Web Analytics
  • CARVEDILOL

CarvedilolDenumire comună internaţională: Carvedilolum
Alte denumiri comerciale: Atram, Carvedigamma, Coryol, Dilatrend, Kallidol, Talliton
Forme de prezentare: Comprimate


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Carvedilol este un blocant alfa şi beta-adrenergic. Medicamen­tul acţionează prin blocarea anumitor substanţe din organism (cum ar fi epinefrina) afectând astfel vasele de sânge şi inima. Are ca efect încetinirea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale şi reducerea efortului inimii.


Este indicat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, al insu­ficienţei cardiace sau în faza de recuperare după un infarct mio­cardic (atac de cord). Scăzând tensiunea arterială medicamentul previne accidentele vasculare cerebrale (atacurile cerebrale), in­farctul miocardic (atacul de cord) sau afecţiunile renale datorate hipertensiunii.


Important de ştiut

La unele persoane medicamentul poate provoca scăderea tensi­unii arteriale şi ameţeli sau chiar leşin la ridicarea în picioare. Dacă apare această problemă, rămâneţi aşezat şi anunţaţi medicul.

Ad­ministrarea medicamentului cu alimente poate reduce frecvenţa I apariţiei acestor efecte. Totuşi, în prima lună de tratament sau la I creşterea dozelor evitaţi efectuarea activităţilor cu risc crescut cum ar fi conducerea autovehiculelor.


Administrarea Carvedilol

Medicamentul se administrează oral, de obicei de două ori pe zi, cu alimente. Urmaţi întocmai prescripţia medicului. Luaţi medica­mentul la intervale regulate de timp pentru a fi benefic.

Pentru a nu uita administrarea unei doze este de preferat să luaţi medica­mentul al aceeaşi oră în fiecare zi.


Dacă luaţi medicamentul pentru tratamentul hipertensiunii arteriale pot trece 1-2 săptămâni până când medicamentul să-şi facă complet efectul.

Este important să continuaţi administrarea medicamentului chiar dacă nu aveţi nici un simptom. Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială nu au simptome.


Dacă săriţi o doză luaţi doza uitată imediat ce vă amintiţi. Dacă to­tuşi se apropie timpul pentru următoarea doză, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu admi­nistraţi o doză dublă de medicament.


Cum păstrăm medicamentul 
Carvedilol?

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă.

Ce efecte adverse pot apare la Carvedilol?

Dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse severe în­cetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi medicul:
•        bătăi cardiace neregulate sau încetinirea ritmului cardiac
•        ameţeli severe sau leşin
•        dificultate la respiraţie chiar şi la eforturi mici •
•        umflarea gleznelor sau a picioarelor
•        greaţă, durere de stomac, febră joasă, pierderea apetitului, în- . chiderea la culoare a urinei, decolorarea scaunelor, icter (colo­rarea în galben a pielii sau a ochilor)
•        depresie

Continuaţi administrarea medicamentului şi consultaţi medicul dacă observaţi următoarele efecte adverse mai puţin severe: scă­derea libidoului, impotenţă sau dificultatea de a ajunge la orgasm, tulburări de somn, senzaţie de oboseală, anxietate, nervozitate.


Contraindicatii 
Carvedilol

Carvedilol nu se administrează la persoanele cu afecţiuni cardi­ace severe, afecţiuni hepatice sau cunoscute cu astm. De aseme­nea este contraindicat la persoanele cu hipersensibilitate cunos­cută la medicament.

Atenţionări speciale

Inainte de a lua medicamentul anunţaţi medicul dacă aveţi astm, tulburări de conducere cardiacă (bradicardie sinusal, bloc AV de grad li sau III), şoc cardiogenic, insuficienţă cardiacă severă (decompensată), afecţiuni hepatice.

