Web Analytics
  • CLIMARA

ClimaraDenumire comună internaţională: Estradiolum
Alte denumiri comerciale: Estradot, Femseven
Forme de prezentare: Sistem terapeutic transdermal, Plasture transdermal


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?

Climara este un hormon estrogenic şi se administrează de obicei femeilor care nu mai produc aceeaşi cantitate de estrogeni pe care o aveau înainte de menopauză.

Este un tratament foarte eficient pentru ameliorarea simptomelor comune meno­pauzei (de ex. bufeurile - senzaţie intensă de căldură şi transpira­ţie).

Dacă este necesar un tratament pentru simpotmele vaginale ale menopauzei (de ex. scăderea lubrifierii) trebuiesc luate în con­sideraţie produsele cu aplicare locală.

Unele produse estrogenice pot fi utilizate pentru prevenirea pierderii de masă osoasă (osteoporoza) la persoanele cu risc şi care nu pot lua medicamente non-estrogenice.


Important de ştiut
Estradiolul creşte riscul de apariţie a hiperplaziei endometriale, o afecţiune ce poate duce la cancer uterin. Administrarea progesteronului odată cu estradiolul scade acest risc.

Dacă uterul nu a fost îndepărtat chirurgical, medicul vă poate prescrie un preparat progesteronic pentru a fi administrat odată cu sistemul transder- mal deestradiol.


Utilizarea pe termen lung a estradiolului poate creşte riscul de cancer mamar, atac de cord (infarct miocardic) sau atac cerebral (accident vascular cerebral).

Discutaţi cu medicul riscul individual înaintea începerii tratamentului cu estradiol. Medicul trebuie să monitorizeze regulat tratamentul (la fiecare 3-6 luni) pentru a de­cide dacă urmaţi sau nu tratamentul în continuare.

Administrare Climara
Un sistem transdermal se poartă de obicei timp de 1 săptămână şi apoi se înlocuieşte, sau se respectă indicaţiile medicului. Res­pectaţi cu atenţie programul de administrare.

Nu desfaceţi plasturele până când nu sunteţi pregătită să îl apli­caţi. După îndepărtarea foliei protectoare, plasturele se aplică pe o zonă curată şi uscată a pielii.

Sunt de preferat abdomenul infe­rior sau partea superioară a feselor. Ţineţi plasturele ferm aplicat timp de 10 secunde pentru a se lipi corespunzător.

Nu aplicaţi plasturele Climara  la nivelul sânilor. Evitaţi aplicarea plasturelui pe talie deoarece îmbrăcămintea strâmtă pe corp poate desprinde plas­turele prin frecare.

Nu aplicaţi plasturele pe zonele unde se poate desprinde atunci când vă aşezaţi.

După o săptămână îndepărtaţi plasturele Climara, pliaţi-l de la jumăta­te astfel încât părţile cu adeziv să se lipească una de cealaltă şi aruncaţi-l într-un loc ferit de acţiunea copiilor sau a animalelor de casă.

Nu îl aruncaţi în toaletă. Aplicaţi apoi un nou plasture într-o zonă diferită pentru a preveni iritarea pielii.

Dacă zona din jurul plasturelui devine roşie, iritată, pruriginoasă, aplicaţi plasturele într-o altă zonă. Dacă iritaţia continuă sau se agravează anunţaţi medicul.

Dacă plasturele se desprinde, reaplicaţi-l sau aplicaţi un nou plasturele şi purtaţi-l restul timpului rămas până la cele 7 zile.

Dacâ săriţi o aplicare - aplicaţi un plasture imediat ce vă amintiţi. Dacă totuşi se apropie timpul pentru a aplica un nou plasture,săriţi peste aplicarea omisă şi continuaţi conform programului normal de administrare.

Nu aplicaţi mai mulţi plasturi Climara pentru a compensa doza omisă.

Cum păstrăm medicamentul - în ambalajul original, bine închis, ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei, ferit de căldură, lumină şi umezeală excesivă.


Ce efecte adverse pot apare la 
Climara?

Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia unei reacţii adverse severe:
•        reacţii alergice (dificultate la respiraţie, umflarea gâtului, a feţei, a buzelor, a limbii, urticarie)
•        durere toracică sau senzaţie de apăsare, durere care iradiază în braţe sau umeri, greaţă, transpiraţii, senzaţie generală de rău
•        oboseală sau amorţeală apărută spontan, în special pe o parte a corpului
•        cefalee apărută spontan, stare confuzională, tulburări de vede­re, vorbire sau echilibru
•        durere sau umflare părţii inferioare a picioarelor
•        hemoragii vaginale anormale
•        icter (îngălbenirea pielii şi a ochilor)
•        apariţia unui nodul la sân


Dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse mai puţin severe, continuaţi administrarea 
Climara şi consultaţi medicul:

- greaţă, vărsături, pierderea apetitului, creşterea în vo­lum a sânilor, acnee sau modificarea culorii pielii, scăderea libi- doului, impotenţă sau dificultatea de a ajunge la orgasm, cefalee migrenoasă sau ameţeli, durere vaginală, uscarea vaginului sau discomfort vaginal, umflarea gleznelor sau a picioarelor, depre­sie, tulburări ale menstruaţiei.


