Web Analytics
  • KETOCONAZOL

Ketoconazol


Denumire comună internaţională: Ketoconazolum

Alte denumiri comerciale: Fungicide, Kefungin, Keto-Tis, Ketostin, N- Ketoconazol, Nizoral

Forme de prezentare: Comprimate, Ovule, Cremă, Gel capilar, Şam­pon


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Ketoconazol este un medicament antifungic destinat tratamen­tului infecţiilor provocate de ciuperci sau levuri.

Poate fi utilizat în tratamentul infecţiilor cavităţii bucale, faringelui şi esofagului, vulvovaginitei candidozice, infecţiilor fungice din întreg corpul, infecţiilor fungice severe ale pielii şi unghiilor.

Preparatele topice pot fi folosite pentru diverse infecţii ale pielii cu descuamări la nivelul capului (mătreaţă), pete roşii-cafenii cu scuame albe sau galbene localizate de obicei la nivelul feţei sau pieptului (dermatită seboreică), pete mici albe sau cafenii, cu contur neregulat, dispuse pe trunchi (pitiriazis versicolor).


Ovulele sunt indicate în tratamentul local al candidozelor vulvovaginale acute şi cronice; în cazul vulvovaginitelor recurente se recomandă asocierea tratamentului local cu cel pe cale orală.
Important de ştiut
Continuaţi tratamentul conform prescripţiei până la terminarea lui chiar dacă infecţia pare să fi dispărut. Dacă opriţi administra­rea prea devreme este posibil ca infecţia să reapară.
Administrarea corectă
Administraţi comprimatele de ketoconazol o dată pe zi sau con­form prescripţie, împreună cu un pahar mare de apă.Dacă aveţi probleme cu stomacul luaţi Ketoconazol în timpul mesei, preferabil cu sucuri de fructe, ceai sau cafea pentru a creş­te aciditatea stomacului şi a creea un mediu propice dizolvării şi absorbţiei medicamentului.
Nu administraţi medicamente care reduc aciditatea gastrică în interval de 2-3 ore faţă de Ketoconazol deoarece acestea scad ab­sorbţia Ketoconazolului.
Dacă aveţi afecţiuni care diminuă cantitatea de acid produsă de stomac puteţi folosi o mixtură specială cu 4 mL de soluţie apoasă de acid clorhidric 0,2N la 1 comprimat de 200 mg Ketoconazol. Beţi această soluţie cu ajutorul unui pai, ţinut în gură departe de dinţi. Clătiţi bine gura cu apă după fiecare administrare pentru a evita distrugerea smalţului dinţilor.


Inainte de aplicarea preparatelor topice, spălaţi bine mâinile şi suprafaţa de piele infectată, apoi lăsaţi să se usuce; aplicaţi cre­ma în strat subţire pe zona afectată şi pielea înconjurătoare de 1-2 ori pe zi (conform prescripţiei), apoi masaţi uşor până la ab­sorbţie completă. Nu folosiţi deasupra zonei afectate bandaje şi pansamente ocluzive care să împiedice circulaţia aerului, decât la recomandarea medicului. Puteţi folosi totuşi tifoane subţiri din bumbac pentru a vă proteja îmbrăcămintea. Tratamentul durează de regulă 2-4 săptămâni.


Aşteptaţi cel puţin 20 minute după aplicarea medicamentului pentru a folosi pe zonele tratate cosmetice sau creme cu protec­ţie UV.Nu spălaţi zona de piele tratată minim 3 ore după aplicare.
Dacă folosiţi şamponul cu ketoconazol spălaţi mai întâi părţile infectate ale pielii, apoi aplicaţi suficient şampon pentru a face spumă şi masaţi scalpul timp de 1 minut.

Clătiţi cu apă din abun­denţă după care repetaţi procedura, lăsând şamponul pe scalp încă 3 minute. Clătiţi din nou, asigurându-vă că aţi spălat şi pielea, nu numai părul.
Aşteptaţi cel puţin 3 zile pentru a folosi din nou şamponul cu ketoconazol. Folosiţi şamponul de 2 ori pe săptămână, dacă me­dicul nu v-a recomandat altceva.La fel ca şi pentru alte şampoane, evitaţi contactul cu ochii. Dacă accidental are loc contactul, spălaţi ochii cu apă din abundenţă, preferabil sub jet de apă.


