A+ A A-

Cipralex


Denumire comună internaţională: Esc\ta\opramum
Forme de prezentare: Comprimate filmate


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Escitaiopramul este un antidepresiv din clasa inhibitoarelor selective ale recaptării serotoninei. Acţionează prin restabilirea echilibrului la nivel cerebral a unor substanţe afectate în depre­sie. Este indicat în tratamentul depresiei sau al tulburării anxioase generalizate.


Important de ştiut
Medicaţia antidepresivă este utilizată pentru tratamentul unei game largi de afecţiuni, inclusiv depresie. Pe lângă alte efecte be­nefice, tratamentul ajută la prevenirea apariţiei ideilor suicidare sau a încercărilor de suicid. Totuşi, unele studii au arătat că la un număr restrâns de persoane (în special copii sau adolescenţi) în tratament cu antidepresive se observă agravarea simptomatolo­giei, apariţia altor simptome comportamentale sau a ideilor de suicid. De aceea este important să discutaţi cu medicul în legătu­ră cu riscurile şi beneficiile tratamentului antidepresiv (în special la copii sau adolescenţi).


Administrarea corectă
Medicamentul se administrează oral, cu sau fără mâncare, de obicei o dată pe zi sau conform indicaţiilor medicului.
Este important să continuaţi administrarea medicamentului chiar dacă observaţi ameliorarea simptomelor. Nu încetaţi admi­nistrarea fără a consulta mai întâi medicul. Unele afecţiuni se pot agrava la întreruperea bruscă a medicaţiei.
Pot trece până la 4-6 săptămâni până să observaţi ameliorarea simptomelor. Administraţi medicamentul la intervale egale de timp pentru a obţine efectele maxime. Pentru a nu uita adminis­trarea unei doze, luaţi medicamentul la aceleaşi ore în fiecare zi.
Dacă săriţi o doză-administraţi doza uitată imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă se apropie timpul.pentru următoarea doză, săriţi pes­te doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu administraţi o doză dublă de medicament.
Cum păstrăm medicamentul -în ambalajul original, bine închis, ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei, ferit de căldură, lumină şi umezeală excesivă.Ce efecte adverse pot apare?
încetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse severe:
•        reacţii alergice (dificultate la respiraţie, umflarea gâtului, a feţei, a buzelor, a limbii, urticarie)
•        agravarea simptomelor de anxietate, panică, tulburărilor de somn, iritabilităţii, agitaţiei, agresivităţii sau apariţia stării ma­niacale (hiperactivitate mentală şi/sau fizică), apariţia ideilor de suicid
•        convulsii
•        tremor, rigiditate musculară sau fasciculaţii musculare
•        tulburări de echilibru sau de coordonare a mişcărilor
•        agitaţie, confuzie, transpiraţii, bătăi cardiace rapide
Dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse mai puţin severe, continuaţi administrarea medicamentului şi consultaţi medicul: nervozitate, nelinişte, cefalee, dificultăţi de concentrare, ameţeli, letargie, tulburări ale somnului, greaţă, diaree, modifi­carea greutăţii, scăderea libidoului, impotenţă, dificultatea de a ajunge la orgasm, uscarea gurii, ţiuituri în urechi (ţinitus).


Când nu se administrează?
Nu se administrează la persoanele cunoscute cu hipersensi­bilitate la medicament. De asemenea nu se administrează mai devreme de 2 săptămâni înaintea sau după administrarea unui IMAO (inhibitor de monoaminoxidază).


Atenţionări speciale
înainte de a lua medicamentul informaţi medicul asupra istori­cului dumneavoastră medical, inclusiv asupra istoricului familial de afecţiuni psihiatrice, istoric familial de tentative de suicid, pre­zenţa tulburărilor de coagulare, afecţiunilor cardiace, renale sau hepatice, prezenţa unei afecţiuni convulsive, dezechilibre elec­trolitice (hiponatremie, sindrom de secreţie inadecvată a hormo­nului antidiuretic), afecţiuni ale tiroidei.
Medicamentul poate provoca ameţeli sau letargie. Aveţi grijă la efectuarea activităţilor cu risc sau a celor ce necesită atenţie spo­rită, cum ar fi condusul autovehiculelor. Evitaţi consumul de alco­ol pe durata terapiei deoarece poate accentua aceste simptome.
înaintea unei intervenţii chirurgicale informaţi medicul că ur­maţi tratament cu Cipralex.
Utilizaţi cu precauţie medicamentul la persoanele în vârstă de­oarece pot avea o sensibilitate crescută la efectele adverse ale medicamentului, în special senzaţia de ameţeală.
în unele cazuri medicamentul poate provoca apariţia maniei (creşterea activităţii mentale şi/sau fizice). Anunţaţi medicul dacăobservaţi apariţia acestui lucru.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
înainte de a lua medicamentul anunţaţi medicul dacă urmaţi tratament cu unul dintre următoarele medicamente:
•        carbamazepină (Finlepsin, Taver, Tegretol, Timonil)
•        cimetidină
•        un antiagregant plachetar, cum ar fi acenocoumarol (Sintrom, Trombostop)
•        alte antidepresive cum ar fi amitriptilina, fluoxetina (Prozac), fluvoxamina (Fevarin), clomipramina (Anafranil), paroxetina (Arketis), sertralina (Zoloft, Serlift)
•        frovatriptan (Fromena), sumatriptan, (Imigran), rizatriptan (Ma- xalt), Eletriptan (Replax)


Sarcina şi alăptarea
Antidepresivele inhibitoare ale recaptării de serotonină pot provoca afecţiuni severe pulmonare ale fătului dacă se adminis­trează în sarcină. Anunţaţi medicul dacă sunteţi însărcinată sau vă doriţi o sarcină.
Escitalopram poate trece în laptele matern şi poate afecta su­garul. Nu administraţi medicamentul pe durata alăptării fără a consulta mai întâi medicul.


Doze recomandate
Adulţi
Doza recomandată este de 10 mg o dată pe zi. Dacă este ne­cesar medicul poate creşte doza la 20 mg după o săptămână de tratament.


Supradozare
Orice medicament administrat în exces poate avea efecte ad­verse severe. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi suprado- zarea.
Simptomele supradozării cu Cipraiex pot include: greaţă, vărsă­turi, tremor, transpiraţii, bătăi cardiace rapide, confuzie, ameţeli, convulsii sau comă.
Ciprinol vezi Ciprofloxacina Cipro Quin vezi Ciprofloxacina Ciprobay vezi Ciprofloxacina Ciprocin vezi Ciprofloxacina
Ciprodarvezi Ciprofloxacina

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat