Web Analytics
  • CIMETIDINA

CimetidinaDenumire comună internaţională: Cimetidinum
Forme de prezentare: Capsule


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Cimetidina face parte dintr-o clasă de medicamente numită antagonişti ai receptorilor histaminici. Acţionează prin scăderea cantităţii de acid produsă în stomac. Este indicată pentru trata­mentul anumitor ulcere (ulcer duodenal activ, ulcere gastrice benigne, esofagită de reflux) şi pentru afecţiunile caracterizate de o hiperproducţie de acid la nivelul stomacului (sindrom Zol- linger-Ellison).


Important de ştiut
Evitaţi administrarea de antiacide doar dacă nu sunt recoman­date de către medic. Urmaţi sfatul medicului în privinţa adminis­trării antiacidelor. Poate fi necesară administrarea acestora la o altă oră faţă de cimetidină.
Administrarea cimetidinei poate provoca o susceptibilitate crescută la infecţii virale ce determină pneumonie. Aceasta s-a observat mai ales la persoanele în vârstă, la cei cu diabet, depri­marea sistemului imunitar sau afecţiuni pulmonare cronice. îna­inte de a lua cimetidină informaţi medicul dacă suferiţi de aceste afecţiuni.


Administrarea corectă

Medicamentul se administrează oral, cu alimente sau fără. Nu administraţi antiacide mai devreme de 1-2 ore de la administra­rea cimetidinei. Evitaţi consumul excesiv de cafea pe durata tra­tamentului.
Nu încetaţi administrarea medicamentului fără a consulta mai întâi medicul.

Pot trece până la 8 săptămâni până la vindecarea ulcerului. Administraţi medicamentul chiar şi dacă nu observaţi ameliorarea imediată a simptomelor.


Dacă săriţi o doză -administraţi doza uitată imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză, săriţi pes­te doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu administraţi o doză dublă de medicament.


Cum păstrăm medicamentul -în ambalajul original, bine închis, ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei, ferit de căldură, lumină şi umezeală excesivă.


Ce efecte adverse pot apare?
încetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse severe:reacţii alergice (dificultate la respiraţie, umflarea gâtului, a feţei, a buzelor, a limbii, urticarie)
•        tuse, febră, dureri toracale, dificultate la respiraţie
•        rash cutanat eritematos (de culoare roşie) sau cu vezicule
•        apariţia icterului (îngălbenirea pielii sau a ochilor)
•        leziuni sau sângerări apărute spontan, oboseală neobişnuită
•        senzaţie de ameţeală, leşin, dezorientare, stare confuzională
•        scăderea cantităţii de urină eliminată
•        bătăi cardiace neregulate

Dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse mai puţin severe, continuaţi administrarea medicamentului şi consultaţi medicul: ameţeli, depresie, agitaţie, sensibilitate crescută a sâni­lor sau umflarea acestora la bărbaţi, dureri musculare sau articu­lare, dureri de cap, diaree, greaţă, constipaţie.


Când nu se administrează?
Nu se administrează la persoanele cunoscute cu hipersensibili­tate la medicament.


Atenţionări speciale

înainte de a lua medicamentul anunţaţi medicul dacă suferiţi de diabet, astm sau o afecţiune pulmonară cronică, deprimarea sistemului imunitar, deprimarea măduvei osoase, afecţiuni rena­le sau hepatice.

Pot fi necesare ajustări ale dozelor sau precauţii speciale pentru persoanele cu aceste afecţiuni.
Vindecarea ulcerelor se poate face mai dificil la persoanele fu­mătoare

La persoanele peste 50 de ani, cu afecţiuni hepatice sau cu alte afecţiuni severe poate apare o stare confuzională temporară pe durata tratamentului cu cimetidină. Anunţaţi medicul dacă aţi observat apariţia acestui lucru.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente

înainte de a lua Cimetidina informaţi medicul dacă urmaţi un tratament cu unul dintre următoarele medicamente:
•        ketoconazol (Nizoral)
•        antiagregante plachetare cum ar fi acenocoumarol (Acenocou- marol, Sintrom, Trombostop)
•        fenitoină
•        nifedipină (Adalat, Cordipin, Epilat, Nifecard)
•        metronidazol (Efloran, Flagyl, Grinazole, Metrogene)
•        propranolol
•        lidocaină (Xilina)
•        diazepam
•        teofilină (Teotard,Theo SR)• antidepresive, cum ar fi amitriptilina, clomipramina (Anafranil).


Evitaţi consumul de băuturi alcoolice pe durata tratamentului. Medicamentul poate creşte efectele alcoolului.

Antiacidele pot reduce efectele medicamentului dacă se admi­nistrează odată cu Cimetidina. Dacă este necesar a lua un antia- cid, administraţi-l la cel puţin 2 ore distanţă de Cimetidină.


Sarcina şi alăptarea
Este puţin probabil ca medicamentul să afecteze fătul dacă este administrat pe durata sarcinii. Totuşi nu trebui administrat fără aprobarea medicului. Anunţaţi medicul dacă sunteţi însărcinată sau vă doriţi o sarcină.

Medicamentul trece în laptele matern putând afecta sugarul. Nu administraţi medicamentul pe durata alăptării fără a consulta mai întâi medicul.


Doze recomandate
Adulţi
Ulcer duodenal activ

Doza uzuală recomandată este de 800 mg pe zi administrată în două sau patru prize. Pentru tratamentul de întreţinere se reco­mandă doze de 400 mg pe zi. Durata tratamentului este de minim 4 săptămâni.

Esofagită de reflux
Doza recomandată este de 400 mg de 4 ori/zi timp de 6-8 săp­tămâni.

Afecţiuni asociate cu hipersecreţie gastrică
Doza uzuală este de 300 mg de 4 ori/zi administrată cu mesele şi la culcare. Doza trebuie individualiztă în funcţie de răspuns şi nu trebuie să depăşească 2400 mg/zi.


Copii
Siguranţa şi eficacitatea administrării medicamentului la copi­ii sub 16 ani nu a fost studiată îndeajuns. Totuşi, medicul poate decide administrarea în condiţiile în care efectele benefice sunt mai importante decât riscurile. Doza recomandată este de 20-40 mg/kg corp/zi.


Supradozare
Orice medicament administrat în exces poate avea efecte ad­verse severe. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi suprado- zarea.
Simptomele supradozării cu Cimetidină pot include: greaţă, văr­sături, diaree, stare confuzională, oboseală extremă, leşin.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

CIMETIDINA

  • Product Code: CIMETIDINA
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€