Pentru administrarea ovulelor vaginale umeziţi-le înainte cu pu­ţină apă călduţă. Aşezaţi-vă pe spate cu genunchii strânşi. Intro­duceţi ovulul uşor şi cât mai profund în vagin.
Gelul de ketoconazol este inflamabil de aceea nu-l folosiţi atunci când fumaţi sau sunteţi în apropierea unei flăcări.
Evitaţi contactul medicamentului cu ochii, nasul sau gura.Dacă săriţi o doză -luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi.To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare.


Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Gelul de ketoco­nazol este inflamabil; păstraţi-l departe de surse de foc. Aruncaţi tuburile, ovulele sau flacoanele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie)
•        iritaţie severă, mâncărimi, arsuri, dureri, înroşire a pielii
•        înroşire a ochilor, tumefacţie, iritaţie
•        îngălbenirea ochilor şi pielii, dureri abdominale, oboseală neo­bişnuită, scaune decolorate, urini închise
•        sângerări anormale
•        febră, frisoane, dureri persistente în gât.
în cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: greaţă, vărsături, diaree, apetit redus, du­reri de cap, ameţeli, ginecomastie (mărire a sânilor), impotenţă. Produsele topice pot determina uşoară iritare a pielii, piele usca­tă, păr gras sau uscat, modificarea culorii părului (mai ales dacă este cărunt sau a fost degradat chimic), modificări ale firului de păr, căderea părului.
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la substanţa activă, tratament cu midazolam (Dormicum) sau medicamente care  prelungesc intervalul QT pe electrocardiogramă.
Atenţionări speciale
Inainte de a începe administrarea ketoconazolului comprimate  informaţi medicul dacă aveţi probleme cu ficatul, vă cunoaşteţi cu aclorhidrie (aciditate gastrică redusă) sau luaţi antiacide şi alte i medicamente pentru ulcer gastroduodenal, întrucât poate fi necesară reducerea dozelor, monitorizarea mai atentă a administrarii sau chiar reconsiderarea tratamentului


Nu folosiţi medicamentul pentru orice afecţiune a pielii dacă nu  aţi fost mai întâi văzut de medic.  
Nu permiteţi altor persoane să utilizeze medicamentele ce v-au  fost recomandate şi nu utilizaţi niciodată medicamentele prescrise altor persoane.
Luaţi medicamentul exact aşa cum v-a fost prescris de medic pentru a obţine maximul de beneficii.
Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceleaşi ore.
Nu administraţi doze mai mari decât v-au fost recomandate.Contactaţi medicul dacă problema dumneavoastră nu pare a se . ameliora sau simptomele par chiar a se agrava în 2 săptămâni de tratament.


Administraţi medicamentul pe toată durata de timp care v-a fost recomandată, chiar dacă simptomele infecţiei au dispărut; este foarte probabil ca infecţia să nu fie complet tratată.
Dacă utilizaţi glucocorticoizi în creme, unguente sau soluţii to­pice puteţi începe tratamentul cu şampon imediat, dar nu întrerupeţi tratamentul cu glucocorticoizi. Pielea poate reacţiona prin roşeaţă sau mâncărime. Continuaţi tratamentul cu glucocortico­izi după cum urmează: aplicaţi aceleaşi cantităţi timp de 1 săptă­mână, reduceţi treptat frecvenţa administrării în următoarele 1-2 săptămâni, apoi opriţi medicaţia. Dacă aveţi nelămuriri, consul­taţi medicul sau farmacistul.