Când nu se administrează 
Climara?

Medicamentul nu trebuie utilizat la persoanele cu următoarele afecţiuni:
•        hemoragii vaginale de cauză necunoscută
•        cancer mamar cunoscut, suspectat sau prezent în istoric
•        neoplazii estrogen-dependente cunoscute sau suspectate
•        tromboză venoasă profundă activă, embolism pulmonar sau un istoric al acestor afecţiuni
•        afecţiuni tromboembolice active sau recente (în ultimul an), cum ar fi infarct miocardic sau accident vascular cerebral
•        afecţiuni hepatice sau insuficienţă hepatică
•        hipersensibilitate cunoscută la medicament sau la oricare din­tre componentele acestuia
•        sarcină cunoscută sau suspectatăAtenţionări speciale


Inainte de a lua 
Climara informaţi medicul în legătură cu istoricul dumneavoastră medical,în special cu privire la: istoric familial de cancer sau noduli la sân, prezenţa astmului, diabetului, afecţiunilor convulsive, cefaleei migrenoase, afecţiunilor cardia­ce (de ex. hipertensiune arterială, infarct miocardic, insuficienţă cardiacă congestivă),

-afecţiuni renale, hipotiroidism, nivele modi­ficate ale calciului, prezenţa depresiei, hipertensiune de sarcină, îngălbenirea pielii şi a ochilor pe durata sarcinii sau la utilizarea anterioară a estrogenilor, afecţiuni uterine (de ex. endometrioză, fibroză),

-modificări ale nivelelor colesterolului sau lipidelor, afec­ţiuni ale vezicii biliare, creştere ponderală excesivă, unele afecţi­uni hematologice (de ex. porfirie), prezenţa lupusului.


Dacă sunteţi programată pentru o intervenţie chirurgicală sau va trebui să petreceţi mult timp la pat sau într-un scaun (de ex. un zbor lung cu avionul) informaţi mai întâi medicul. Pot fi nece­sare unele precauţii în aceste cazuri, pe durata tratamentului cu estradiol.

Medicamentul Climara poate provoca ameţeli. Aveţi grijă la efectuarea activităţilor cu risc crescut sau care necesită atenţie sporită cum ar fi condusul autovehiculelor.

Evitaţi consumul băuturilor alco­olice.

Estradiolul poate provoca închiderea la culoare a unor zone ale pielii (melasmă). Expunerea la soare poate accentua acest efect advers putând fi necesară evitarea expunerii la soare sau bronza­rea în solarii.

Consultaţi medicul în legătură cu utilizarea cremelor de protecţie solară şi a îmbrăcămintei protectoare.

Fumatul poate creşte riscul de apariţia a cheagurilor de sânge pe durata tratamentului (în special la femeile peste 35 de ani).

Medicamentul nu este eficient pentru a preveni apariţia sarcinii şi nu trebuie utilizat în acest scop.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente

Inainte de a utiliza Climara informaţi medicul dacă urmaţi un tratament cu unul dintre următoarele medicamente:

•        fenobarbital
•        anticoagulante, cum ar fi acenocumarol (Sintrom, Trombostop)
•        ritonavir (Kaletra, Norvir)
•        carbamazepina (Finlepsin, Neurotop, Taver, Timonil)
•        rifampicina (Sinerdol)
•        antibiotice cum ar fi claritromicina (Clar, Fromilid, Klabax, Kla- cid), eritromicina (Eritro, Eritromagis), ketoconazol (Ketostin, Nizoral, Kefungin), itraconazol (Orungal).Sarcina şi alăptarea


Medicamentul 
Climara poate provoca malformaţii congenitale ale fătu­lui dacă este utilizat pe durata sarcinii.

Anunţaţi imediat medicul dacă sunteţi însărcinată sau vă doriţi o sarcină. Folosiţi metode contraceptive eficiente pe durata tratamentului.

Estradiolul poate trece în laptele matern şi poate afecta suga­rul. De asemenea medicamentul poate reduce secreţia lactată. Nu utilizaţi medicamentul pe durata alăptării fără a consulta mai întâi medicul.


Doze recomandate 
Climara

Plasturele se aplică o dată pe săptămână iar terapia se continuă pe toată durata recomandată de către medic. La femeile ce nu au suferit histerectomie medicamentul se administrează de obicei în asociaţie cu progesteron conform indicaţiei medicului.


Supradozare

Orice medicament administrat în exces poate avea efecte seve­re. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea.

Simptomele supradozării cu Climara pot include: greaţă, vărsă­turi, hemoragii vaginale

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

CLIMARA

  • Product Code: CLIMARA
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€