Web Analytics
  • BISEPTOL

Biseptol
Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?


Biseptol este o combinaţie de medicamente cu efect antibiotic. Este recomandat pentru unele infecţii ale tractului urinar, infecţii severe ale urechii medii la copii, bronşite frecvente sau trenante (ce durează de mult timp) la adulţi, infecţii intestinale severe, unele forme de diaree. 

Mai este de asemenea indicat pentru tra­tamentul pneumoniei cu Pneumocystis carinii sau pentru preve­nirea acesteia la pacienţii cu sistemul imun deprimat.


Denumire comună internaţională: Sulfamethoxazolum + Trimethopri- mum
Alte denumiri comerciale: Berlocid, Biseptrim, Co-Trim EEL, Epitrim, Sumetrolim, Tagremin, Trimidar M.
Forme de prezentare: Comprimate, Suspensie orală, Sirop

Important de ştiut
Sulfametoxazolul, o componentă a Biseptolului face parte dintr- un grup de medicamente numite sulfonamide.

Reactii adverse Biseptol

Au fost raportate cazuri de apariţie a unor efecte adverse severe la administrarea sulfonamidelor.

Acestea includ: sindrom Stevens-Johnson (erupţii severe în jurul gurii, anusului sau ochilor), descuamarea progresi­vă a stratului extern al pielii, disfuncţii hepatice severe şi brusc instalate, afecţiuni severe ale sângelui (agranulocitoză), afectarea măduvei osoase hematogene cu scăderea numărului celulelor albe şi roşii din sânge.


Consultaţi medicul la apariţia primelor semne ale unor reacţii adverse cum ar fi rash cutanat, dureri în gât, febră, dureri articula­re, tuse, dificultate la respiraţie, paloare accentuată a pielii, apari­ţia de pete roşietice sau violacee pe piele, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor.


Pentru pacienţii în tratament cu sulfonamide se recomandă mo­nitorizarea frecventă a elementelor figurate sanguine (cum ar fi celulele albe şi roşii din sânge).


Administrarea Biseptol
Administraţi medicamentul conform prescripţiei medicului. Nu luaţi medicamentul pentru o perioadă mai mare sau mai mică de timp decât cea recomandată de către medic.

Continuaţi adminis­trarea medicamentului chiar dacă observaţi o ameliorare sau dis­pariţia completă a simptomelor.
Comprimatele se înghit cu un pahar mare de apă.

Pentru admi­nistrarea soluţiei orale sau a siropului măsuraţi volumul necesar cu o linguriţă standard sau gradată. Agitaţi mai întâi suspensia.


Medicamentul se poate administra cu lapte sau alimente pen­tru a reduce discomfortul gastric. Comprimatele se pot zdrobi şi amesteca în apă sau alimente semisolide dacă nu le puteţi înghiţi întregi.


Dacă săriţi o doză - luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi pes­te doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu administraţi o doză dublă de medicament.


Dacă aţi sărit doar o doză puteţi administra restul cantităţii de medicament prescris pentru acea zi la intervale regulate.


Cum păstrăm medicamentul -în ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.


Ce efecte adverse pot apare la Biseptol?


Incetaţi administrarea medicamentului şi consultaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse severe:

-reacţii alergice (dificultate la respiraţie, umflarea gâtului, a feţei, a buzelor, a limbii sau urticarie)

-leziuni spontan apărute sau sângerare spontană îngălbenirea pielii sau a ochilor

Dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse continu­aţi administrarea medicamentului şi consultaţi medicul: cefalee, oboseală, ameţeli, greaţă şi vărsături, scăderea apetitului, diaree, creşterea sensibilităţii cutanate la lumina solară.


Când nu se administrează 
Biseptol?

Nu se administrează la persoanele cu hipersensibilitate cunos­cută la trimetoprim sau sulfonamide şi la pacienţii cu anemie megaloblastică datorată deficitului de folaţi.

Nu se recomandă pentru tratamentul preventiv sau de lungă durată al infecţiilor urechii medii şi nu trebuie utilizat pentru tratamentul faringitei streptococice sau a altor tipuri de infecţii streptococice.
Este contraindicată administrarea medicamentului la femeile însărcinate.

Atenţionări speciale Biseptol

Inainte de a lua medicamentul anunţaţi medicul dacă aveţi in­suficienţă renală sau hepatică, aveţi un deficit de acid folie, sun­teţi consumator cronic de alcool, luaţi anticonvulsivante, aţi fost diagnosticat cu sindrom de malabsorbţie intestinală, aveţi alergii cunoscute sau astm bronşic.


Sunt posibile apariţia mai multor efecte adverse la pacienţii cu SIDA care iau medicamentul pentru prevenirea pneumoniei cu Pneumocystis carinii.

Interacţiuni posibile Biseptol cu alimente sau medicamente

Biseptolul poate creşte efectul anticoagulantelor orale cum ar fi warfarina şi poate provoca hemoragii.
Poate creşte de asemenea efectul medicamentelor antidiabetice cum ar fi glipizid (Glucotrol, Minidiab), tolbutamid, gliclazid (Diaprel, Glipicrone), glibenclamid (Manilil, Gliboral, Gluben).


Medicamentul poate creşte efectul fenitoinei putând avea efec­te adverse severe. Anunţaţi medicul dacă urmaţi tratament cu fenitoină.


Sarcina şi alăptarea

Medicamentul NU se administrează pe durata sarcinii. Anunţaţi medicul dacă sunteţi însărcinată sau vă doriţi o sarcină.


Biseptolul se excretă în laptele matern putând provoca efecte adverse sugarului de aceea nu este recomandat femeilor care alăptează.


Doze recomandate 
Biseptol

Adulţi
Doza recomandată este de 1-3 comprimate Biseptol de două ori pe zi. Doza de întreţinere este de 1 comprimate de două ori pe zi.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

BISEPTOL

  • Product Code: BISEPTOL
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€