Purtaţi haine lejere, preferabil din bumbac până la vindecarea infecţiei; evitaţi îmbrăcămintea strânsă sau sintetică din nailon sau poliester care nu permite aerului să circule liber. Dacă trataţi ciuperca piciorului, purtaţi mereu şosete curate din bumbac şi sandale sau pantofi care să permită aerului să circule nestânjenit. Păstraţi picioarele cât mai uscate posibil.
Evitaţi utilizarea altor produse pentru păr sau ten care pot fi iri-tante: produse de curăţare a pielii, şampoane sau săpunuri dure, produse pentru ten cu alcool, astringenţi sau lămâie, soluţii de colorare a părului, soluţii pentru permanent, creme epilatorii, ceară.


In caz de iritaţie locală sau reacţii alergice, se recomandă între­ruperea tratamentului. Se vor evalua măsurile de igienă generală pentru a controla sursele de infectare sau reinfectare. Partenerul sexual infectat poate necesita de asemenea un tratament adec­vat.
Ovulele cu ketoconazol nu pătează pielea sau hainele. Nu uti­lizaţi tampoane intime deoarece acestea absorb medicamentul. Purtaţi lenjerie din bumbac; evitaţi hainele din vâscoză sau poliester. Lăsaţi să se usuce zona genitală după duş sau baie Schim- baţi-vă imediat dacă costumul de baie sau echipamentul sport sunt ude deoarece umezeala favorizează creşterea ciupercilor. Nu vă ştergeţi cu prosopul deoarece acesta poate irita zona şi poate răspândi infecţia.


Dacă infecţia vaginală nu se ameliorează sau chiar se agravează în 3 zile, nu obţineţi vindecarea în 7 zile sau simptomele reapar în 2 luni, este posibil să aveţi şi altceva decât o infecţie fungică. Consultaţi medicul.
Dacă folosiţi ovulele vaginale ar trebui fie să evitaţi contactele sexuale fie partenerul dumneavoastră să folosească prezervativ.
Totuşi se recomandă evitarea folosirii produselor din latex (ex. diafragme contraceptive, prezervative) în timpul tratamentului cu ketoconazol ovule deoarece uleiurile din compoziţia lor pot interacţiona cu latexul, reducând eficacitatea.In prevenirea sarcinii şi a bolilor cu transmitere sexuală.
In rare cazuri ketoconazol comprimate poate determina leziuni grave ale ficatului şi uneori chiar deces. Anunţaţi imediat medicul dacă observaţi apariţia senzaţiei de greaţă, vărsăturilor, durerilor abdominale, oboselii neobişnuite, pierderea apetitului, îngălbe- nirea pielii şi ochilor, închiderea la culoare a urinii, decolorarea scaunelor. Semnele enumerate mai sus reprezintă semne preco­ce ale afectării ficatului.


Consumaţi alcool cu moderaţie pe durata tratamentului cu comprimate de ketoconazol, deoarece ambele substanţe pot afecta ficatul. Este posibil să apară greaţă, vărsături, dureri de cap, bufeuri, tumefacţii şi erupţii pe piele dacă se consumă alcool concomitent cu administrarea ketoconazolului.
Prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medic deoarece pot fi necesare analize de sânge sau alte metode de evaluare în timpul tratamentului pentru a monitoriza progresele şi efectele adverse.Nu folosiţi medicamentul la copiii cu vârsta sub 12 ani fără apro­barea medicului deoarece siguranţa şi eficacitatea administrării la această grupă de vârstă nu au fost stabilite.


