A+ A A-

Kytril


Denumire comună internaţională: Granisetronum
Forme de prezentare: Comprimate filmate, Soluţie orală.


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Kytril blochează acţiunea în organism a substanţelor ce provoa­că greaţă"şi vărsături. Este indicat în prevenirea şi tratarea senza­ţiei de greaţă şi vărsăturilor asociate chimioterapiei, radioterapiei sau anesteziei din timpul intervenţiilor chirurgicale.
Important de ştiut
Utilizarea Kytrilului la persoanele operate recent în sfera abdo­minală sau aflate în tratament cu chimioterapice poate masca distensia stomacului şi/sau ileusul progresiv (blocajul parţial sau complet al intestinelor prin lipsa mişcărilor care propagă bolusul alimentar), efecte deosebit de grave. Anunţaţi medicul dacă ob-servaţi oprirea tranzitului pentru gaze şi materii fecale cu dureri abdominale, balonare, senzaţie de discomfort.
Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 1-2 ori pe zi, con­form prescripţiei.
Pentru a fi sigur că administraţi doza corectă de Kytril, măsuraţi soluţia orală cu ajutorul măsurii dozatoare furnizate de producă­tor. Nu dozaţi cu linguriţa obişnuită de casă. Dacă nu aţi găsit în cutie măsura dozatoare, întrebaţi farmacistul de unde puteţi face rost de una.


Inghiţiţi medicamentul împreună cu un pahar mare de apă, în timpul mesei sau pe stomacul gol.
Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză-luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi două doze odată.
Cum păstrăm medicamentul ?

In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei (15-30° C), ferit de căldură şi umezeală excesivă. Ţineţi flacoane închise ermetic, în poziţie verticală şi protejate de lumi­nă. Aruncaţi comprimatele sau flacoanele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
■ reacţii alergice: probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor,
limbii sau feţei, urticarie, rash (roşeaţă), prurit (mâncărimi)
•        bătăi cardiace neregulate, rare sau rapide, dureri toracice, sen­zaţie de constricţie toracică, dificultăţi în respiraţie, transpiraţii,
greaţă
•        crampe musculare, mişcări necontrolate
•        vedere înceţoşată, nervozitate, febră
•        confuzie, ameţeli severe, pierderea conştienţei.
în cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medi­cul imediat ce va fi posibil: diaree, constipaţie, gust neobişnuit în gură, oboseală, somnolenţă, insomnii, ameţeli, dureri de cap, anxietate, agitaţie.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă
Atenţionări speciale
Kytril nu stimulează peristaltica gastrică sau intestinală (mişcă­rile stomacului şi intestinelor), de aceea nu ar trebui fi folosit în locul aspiraţiei naso-gastrice.
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi intervenţii chirurgicale abdominale recente sau vă aflaţi sub chi­mioterapie, deoarece Kytrilul poate uneori masca problemele de stomac severe.
Luaţi medicamentul exact cum v-a fost prescris de medic pen­tru a obţine maximul de beneficii.
Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Nu au fost descrise interacţiuni semnificative ale Kytrilului cu alte medicamente.
Sarcina şi alăptarea
Deşi nu se aşteaptă ca medicamentul să dăuneze fătului, nu ad­ministraţi fără a discuta mai întâi cu medicul în cazul în care sun­teţi însărcinată sau plănuiţi o sarcină în viitorul apropiat.
Deoarece nu se cunoaşte dacă Kytril poate trece în laptele ma­tern, nu alăptaţi în timpul tratamentului fără a consulta mai întâi medicul.
Doze recomandate
Prevenirea senzaţiei de greaţă şi vărsăturilor determinate de trata­mentul pentru cancer
Adulţi şi adolescenţi
Doza uzuală este de 1 mg (1 comprimat sau o linguriţă) adminis­trată cu circa o oră înaintea tratamentului pentru cancer. După 12 ore de la prima doză se mai administrează încă 1 mg. Alternativ se poate administra o singură doză de 2 mg, cu o oră înaintea tratamentului pentru cancer.
Copii
Doza trebuie determinată de către medic.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Singu­rul simptom cunoscut al supradozării constă în dureri de cap.

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat