXIFEN

Tamoxifen


Denumire comună internaţională: Tamoxifenum

Alte denumiri comerciale: Nolvadex, Tamoneprin

Forme de prezentare: Comprimate

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Acest medicament blochează creşterea celulelor canceroase dependente de estrogeni.

Este utilizat în tratamentul anumitor forme de cancer la sân după intervenţia chirurgicală sau radiote­rapie, în cancerele de sân metastazate sau în prevenirea cance­rului mamar la persoanele cu risc înalt (ex. care au în familie per­soane cu cancer de sân).

Tamoxifen poate fi folosit de asemenea pentru inducerea ovulaţiei (eliberarea de ovule) la femeile care vor să devină mame.
Important de ştiut
Deşi Tamoxifen scade riscul de cancer la sân, administrarea sa poate creşte riscul de cancer uterin. Din acest motiv se recoman­dă examinări ginecologice periodice atât pe durata tratamentului cât şi după aceea. Anunţaţi imediat medicul dacă apar sângerări vaginale anormale, menstre mai abundente sau de mai lungă du­rată decât cele de obicei, leucoree sau dureri la nivelul bazinului.
Administrarea corectă
Luaţi acest medicament pe cale orală în timpul mesei sau pe stomacul gol de 1-2 ori pe zi sau conform prescripţiei medicului, preferabil în fiecare zi la aceleaşi ore. Dozele mai mari de 20 mg se împart de obicei în 2 prize zilnice, dimineaţa şi seara.
înghiţiţi tabletele întregi cu un pahar mare de apă, fără a le mesteca, diviza sau zdrobi.
Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul ?In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        dureri de cap severe, slăbiciune a unei părţi a corpului, tulbu­rări de vorbire sau de vedere, confuzie, schimbări de compor­tament
•        dispnee (respiraţie dificilă), hemoptizie (tuse cu eliminare de sânge), dureri în piept, edeme gambiere (tumefacţii ale gam­belor)
•        menstre abundente sau de mai lungă durată, sângerări vagina- le anormale, discomfort sau dureri la nivelul bazinului
•        febră, frisoane, dureri generalizate, simptome similare unei ră­celi
•        greaţă, vărsături, dureri abdominale, subfebrilitate, lipsa poftei de mâncare, urini închise la culoare, scaune ca de lut, icter (în- gălbenirea ochilor şi pielii)
•        paloare, sângerări spontane
•        apariţia de noi noduli la nivelul sânilor.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medi­cul imediat ce va fi posibil: greaţă, bufeuri de căldură, amorţeli, furnicături, înroşirea pielii, dureri osoase, musculare sau date de tumoră, edeme, prurit (mâncărimi) sau uscăciune vaginală, dureri de cap, ameţeli, depresie, pierdere în greutate, impotenţă, libido scăzut, tuse, păr subţiat.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la produs.
Atenţionări speciale
Studiile au demonstrat că Tamoxifen poate determina rareori accidente vasculare cerebrale, tromboze (cu formarea şi cantona­rea cheagurilor de sânge îndeosebi la nivelul picioarelor şi plă­mânilor), endometrioză (cu răspândirea ţesutului uterin în afara uterului), fibromatoză uterină, chiste ovariene, polipi uterini, can­cer uterin sau leziuni ale ficatului. Dacă luaţi acest medicament pentru a reduce riscul de cancer la sân sau pentru a trata cancerul limitat la duetele lactofore (in situ), discutaţi riscurile şi beneficiile administrării cu medicul dumneavoastră. în schimb dacă utilizaţi Tamoxifen în tratamentul cancerului de sân trebuie să ştiţi că be­neficiile sunt mult mai mari decât riscurile de reacţii adverse.
Inaintea începerii tratamentului spuneţi medicului dacă sunteţi în tratament cu anticoagulante, aveţi diabet zaharat, hiperten­siune arterială, boli de ficat, cataractă, nivele crescute ale trigli- ceridelor serice, aveţi capacitate redusă de mişcare sau sunteţi fumător.
Pe durata tratamentului este nevoie să vă prezentaţi la toate programările stabilite de medic pentru a vi se efectua analize de sânge care să evalueze îndeosebi numărul de celule albe şi trom- bocite sangvine (importante pentru coagularea sângelui), nivele­le calciului, colesterolului şi trigliceridelor.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic şi în­cercaţi să nu omiteţi dozele întrucât medicamentul este eficient doar dacă nivelele lui în organism sunt constante.
Continuaţi administrarea medicamentului până la terminarea curei şi nu întrerupeţi imediat după ameliorarea simptomelor.
Anunţaţi imediat medicul dacă apar tulburări de vedere în tim­pul tratamentului.
Tamoxifen poate creşte anormal nivelele calciului asociind du­reri, slăbiciune musculară, lipsa poftei de mâncare şi în cazurile severe chiar insuficienţă renală.
întrucât acest medicament vă poate da ameţeli, evitaţi şofatul şi manipularea utilajelor cu risc până la epuizarea efectului. De asemenea evitaţi consumul de alcool sau folosirea altor medica­mente ce v-ar putea accentua ameţelile.
Dacă sunteţi o persoană în vârstă asiguraţi-vă că starea dum­neavoastră de hidratare pe durata tratamentului este adecvată. Sunteţi predispus la deshidratare, mai ales dacă luaţi şi diuretice şi puteţi avea ameţeli severe. Pentru a reduce intensitatea lor, în­cercaţi să vă ridicaţi lent din pat sau de pe scaun.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
• anticoagulante: acenocumarol (Trombostop, Sintrom)

•        estrogeni, contraceptive orale (anticoncepţionale)
•        rifampicină (Sinerdol)
•        fenobarbital
•        bromocriptina
•        aminoglutetimid (Rogluten)
•        letrozol (Femara)
•        anastrozol (Arimidex).
Sarcina şi alăptarea
Evitaţi sub orice formă manevrarea Tamoxifenului dacă doriţi să rămâneţi însărcinată sau deja sunteţi gravidă întrucât acest medi­cament poate fi absorbit în organism prin piele şi căi respiratorii, dăunând fătului.
înaintea începerii tratamentului se recomandă să efectuaţi un test de sarcină dacă sunteţi încă în perioada fertilă. De aseme­nea este indicat să folosiţi 2 metode eficiente de contracepţie non-hormonale (ex. prezervative şi diafragme cu spermicide) în timpul tratamentului şi 2 luni după terminarea lui, pentru a evita sarcina.
Nu se cunoaşte dacă medicamentul poate trece în laptele ma­tern dar se interzice alăptarea pe durata tratamentului. Consultaţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Tratamentul cancerului la sân
Doza zilnică uzuală este de 20-40 mg luată în 1-2 prize. Carclnom ductal in situ
Doza recomandată este de 20 mg o dată pe zi timp de 5 ani. Prevenirea cancerului la sân
Se administrează de obicei 20 mg o dată pe zi timp de 5 ani. Siguranţa şi eficacitatea administrării la copii nu au fost stabi­lite.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: tremor, ameţeli, mers nesigur, pierderi ale conştienţei, bătăi cardiace neregulate.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

TAMOXIFEN

  • Product Code: TAMOXIFEN
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


HP Banner