Ketoconazolul poate da ameţeli de aceea se recomandă pre­cauţie în şofat şi efectuarea altor activităţi care necesită atenţie sporită.
Intrucât medicamentul poate creşte sensibilitatea la soare, evi­taţi expunerea la soare sau lămpi de bronzat. Folosiţi creme pro­tectoare, ochelari de soare şi îmbrăcăminte adecvată ori de câte ori urmează să vă expuneţi la soare pentru o perioadă prelungită de timp.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
înainte de începerea tratamentului cu Ketoconazol comprimate anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamen­te:
•        antiacide: Dicarbocalm, Maalox, Ulcerotrat
•        cimetidină, ranitidină (Arnetin, Histac, Ulcoran, Zantac), famoti- dină (Gastrosidin, Quamatal, Ulceran)
•        omeprazol (Helicid, Losec, Nexium, Omeran, Omez), lansopra- zol (Lanzap, Lanzol, Levant), rabeprazol (Pariet)
•        digoxin
•        anticoagulante orale: Sintrom, Trombostop, Acenocumarol
•        fenitoin
•        rifampicină (Sinerdol)
•        antidiabetice orale: glipizid (Glucotrol), tolbutamid
•        isoniazidă
•        teofilină (Theo SR, Teotard)
•        ciclosporină (Cicloral Hexal, Equoral, Sandimmun Neoral)
•        tacrolimus (Advagraf, Prograf)
•        metilprednisolon (Medrol, Solu-Medrol).
Sarcina şi alăptarea
Ketoconazol comprimate poate fi dăunător fătului dacă se ad­ministrează în timpul sarcinii de aceea nu administraţi înainte ca medicul dumneavoastră să fie informat că sunteţi însărcinată sau plănuiţi o sarcină în viitorul apropiat.
în general substanţa activă nu se absoarbe prin piele sau pere­ţii vaginali. Se poate folosi medicamentul aplicat topic în sarcină şi lactaţie, doar dacă medicul consideră că beneficiile potenţiale depăşesc eventualele riscuri. Nivelele medicamentului activ în laptele matern sunt prea scăzute pentru a avea semnificaţie cli­nică.

Doze recomandate
•        Comprimate
Tratamentul infecţiilor cu ciuperci Adulţi şi adolescenţi
Doza recomandată este de 200-400 mg o dată pe zi, timp de câteva zile sau săptămâni, în funcţie de infecţia tratată.
Copii cu vârsta peste 2 ani
Doza zilnică de Ketoconazol trebuie calculată în funcţie de gre­utatea copilului, ca 3,3-6,6 mg/kg într-o singură priză zilnică. Du­rata tratamentului variază de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcţie de tipul infecţiei.
Copii cu vârsta sub 2 ani
Dozajul trebuie stabilit de către medicul care îngrijeşte copilul.
•        Cremă
Ţinea (pecingine) corporis, ţinea cruris, ţinea versicolor, ţinea pedis, candidoză cutanată Aplicaţi crema în strat subţire pe pielea afectată şi zona din ju­rul ei o dată pe zi (sau de 2 ori pe zi în cazurile severe, numai cu recomandarea medicului). Durata tratamentului este obişnuit de 2 săptămâni.
Dermatită seboreică
Apicaţi pe zona afectată de 2 ori pe zi timp de 4 săptămâni, până la dispariţia simptomelor.
•        Şampon, gel capilar
Tratamentul mătreţii şi al dermatitei seboreice Se aplică de 2 ori pe săptămână timp de 2-4 săptămâni. Pentru prevenirea recăderilor se poate administra o dată pe săptămână la fiecare 2 săptămâni.
Tratamentul pitiriazisului versicolor
Se recomandă administrarea o dată pe zi timp de 5 zile. Pentru prevenirea recăderilor se poate utiliza o dată pe zi, 3 zile consecu­tiv, în fiecare an înaintea venirii verii.
•        Ovule
Episoade minore de candidoză vulvovaginală Se recomandă administrarea unui ovul vaginal pe zi, timp de 3 zile consecutiv.
Candidoză vulvovaginală severă
Doza recomandată este de un ovul pe zi, timp de 5 zile consecu­tiv. Dacă infecţiile sunt cronice şi recurente, se poate administra ketoconazol ovule intermitent timp de câteva luni: un ovul pe zi timp de 3 sau 5 zile consecutiv, din prima zi după terminarea ci­clului menstrual.Supradozare
Nu au fost raportate cazuri de supradozare totuşi anunţaţi ime­diat medicul dacă credeţi că aţi folosit o cantitate mult prea mare de medicament faţă de cea normală sau dacă aţi înghiţit prepa­ratele topice.


Ketof vezi Ketotifen Ketomag vezi Ketoprofen Ketonal vezi Ketoprofen

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

KETOCONAZOL

  • Product Code: KETOCONAZOL
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€