Web Analytics
  • ERITROMICINA

Eritromicina
Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Eritromicina face parte dintr-un grup de medicamente denumi­te antibiotice macrolide.

Este utilizată pentru tratamentul multor tipuri de infecţii bacteriene din organism, printre care boala infla- matorie pelvină, gonoreea, infecţii parazitare intestinale, infecţii rectale, infecţii ale tractului reproducător, infecţii cutanate, sifilis,infecţii aletractului respirator, infecţii aletractului urinar.

Denumire comună internaţională: Erythromycinum
Alte denumiri comerciale: Eritro, Eritromagis
Forme de prezentare: Comprimate, Pulbere pentru suspensie orală

Important de ştiut

Eritromicina, ca orice alt antibiotic acţionează cel mai eficient atunci când concentraţia de medicament din organism este con­stantă. De aceea este importantă administrarea regulată a me­dicamentului pe toată perioada de timp recomandată de către medic.

Nu întrerupeţi tratamentul fără acordul medicului, chiar dacă observaţi dispariţia simptomelor infecţiei.


Administrare 
Eritromicina
Medicamentul se administrează oral, conform indicaţiei me­dicului. înghiţiţi fiecare comprimat cu un pahar mare de apă. Se poate administra cu sau fără alimente.

Dacă săriţi o doză - luaţi doza uitată imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu admi­nistraţi o doză dublă de medicament.


Cum păstrăm medicamentul

La temperatura camerei, ferit de ume­zeală şi căldură excesivă.


Ce efecte adverse pot apare la 
Eritromicina?

Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse severe:

•        reacţii alergice (urticarie, dificultate la respiraţie, umflarea feţei, a buzelor, a limbii, a gâtului)
•        durere toracică, ritm cardiac neregulat, ameţeli severe sau le­şin
•        greaţă, dureri de stomac, febră joasă, pierderea apetitului, în­chiderea la culoare a urinei, decolorarea scaunelor, apariţia ic­terului (îngălbenirea pielii sau a ochilor)
•        diaree apoasă sau cu sânge.

Dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse mai puţin severe, continuaţi administrarea medicamentului şi consultaţi medicul: uşoară greaţă, vărsături, diaree sau dureri de stomac; ameţeli, cefalee, oboseală; prurit sau scurgeri vaginale; prurit cu­tanat uşor sau rash cutanat.

Când nu se administrează?
Eritromicina nu se administrează persoanelor cunoscute cu alergie la medicament.


Atenţionări speciale
Inainte de a administra 
Eritromicina, informaţi medicul asu­pra istoricului dumneavoastră medical, în special asupra prezen­ţei afecţiunilor hepatice sau a miasteniei gravis. Pot fi necesareajustări ale dozelor sau monitorizarea atentă a tratamentului în prezenţa acestor afecţiuni.


Eritromicina poate creşte sensibilitatea cutanată la lumina so­lară, putând apare arsuri solare. Utilizaţi creme pentru protecţie solară (cu un factor de protecţie - SPF - de minim 15) şi purtaţi îmbrăcăminte protectoare dacă expunerea la soare nu poate fi evitată.

Antibioticele pot provoca diaree, ceea ce este un semn al apari­ţiei unei noi infecţii. Dacă aveţi diaree apoasă sau cu sânge, anun­ţaţi medicul. Nu administraţi alte medicamente pentru combate­rea acesteia decât la recomandarea medicului.

Atunci când medicamentul se utilizează pentru tratamentul sifi­lisului la femeile gravide, acesta nu previne transmiterea infecţiei la făt. Nou-născuţii vor fi trataţi cu penicilină după naştere

Interacţiuni posibile Eritromicina cu alimente sau medicamente
Informaţi medicul asupra altor tratamente urmate, în special dacă implică unul dintre următoarele medicamente:

•        digoxin
•        sildenafil (Revatio, Viagra)
•        anticoagulante warfarinice (Sintrom, Trombostop)
•        teofilina (Teotard, Theo SR)
•        alprazolam (Frontin, Neurol, Xanax)
•        carbamazepina (Finlepsin, Neurotop, Taver) sau acidul valproic (Convulex, Depakine)
•        tacrolimus (Advagraf, Prograf, Protopic)
•        ciclosporina (Cicloral, Equoral, Sandimmun Neoral)
•        lovastatin (Holetar, Medostatin)
•        bromocriptina (Brocriptin)
•        chinidina
•        alte antibiotice.


Sarcina şi alăptarea
Nu este de aşteptat ca medicamentul să aibă efecte severe asu­pra fătului dacă se administrează în sarcină. Totuşi, nu se reco­mandă administrarea pe durata sarcinii decât la recomandarea medicului.

Eritromicina poate trece în laptele matern şi poate afecta suga­rul. Nu administraţi medicamentul pe durata alăptării fără a con­sulta mai întâi medicul.

Doze recomandate
Adulţi
In funcţie de severitatea infecţiei se recomandă administrarea a 400-600 mg eritromicina la fiecare 6 ore. Doza poate fi crescută până la maxim4 g/zi.


Copii
Se recomandă administrarea a 30-50 mg Eritromicina /kg/zi divizat în 4-6 pri­ze. în funcţie de severitatea infecţiei doza poate fi crescută până ia 60-100 mg/kg/zi.


Supradozare
Orice medicament administrat în exces poate provoca efecte adverse severe. Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea.

Simptomele supradozării cu eritromicină pot include: greaţă, vărsături, diaree, dureri de stomac, scăderea auzului.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

ERITROMICINA

  • Product Code: ERITROMICINA
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€