Anunţaţi medicului orice afecţiune diagnosticată anterior, în special probleme respiratorii (boală pulmonară cronică obstructi- vă), alte afecţiuni cardiace (angină în variantă Prinzmetal), diabet, hipertiroidism, afecţiuni renale, afecţiuni circulatorii (boală Ray- naud), afecţiuni cutanate (psoriazis), afecţiuni psihiatrice (depre­sie), feocromocitom, afecţiuni musculare (miastenia gravis).


Dacă suferiţi de diabet, medicamentul poate masca accelerarea ritmului cardiac care apare în mod normal în condiţii de hipogli- cemie. Totuşi, alte simptome ale hipoglicemiei, cum ar fi ameţeli le sau transpiraţia nu sunt afectate de către medicament.


Medicamentul poate provoca ameţeli, letargie sau chiar leşin în special la primele administrări sau la creşterea dozelor. Utilizaţi medicamentul cu precauţie dacă efectuaţi activităţi cu risc cres­cut sau care necesită atenţie sporită. Evitaţi consumul de alcool pe durata tratamentului deoarece poate accentua aceste simptome.

Pentru a diminua senzaţia de ameţeală ridicaţi-vă cu grijă şi lent în picioare. Administrarea medicamentului cu alimente va fi de asemenea benefică.

Utilizaţi cu precauţie medicamentul la vârstnici deoarece pot avea o sensibilitate crescută la medicament în special pentru sen­zaţia de ameţeală.


Interacţiuni posibile 
Carvedilol cu alimente sau medicamente

Inainte de a lua Carvedilol anunţaţi medicul dacă urmaţi trata­ment cu unul dintre următoarele medicamente:
•        clonidină
•        inhibitori ai monoaminoxidazei
•        antidiabetice cum ar fi insulina, glipizid (Glucotrol), metformin (Altron, Glucophage, Siofor)
•        alte medicamente pentru afecţiuni cardiace cum ar fi nifedipi- na (Adalat, Corinfar, Nifecard), verapamilul (Cordamil, Isoptin), diltiazemul (Corzem, Dilzem)
•        medicamente pentru tratamentul astmului cum ar fi salbuta- mol (Ventolin), terbutalina (Aironyl), teofilina (Teotard, Theo SR).
•        antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi indometacin, ibupro- fen (advil, Ibalgin, Nurofen Paduden).


Sarcina şi alăptarea

Medicamentul poate avea efecte nefavorabile asupra sarcinii. Consultaţi medicul înainte să administraţi medicamentul dacă sunteţi însărcinată sau vă doriţi o sarcină.

Nu se ştie dacă medicamentul poate trece în laptele matern sau dacă poate afecta sugarul. Administraţi medicamentul pe durata alăptării doar la indicaţia medicului.

Doze recomandate Carvedilol

Adulţi
Hipertensiune arterială

Doza recomandată iniţial este de 6,25 mg de două ori pe zi cu alimente. Medicul poate creşte apoi doza la fiecare 1-2 săptămâni în funcţie de răspuns până la maxim 50 mg pe zi.Insuficienţă cardiacă congestiva

Doza iniţială este de 3,125 mg de două ori pe zi. Medicul poate creşte doza la fiecare 2 săptămâni în funcţie de răspunsul terape­utic. Doza maximă este de 100 mg pe zi.

Terapie de recuperare după infarct miocardic
Doza iniţială variază între 3,125-6,25 mg de două ori pe zi. Me­dicul poate creşte apoi doza după 3-10 zile la 12,5 mg de două ori pe zi. în funcţie de răspunsul la terapie se poate creşte apoi doza până la 25 mg de două ori pe zi.


Copii
Nu a fost evaluată siguranţa şi eficacitatea administrării medica­mentului la copii.


Supradozare 
Carvedilol
Orice medicament administrat în exces poate avea efecte ad­verse severe. Consultaţi medicul dacă suspectaţi supradozarea.

Simptomele supradozării cu Carvedilol pot include: bătăi car­diace neregulate, dificultate la respiraţie, colorarea în albastru a patului unghial, ameţeli, fatigabilitate, leşin, convulsii.


Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

CARVEDILOL

  • Product Code: CARVEDILOL
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€