A+ A A-

CROMOGLICATUL


Cromoglicatul disodic (sodium cromoglycate, intal, lomudal) este un derivat biscromonic sintetizat după modelul kelinei. Medicamentul nu modifică parametrii normali ai mecanicii ventilatorii şi nu antagonizează efectul bronhoconstrictor al histaminei sau al altor spastice, dar inhibă în mod caracteristic astmul alergic.

în condiţii experimentale, administrat înaintea inhalării alergenului, protejează de bronhospasm timp de circa 6 ore, dar administrat la 15 minute după antigen este lipsit de efect.

Studii clinice controlate au dovedit o eficacitate reală în astmul alergic, mai ales la tineri — unde rezultatele favorabile pot atinge procentul de 90.

Efectele cromoglicatului se datoresc predominant inhibării conse­cinţelor tisulare ale reacţiei antigen-anticorp, în cadrul reacţiilor alergice de tip anafilactic; este probabil că medicamentul stabilizează membrana mastocitelor, împiedicînd eliberarea histaminei şi altor substanţe spasmo- gene.


Cromoglicatul se prezintă sub formă de pulbere, în capsule, care se administrează prin inhalaţie, cu ajutorul unui turboinhalator special. Doza utilă este de 20 mg (o capsulă) de 3—4 ori/zi.

Efectul favorabil se evi­denţiază după cîteva zile de tratament şi se poate menţine cîteva săptămîni după oprirea acestuia. Principala indicaţie o reprezintă astmul alergic; de asemenea s-au semnalat rezultate favorabile în astmul sever, neinfectat, sub tratament cortizonic — cromoglicatul permiţînd uneori reducerea dozei sau suprimarea medicaţiei cortizonice. O altă indicaţie este rinita alergică. Medicamentul poate fi încercat şi în alveolita alergică.


Cromoglicatul este bine suportat. Inhalarea poate fi urmată uneori de răguşeală (se recomandă ingestia de lichide) sau de bronhospasm tre­cător (se asociază cu izoprenalină sau alt simpatomimetic bronhodila- tator).

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat