Web Analytics
  • CRESTOR

Crestor
Rosuvastatin este un medicament utilizat pentru reducerea nivelelor de colesterol, acţionând prin blocarea producţiei de colesterol (un anumit tip de grăsime) în organism.

Acesta reduce nivelele colesterolului "nociv" (lipoproteinele cu densitate joasă, sau LDL) şi ale trigliceridelor în sânge, în timp ce creşte nivelele colesterolului "benefic" (lipoproteinele cu densitate înaltă, sau HDL).

Denumire comună internaţională: Rosuvastatinum
Forme de prezentare: Comprimate filmate


Crestor se utilizează pentru tratamentul hipercolesterolemiei.

Scăderea colesterolului poate ajuta la prevenirea afecţiunilor car­diace şi ale sistemului circulator, afecţiuni ce pot favoriza apariţia infarctului miocardic, accidentelor vasculare cerebrale sau altor afecţiuni vasculare.


Important de ştiut

Crestor este prescris doar dacă dieta, exerciţiile fizice şi scăde­rea ponderală nu au reuşit să reducă nivelele colesterolului.

Este important să vă amintiţi că acest medicament este prescris ca ad- juvant şi nu ca un înlocuitor pentru modificarea stilului de viaţă.

Este necesară continuarea dietei şi a exerciţiilor fizice pe durata tratamentului cu Crestor.

Administrarea corectă

Medicamentul se administrează oral, de obicei o dată pe zi, cu un pahar mare cu apă. Se poate administra cu sau fără alimente. Se recomandă să luaţi medicamentul la aceeaşi oră în fiecare zi pentru a nu uita administrarea unei doze.

Dacă săriţi o doză - luaţi doza uitată imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu admi­nistraţi două doze odată.


Cum păstrăm medicamentul

La temperatura camerei, în ambalajul original, ferit de acţiunea copilului. Depozitaţi medicamentul într-un loc ferit de umezeală excesivă.

Ce efecte adverse pot apare?

Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:

•        reacţii alergice (urticarie, dificultate la respiraţie, umflarea feţei,
a buzelor, a limbii, a gâtului)
•        dureri musculare, sensibilitate sau slăbiciune însoţite de febrăsau simptome gripale şi închiderea la culoare a urinei
•        scăderea sau creşterea semnificativă a cantităţii de urină elimi­nată
•        apariţia icterului (îngălbenirea pielii sau a mucoaselor)
•        dureri toracice
•        umflarea mâinilor sau a picioarelor

Dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse mai puţin severe, continuaţi administrarea medicamentului şi informaţi medicul: fatigabilitate; greaţă, dureri de stomac, constipaţie, di­aree; dureri în gât, nas curgător sau înfundat; cefalee; dureri sau arsuri la urinare.


Când nu se administrează?

Medicamentul nu se administrează la persoanele cu afecţiuni hepatice sau cunoscute cu alergie la medicament. De asemenea nu se administrează pe durata sarcinii sau alăptării.

Atenţionări speciale

Inainte de a administra medicamentul informaţi medicul asu­pra istoricului dumneavoastră medical, în special dacă suferiţi de: afecţiuni renale, hipotiroidie, afecţiuni musculare, epilepsie sau alte afecţiuni convulsive, dezechilibre electrolitice (cum ar fi hipopotasemie), infecţii sau boli severe, istoric recent de intervenţii chirurgicale.

Poate fi necesară ajustarea dozelor sau monitoriza­rea atentă a tratamentului în prezenţa acestor afecţiuni.

In rare cazuri, rosuvastatin poate provoca o afecţiune ce se manifestă prin distrugerea masei musculare scheletice.

Această afecţiune poate provoca insuficienţă renală şi apare mai frec­vent la persoanele în vârstă sau la persoanele de origine asiatică.

Anunţaţi imediat medicul dacă observaţi dureri musculare inex­plicabile, slăbiciune musculară, febră, simptome gripale, închide­rea la culoare a urinei.


Utilizaţi cu precauţie medicamentul în cazul unui istoric de afec­ţiuni hepatice, în cazul prezenţei unor simptome ce pot sugera o afecţiune hepatică sau în cazul consumului unor cantităţi mari de alcool.


Crestor poate modifica unele teste de laborator, inclusiv testele pentru evaluarea funcţiei hepatice, a funcţiei tiroidiene sau pen­tru determinarea glicemiei.

Dacă efectuaţi analize de laborator, informaţi medicul asupra tratamentului urmat.
Siguranţa şi eficacitatea administrării medicamentului la copii nu a fost stabilită.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente

Informaţi medicul în legătură cu alte tratamente urmate, în spe-cial cele cu următoarele medicamente:

•        cimetidină
•        ciclosporină (Cicloral, Equoral, Imusporin, Sandimmun Neoral)
•        ketoconazol (Kefungin, Ketostin, Nizoral)
•        spironolactonă (Alspiron, Verospiron)
•        anticoagulante de genul warfarinei (Sintrom, Trombostop)
•        alte medicamente pentru scăderea colesterolului cum ar fi fe- nofibrat (Fenox, Lipanthyl, Lipofib).

Sarcina şi alăptarea
Administrat pe durata sarcinii medicamentul poate provoca defecte congenitale ale nou-născutului.

Nu utilizaţi rosuvastatin dacă sunteţi însărcinată. Anunţaţi imediat medicul dacă suspec­taţi sau constataţi apariţia unei sarcini. Utilizaţi o formă eficientă de contracepţie pe durata tratamentului.

Nu se cunoaşte dacă medicamentul trece în laptele matern sau dacă poate avea efecte nocive asupra sugarului. Nu administraţi medicamentul pe durata alăptării fără acordul medicului.


Doze recomandate

Adulţi
Doza uzuală iniţială este de 10 mg o dată pe zi. în cazul în care nivelul LDL colesterolului nu este prea crescut sau aveţi factori predispozanţi pentru afecţiuni musculare, medicul poate începe tratamentul cu doze de 5 mg o dată pe zi.

Dacă nivelul LDL coles­terolului este peste 190 mg/dl, medicul poate începe tratamentul cu doze de 20 mg/zi. Dacă aceste doze nu reduc colesterolul se poate creşte la 40 mg/zi.


In cazul prezenţei unei afecţiuni renale severe sau în cazul unui tratament concomitent cu ciclosporină doza iniţială recomandată este de 5 mg/zi, putând creşte doza la nevoie până la 10 mg/zi.

Dacă se administrează un alt medicament pentru scăderea co­lesterolului, doza zilnică va fi de maxim 10 mg.

Supradozare
Orice medicament administrat în exces poate provoca efecte adverse severe. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea.

Simptomele supradozării cu rosuvastatin nu sunt îndeajuns de bine cunoscute.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

CRESTOR

  • Product Code: CRESTOR
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€