A+ A A-

Cefaclor


Denumire comună internaţională: Cefaclorum
Alte denumiri comerciale: Cec Hexal Forte, Ceclodyne, Ceclor, Ceclo- zone, Cefaklor, Cloracef, Medoclor, Vercef
Forme de prezentare: Capsule, Comprimate filmate eliberare modifi­cată, Comprimate eliberare prelungită, Granule pentru suspensie orală, Pulbere pentru suspensie orală.


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Cefaclor este un antibiotic din clasa cefalosporinelor utilizat pentru tratamentul unei game largi de infecţii bacteriene. Acţi­onează prin stoparea creşterii bacteriilor. Este indicat în infecţii ale urechii medii, infecţii ale pielii, tractului urinar sau tractului respirator.
Important de ştiut
Dacă sunteţi alergic la peniciline sau cefalosporine în orice for­mă, anunţaţi medicul înainte de a lua Cefaclor. Există posibilitatea să fiţi alergic şi la acest medicament iar simptomele alergiei pot fi severe (dificultate la respiraţie, umflarea feţei, a gâtului, a buzelor, a limbii, urticarie). Dacă luaţi medicamentul şi observaţi apariţia acestor simptome anunţaţi imediat medicul.
Administrarea corectă
Administraţi capsulele sau suspensia orală pe stomacul gol sau, dacă apar fenomene de discomfort gastric, cu lapte sau alimen­te.
Comprimatele cu eliberare prelungită se administrează cu ali­mente pentru a reduce discomfortul gastric.
Nu mestecaţi şi nu zdrobiţi comprimatele cu eliberare prelun­gită.
Antibioticele sunt eficiente atunci când se păstrează un nivel constant al medicamentului în corp. De aceea este important să administraţi medicamentul la intervale de timp egale.


Continuaţi administrarea medicamentului pe toată durata de timp recomandată de către medic. Nu întrerupeţi tratamentul când observaţi ameliorarea simptomelor. Simptomele clinice ale unei infecţii pot dispare înainte de eradicarea completă a infec­ţiei.
Daca săriţi o doză - luaţi doza uitată imediat ce vă amintiţi şi apoi încercaţi distribuirea la intervale egale a dozei de medicament pe care trebuie să o luaţi pe acea zi până când puteţi reveni la pro­gramul normal de administrare. Nu administraţi o doză dublă de medicament.

Cum păstrăm medicamentul?

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse severe:
•        reacţii alergice (dificultate la respiraţie, umflarea gâtului, a feţei, a buzelor, a limbii, urticarie)
•        rash, înroşire sau prurit (mâncărime) cutanat
•        greaţă, vărsături sau diaree severe
•        scaune cu sânge sau mucus
•        leziuni sau sângerări spontan apărute
Dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse continuaţi administrarea medicamentului şi consultaţi medicul: uşoară grea­ţă sau vărsături, infecţii micotice ale cavităţii bucale sau vaginului (apariţia de pete albe, dureroase).
Când nu se administrează?
Nu se administrează la persoanele cu hipersensibilitate cunos­cută la medicament sau la alte cefalosporine sau peniciline.
Atenţionări speciale
Medicamentul poate provoca un test fals pozitiv la determina­rea glucozei în urină pentru persoanele cu diabet. Respectaţi in­dicaţiile medicului cu privire la ajustarea dozelor de medicament sau respectarea dietei.
Cefaclor poate provoca ocazional apariţia diareei. Nu adminis­traţi medicamente antidiareice fără a consulta mai întâi medicul deoarece acestea pot agrava simptomatologia.
Medicamentul poate afecta activitatea contraceptivelor orale. Folosiţi o altă metodă de contracepţie pe durata tratamentului.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de a lua Cefaclor anunţaţi medicul dacă urmaţi un trata­ment cu unul dintre următoarele medicamente:
•        antiacide ce conţin aluminiu sau magneziu (Maalox, Ulcerotrat, Malucol)
•        alte antibiotice
•        diuretice de ansă cum ar fi furosemidul
•        probenecid
Sarcina şi alăptarea
Este puţin probabil ca medicamentul să afecteze fătul dacă este administrat pe durata sarcinii. Totuşi, consultaţi medicul înainte de a lua medicamentul dacă sunteţi însărcinată.Medicamentul poate trece în laptele matern şi poate afecta sugarul. Nu administraţi medicamentul pe durata alăptării fără a consulta mai întâi medicul.
Doze recomandate
Adulţi
Doza uzuală recomandată este de 250 mg la fiecare 8 ore sau 500 mg la fiecare 12 h pentru comprimatele cu eliberare prelun­gită. Pentru infecţiile severe medicul poate recomanda doze mai mari.
Copii
Se recomandă de obicei administrarea a 20 mg/kg corp/zi divi­zate în prize egale la 8 sau 12 ore. în infecţiile mai severe se poate prescrie 40 mg/kg corp/zi. Doza totală zilnică nu trebui să depă­şească 1 gram.
Supradozare
Orice medicament administrat în exces poate avea efecte ad­verse severe. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea.
Simptomele supradozării cu Cefaclor pot include: diaree, greaţă şi vărsături, discomfort gastric.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat