Web Analytics
  • CEFALEXINA

CefalexinaDenumire comună internaţională: Cefalexinum

Alte denumiri comerciale: Cefalexin, Keflex, Ospexin, Sporidex

Forme de prezentare: Capsule, Comprimate filmate, Granule pentru soluţie orală, Pulbere pentru soluţie orală


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Cefalexina este un antibiotic din clasa cefalosporinelor utilizat pentru tratamentul infecţiilor bacteriene ale tractului respirator, ale urechii medii, infecţiilor osoase, ale pielii, ale aparatului repro­ducător sau ale tractului urinar.

Important de ştiut
Dacă sunteţi alergic la peniciline sau cefalosporine în orice for­mă, anunţaţi medicul înainte de a lua Cefalexină.

Există posibili­tatea să fiţi alergic şi la acest medicament iar simptomele alergiei pot fi severe (dificultate la respiraţie, umflarea feţei, a gâtului, a buzelor, a limbii, urticarie). Dacă luaţi medicamentul şi observaţi apariţia acestor simptome anunţaţi imediat medicul.

Administrare Cefalexina

Medicamentul se administrează oral, de obicei la fiecare 6 sau 12 ore sau conform indicaţiilor medicului. Se poate administra cu alimente dacă apare discomfort gastric.

Antibioticele sunt eficiente dacă concentraţia medicamentului în organism se menţine constantă. De aceea este important să administraţi medicamentul la intervale egale de timp.


Continuaţi administrarea medicamentului pe toată durata de timp prescrisă de către medic. Simptomele unei infecţii pot dis­pare înainte de eradicarea completă a infecţiei din organism. Nu întrerupeţi administrarea medicamentului la ameliorarea simptomelor.

Dacă săriţi o doză - luaţi doza uitată imediat ce vă amintiţi şi apoi încercaţi distribuirea la intervale egale a dozei de medicament pe care trebuie să o luaţi pe acea zi până când puteţi reveni la pro­gramul normal de administrare. Nu administraţi o doză dublă de medicament.


Cum păstrăm medicamentul Cefalexina?

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă.

Ce efecte adverse pot apare la Cefalexina?

Anunţaţi imediat medicul şi încetaţi administrarea medicamen­tului dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse severe:

• reacţii alergice (dificultate la respiraţie, umflarea gâtului, a feţei,a limbii, a buzelor, urticarie)
•        diaree apoasă sau cu sânge
•        convulsii
•        febră, dureri în gât şi cefalee însoţite de rash cutanat cu vezicu­le, descuamarea pielii şi înroşirea acesteia
•        paloare sau îngălbenirea pielii, închiderea la culoare a urinei, febră, stare confuzională, oboseală accentuată
•        leziuni sau sângerări apărute spontan, oboseală neobişnuită
•        confuzie, agitaţie, halucinaţii (vedenii)
•        scăderea cantităţii de urină eliminată sau absenţa urinărilor

Continuaţi administrarea medicamentului şi consultaţi medicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse mai puţin se­vere: uşoară greaţă , vărsături sau diaree, senzaţie de ameţeală sau uşoară oboseală, dureri articulare, prurit (mâncărime) vaginal sau scurgeri vaginale.

Când nu se administrează Cefalexina?

Nu se administrează la persoanele cu hipersensibilitate la medi­cament sau la alte antibiotice cefalosporine.

Atenţionări speciale

Inainte de a lua medicamentul anunţaţi medicul dacă aveţi afecţiuni renale sau ale tractului gastrointestinal cum ar fi colita. Pot fi necesare ajustări ale dozei în prezenta acestor afecţiuni sau monitorizarea atentă a terapiei.

Medicamentul este eliminat din organism pe cale renală. Dato­rită reducerii funcţiei renale odată cu vârsta, medicamentul tre­buie utilizat cu precauţie la persoanele în vârstă.

Acestea pot fi mai predispuse la efecte adverse.

Utilizarea prelungită a medicamentului poate avea ca rezultat dezvoltarea bacteriilor rezistente la tratament şi care pot provoca suprainfecţii.

Dacă observaţi apariţia diareei pe durata tratamentului consul­taţi medicul înainte de a lua un medicament pentru combaterea acesteia.Unele medicamente antidiareice pot agrava diareea în acest caz.

Dacă aveţi diabet, Cefalexina poate modifica rezultatul deter­minării glucozei în urină. Anunţaţi medicul înaintea efectuării acestui test. Nu modificaţi dozele de antidiabetice orale sau dieta înainte de a consulta medicul.

Anunţaţi medicul dacă nu observaţi ameliorarea simptomelor sau din contră, observaţi agravarea acestora în decurs de câteva zile.

Nu împărţiţi medicamentul cu alte persoane şi nu îl administraţi pentru alte infecţii decât v-a fost prescris.

Interacţiuni posibile Cefalexina cu alimente sau medicamente

Anunţaţi medicul înainte de a lua Cefalexin dacă urmaţi un tra­tament cu unul dintre următoarele medicamente:
•        anticoagulante cum ar fi warfarina
•        metformin (Altroin, Glucophage, Meguan, Metfogamma, Sio- for)
•        probenecid

Sarcina şi alăptarea

Este puţin probabil ca medicamentul să afecteze fătul dacă este administrat pe durata sarcinii. Totuşi, consultaţi medicul înainte de a lua medicamentul dacă sunteţi însărcinată.

Medicamentul poate trece în laptele matern şi poate afecta sugarul. Nu administraţi medicamentul pe durata alăptării fără a consulta mai întâi medicul.

Doze recomandate Cefalexina
Adulţi
Infecţii ale gâtului, pielii sau ale tractului urinar Doza recomandată este de 500 mg de două ori pe zi (la fiecare 12 ore). Tratamentul pentru infecţia vezicii urinare trebuie conti­nuat timp de 7-14 zile.

Alte infecţii
Se recomandă o doză de 250 mg la fiecare 6 ore. Pentru infecţii­le severe medicul poate recomanda o doză crescută.


Copii
Doza uzuală recomandată pentru majoritatea infecţiilor este de 25-50 mg/kg corp/zi administrată în mai multe doze.

Pentru infecţiile urechii medii se recomandă o doză de 75-100 mg/kg corp/zi divizată în patru prize.

Supradozare Cefalexina

Orice medicament administrat în exces poate avea efecte ad­verse severe. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea.

Simptomele supradozării cu Cefalexină pot include: greaţă, văr­sături, discomfort gastric, diaree, sânge în urină.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

CEFALEXINA

  • Product Code: CEFALEXINA
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€