Web Analytics
HP Banner
  • ERGOMETRIN

Ergometrin


Ergometrin (ergometrin, ergonovine, ergomet+) este un alcaloid de­rivat al amidei acidului lisergic. Se găseşte, alături de ergotamină, în secara cornută.


Acţiunea ocitocică, directă, se manifestă prin creşterea contracţiilor şi tonusului uterin. Efectul este mai puternic asupra uterului gravid. Consecutiv măririi tonusului sînt închise sinusurile venoase din miometru şi poate fi oprită hemoragia — acţiune hemostatică uterină.


Ergometrina poate provoca spasmul tetanic al miometrului la gra­videle aproape de termen şi în timpul travaliului. Aceasta constituie un pericol atît pentru făt, deoarece circulaţia sîngelui placentar este mult diminuată, cît şi pentru mamă, deoarece uterul se poate rupe.

Alcaloidul are acţiune vasoconstrictoare slabă, dar care poate fi dăună­toare în caz de afecţiuni vasculospastice sau de hipertensiune arterială. Uneori provoacă hipertensiune arterială, însoţită de cefalee, care se poate menţine cîteva zile; acest efect este mai frecvent la bolnavele cu toxemie, sau la cele cărora îi s-au administrat vasconstrictoare.


Ergometrina se foloseşte sub formă de maleat. Se poate administra oral, doza obişnuită fiind de 0,5—1 mg; efectul apare în aproximativ 10 minute şi se menţine peste 3 ore. în condiţii de urgenţă se injectează intramuscular 0,25—1 mg (efectul se instalează în 7 minute) sau intra­venos 0,1—0,5 mg (contracţiile uterine apar după circa 1 minut).

Ergo­metrina este indicată pentru profilaxia sîngerărilor postpartum. De ase­menea este utilă în caz de hemoragie prin secţiune cezariană^ (se poate injecta direct în miometru).


Nu se administrează în primul şi al doilea stadiu al travaliului şi trebuie indicată cu prudenţă înaintea expulziei placentei. Este contraindicată în toxemia gravidică.


Metilergometrina (methylergometrin, metbergin) are acţiune ocitocică similară ergometrinei, dar mai intensă şi mai prelungită (aproximativ 5 ore). Este indicată pentru tratamentul hemoragiilor postpartum. Acţiu­nea vasoconstrictoare este minimă.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

ERGOMETRIN

  • Product Code: ERGOMETRIN
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€


HP Banner