A+ A A-

Opatanol


Denumire comună internaţională: Olopatadinum

Forme de prezentare: Soluţie oftalmică


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Opatanol este un medicament antihistaminic ce inhibă elibe­rarea histaminei în organism (substanţă responsabilă de simpto- mele alergice) după contactul cu un alergen. Soluţia este indicată în tratamentul simptomelor oculare din cadrul alergiilor: inflamaţie, prurit (mâncărimi), arsuri, lăcrimare.
Importantele ştiut
Opatanol este indicat doar în tratamentul alergiilor, nu-l folosiţi pentru a calma iritaţia dată de lentilele de contact.
Administrarea corectă
Administraţi medicamentul în ochiul afectat de 2 ori pe zi (cu interval minim de 6-8 ore între doze) sau conform indicaţiilor me­dicului.Inainte de aplicarea picăturilor spălaţi-vă bine pe mâini.
Dacă purtaţi lentile de contact, scoateţi-le înaintea aplicării pi­căturilor şi puneţi-le la loc după cel puţin 10 minute de la admi­nistrarea medicamentului.


Inclinaţi capul pe spate, priviţi în sus şi trageţi de pleoapa infe­rioară în jos pentru a descoperi sacul conjunctival. Cu picurătorul deasupra ochiului administraţi în sacul astfel format numărul de picături prescris. închideţi apoi ochiul şi timp de 1 minut presaţi uşor colţul interior al ochiului lângă rădăcina nasului, pentru a preveni scurgerea medicamentului. încercaţi să nu clipiţi sau să vă frecaţi ochiul.
Fiţi foarte atent la manipularea picurătorului pentru a nu atinge alte suprafeţe, inclusiv ochi sau mâini.

Nu administraţi soluţiile contaminate deoarece pot provoca infecţii severe ale ochiului şi chiar orbire.
Nu clătiţi picurătorul. Puneţi capacul picurătorului la loc după fiecare utilizare.
Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.

Cum păstrăm medicamentul?

In ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi flacoanele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia reacţiilor alergice severe cu proble­me respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: iritaţie, roşeaţă, arsuri, înţepături, mâncă- rimi sau uscăciune a ochilor, senzaţie de corp străin în ochi, vede­re înceţoşată, tumefacţii ale pleoapelor, nas înfundat sau curgă­tor, modificarea gustului, dureri de cap, slăbiciune.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă.
Atenţionări speciale
Nu folosiţi medicamentul dacă aveţi orice infecţie oculară bac- teriană, virală sau fungică netratată.Medicamentul poate perturba temporar vederea după aplicare, de aceea se recomandă prudenţă în efectuarea activităţilor care implică atenţie deosebită.Nu consumaţi alcool în timpul tratamentului pentru a nu accen­tua tulburările de vedere.
Siguranţa şi eficacitatea administrării la copiii cu vârsta sub 3 ani nu a fost confirmată.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Nu au fost raportate interacţiuni ale Opatanolului cu alte me­dicamente.
Dacă folosiţi şi alte picături sau unguente pentru ochi, aşteptaţi cel puţin 5 minute între cele două administrări.
Sarcina şi alăptarea
Nu se cunoaşte dacă acest medicament poate dăuna fătului to­tuşi nu-l administraţi fără a discuta mai întâi cu medicul.Este posibil ca Opatanol să treacă în laptele matern, de aceea consultaţi medicul înainte de a alăpta.
Doze recomandate
Adulţi şi copii cu vârsta peste 3 ani
Doza recomandată este de 1 picătură soluţie 1 mg/mLîn ochiul afectat de 2 ori pe zi, la interval de minim 6-8 ore.
Supradozare
Nu sunt disponibile informaţii privind supradozarea totuşi anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi această situaţie.
Ophtagram vezi Gentamicin Ophtamolol vezi Timolol Optipres vezi Lokren Optisulin vezi Lantus Optruma vezi Evista Orfiril vezi Depakine Origen vezi Azitromicina Orlistat vezi Xenical

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat