Web Analytics
  • CIPROHEPTADINA

CiproheptadinaDenumire comună internaţională: Cyproheptadinum
Alte denumiri comerciale: Biohept, Peritol
Forme de prezentare: Comprimate, Sirop


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?

Ciproheptadina este un antihistaminic administrat pentru ameliorarea simptomelor diferitelor alergii, cum ar ochi roşii sau inflamaţi, nas curgător, strănut. Se utilizează şi pentru ameliora­rea pruritului şi urticariei provocate de unele afecţiuni ale pielii.

Medicamentul acţionează prin blocarea acţiunii unor substanţe naturale din organism cu rol în producerea inflamaţiei (histamina, serotonina).

Mai poate fi administrată pentru tratamentul unor afecţiuni hormonale (sindrom Cushing provocat de afectarea hipofizei), tulburări sexuale provocate de unele medicamente, tulburări de alimentare (anorexie nervoasă).

Important de ştiut

Medicamentul poate provoca ameţeli sau letargie. Aveţi grijă la efectuarea activităţilor cu risc crescut sau care necesită atenţie sporită cum ar fi condusul autovehiculelor. Evitaţi consumul de alcool deoarece poate accentua aceste simptome.

Totuşi, la unele persoane, în special la copii medicamentul poa­te avea un efect opus putând provoca agitaţie.

Administrare Ciproheptadina

Medicamentul se administrează oral, de obicei de 2-3 ori pe zi sau conform sfatului medicului. Ciproheptadina se poate admi­nistra cu alimente pentru a reduce discomfortul gastric. Dacă uti­lizaţi siropul, este necesară măsurarea atentă a dozei cu dozatorul inclus.

Nu creşteţi doza de medicament şi nu administraţi Ciprohepta­dina pe o durată de timp mai lungă decât cea prescrisă.

Dacă săriţi o doză- administraţi doza uitată imediat ce vă amintiţi.Totuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză, săriţi pes­te doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu administraţi o doză dublă de medicament.

Cum păstrăm medicamentul Ciproheptadina

In ambalajul original, bine închis, ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei, ferit de căldură, lumină şi umezeală excesivă.


Ce efecte adverse pot apare la 
Ciproheptadina?

Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia unei reacţii alergice (dificultate la respiraţie, umflarea feţei, a buzelor, a limbii, a gâtului, urticarie).

Dacă observaţi apariţia următoarelor reacţii alergice mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului şi consultaţi me­dicul: somnolenţă, oboseală accentuată, ameţeli, cefalee, uscarea gurii, dificultate la urinare, mărirea de volum a prostatei, discomfort gastric, constipaţie, creşterea apetitului, creştere ponderală, creşterea vâscozităţii mucusului nazal sau faringian


Când nu se administrează 
Ciproheptadina?

Nu se administrează la persoanele cunoscute cu glaucom cu unghi închis, ulcer peptic, hipertrofie de prostată, obstrucţia co­lului vezical. Este contraindicată administrarea la nou-născuţi, în special la cei prematuri şi la femeile care alăptează.

Nu se administrează la persoanele în tratament cu antidepresi- ve de tip IMAQ (inhibitori ai monoaminoxidazei).

De asemenea nu se administrează la persoanele cunoscute cu hipersensibilitate la medicament sau oricare dintre componen­tele produsului.


Atenţionări speciale
Inainte de a lua medicamentul informaţi medicul dacă suferiţi de astm, glaucom, hiperfuncţie tiroidiană, afecţiuni cardiace, hi­pertensiune arterială, afecţiuni convulsive, afecţiuni renale.

Pot fi necesare ajustări ale dozelor sau monitorizarea atentă a trata­mentului în prezenţa acestor afecţiuni.


Ciproheptadina poate provoca ameţeli sau letargie. Aveţi grijă la efectuarea activităţilor cu risc crescut sau care necesită atenţie sporită cum ar fi condusul autovehiculelor.

Evitaţi consumul de băuturi alcoolice pe durata tratamentului deoarece pot accentua aceste simptome.

Persoanele în vârstă pot avea o sensibilitate crescută la efectele medicamentului, în special pentru senzaţia de ameţeală şi letar­gie. Utilizaţi medicamentului cu precauţie.

Interacţiuni posibile Ciproheptadina cu alimente sau medicamente

Inainte de a lua Ciproheptadina informaţi medicul dacă urmaţi un tratament cu unul dintre următoarele medicamente:

•        anxiolitice sau sedative cum ar fi alprazolam (Frontin, Neurol,
Xanax), diazepam, nitrazepam
•        antidepresive cum ar fi amitriptilină, doxepin, fluoxetină (Flo-
xet, Anxetin, Fluoxin, Prozac), sertralină (Serlift, Zoloft, Stimulo-
ton), paroxetină (Arketis)
•        alte medicamente ce provoacă ameţeli sau somnolenţă
Nu se administrează mai devreme de 14 zile de la încetarea tra­tamentului cu antidepresive de tip IMAO (inhibitori ai monoami- noxidazei)


Sarcina şi alăptarea
Este puţin probabil ca Ciproheptadina să aibă efecte adverse asupra fătului dacă se administrează în sarcină. Totuşi, nu admi­nistraţi medicamentul pe durata sarcinii decât la indicaţia medi­cului.

Ciproheptadina trece în laptele matern putând avea efecte se­vere asupra sugarului. Nu administraţi medicamentul pe durata alăptării fără a consulta mai întâi medicul.


Doze recomandate

Adulţi
Doza uzuală iniţială este de 4 mg 
Ciproheptadina(1 comprimat) de 3 ori/zi. Do­zele pot varia între 4 şi 20 mg pe zi însă majoritatea oamenilor iau 12-16 mg/zi. în unele cazuri pot fi necesare doze de până la 32 mg/zi.

Copii între 2 şi 6 ani
Doza uzuală este de 2 mg 
Ciproheptadina de 2-3 ori/zi; medicul poate modifi­ca doza dacă este necesar. Nu se recomandă administrarea unei doze mai mari de 12 mg/zi.

Copii între 7 şi 14 ani
Doza uzuală este de 4 mg de 2-3 ori/zi. Nu se recomandă admi­nistrarea unei doze mai mari de 16 mg/zi.


Supradozare 

Orice medicament administrat în exces poate avea efecte seve­re. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea.

Simptomele supradozării cu Ciproheptadina pot include: som­nolenţă, stare confuzională, oboseală accentuată, ţiuituri în urechi (tinitus), tulburări de vedere, dilatarea pupilelor, uscarea gurii, înroşirea feţei, febră, tremor, insomnie, halucinaţii şi posibil convulsii

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

CIPROHEPTADINA

  • Product Code: CIPROHEPTADINA
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€