Web Analytics
  • NIZOTIN

Nizotin


Denumire comună internaţională: Nizatidinum
Alte denumiri comerciale: Axid, Nizatidin
Forme de prezentare: Capsule, Concentrat pentru soluţie perfuzabilă


Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Nizotin aparţine clasei de medicamente numită antagonişti ai receptorilor de histamină. Acţionează prin reducerea cantităţii de acid la nivelul stomacului. Indicaţiile sale includ prevenirea şi tratarea ulcerului gastric sau duodenal, tratarea hiperacidităţii gastrice (caracterizată prin producerea excesivă de acid de către stomac), tratarea bolii de reflux gastroesofagian (determinată de refluarea acidului din stomac în esofag).
Important de ştiut
Nizotin poate masca cancerul de stomac de aceea consultaţi medicul dacă problemele au reapărut după terminarea curei.
Administrarea corectă
Administraţi medicamentul de 1-2 ori pe zi sau conform pre­scripţiei, preferabil la aceleaşi ore.
înghiţiţi capsulele cu un pahar mare de apă.Ca alternativă de scurtă durată, la pacienţii spitalizaţi aflaţi în imposibilitate de a primi medicaţia pe cale orală, pot fi folosite preparatele injectabile (Axid, Nizotin). Se respectă procedura uzuală de injectare intravenoasă.
Nu luaţi antiacide în interval de 1 oră faţă de Nizotin deoarece acestea îi pot reduce din eficacitate.


Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacăsâriţi o doză-luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi. To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi 2 doze odată.
Cum păstrăm medicamentul-în ambalajul original, bine închis şi ferit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura ca­merei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi capsulele sau fiolele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.


Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
• reacţii alergice (probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor,limbii sau feţei, urticarie)                                             • sângerări neobişnuite sau la traumatisme uşoare, sângerări ale gingiilor
•        îngălbenirea pielii şi mucoaselor
•        febră, dureri în gât
•        dificultăţi respiratorii
•        erupţie, descuamarea pielii
•        somnolenţă extremă.
In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medi­cul imediat ce va fi posibil: ameţeli, dureri de cap, greaţă, diaree, constipaţie, dureri abdominale, balonare, ginecomastie (mărirea sânilor).
Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la Nizotin sau alt antagonist al receptorilor de histamină (ex. ranitidină, cimetidină, famotidină).
Atenţionări speciale
Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi probleme sau dureri la înghiţirea alimentelor, vărsături sau scau­ne cu sânge, vărsături cu aspect de zaţ de cafea, scaune negre ca păcura, boli de ficat sau rinichi, deoarece poate fi necesară modi­ficarea dozelor de Nizotin.Nu opriţi tratamentul fără a consulta în prealabil medicul. Pot fi necesare până la 8 săptămâni pentru vindecarea completă a ul­cerului gastroduodenal.


Medicamentul poate da somnolenţă, dureri de cap sau ameţeli. Evitaţi şofatul, manipularea utilajelor cu risc şi activităţile ce im­plică atenţie sporită până la epuizarea acestor efecte. De aseme­nea evitaţi consumul de alcool sau folosirea altor medicamente ce v-ar putea accentua ameţelile sau somnolenţa, cofeina, mân­cărurile condimentate, sosurile, rântaşurile, prăjelile, preparatele cu aspirină, exerciţiile fizice solicitante, mediile cu temperatură ridicată, febra, deshidratarea Nu fumaţi deoarece interferă cu efectele medicamentului. Siguranţa şi eficacitatea administrării la copii nu au fost încă sta­bilite.


Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        aminofilină (Miofilin, Miozone)
•        teofilină (Theo SR, Teotard) •        anticoagulante: Trombostop, Sintrom
•        propranolol, metoprolol (Betaloc, Bloxan, Egilok)
•        fenitoin (Phenhydan)
•        antidepresive triciclice:: amitriptilină, clomipramin (Anafranil), doxepin
•        itraconazol (Orungal, Sporilin), ketoconazol (Nizoral, Fungicide, Kefungin).
Sarcina şi alăptarea
Deşi nu se cunoaşte dacă medicamentul poate dăuna fătului, este recomandat să anunţaţi imediat medicul dacă rămâneţi însărcinată în timpul tratamentului pentru a putea discuta care sunt pentru dumneavoastră riscurile şi beneficiile administrării în sarcină.
Nizotin poate trece în laptele matern, de aceea nu alăptaţi în timpul tratamentului fără a consulta mai întâi medicul.
Doze recomandate
Tratament curativ al ulcerului gastric sau duodenal activ (dureros) Doza uzuală este de 300 mg o dată pe zi (seara, la culcare), dar poate fi împărţită şi în 2 prize zilnice de 150 mg.
Tratament de întreţinere pentru ulcerul duodenal vindecat Uzual se recomandă administrarea de durată a câte 150 mg Ni­zotin o dată pe zi, seara la culcare.
Prevenirea pirozisului (arsurilor de stomac)
75 mg cu 30-60 minute înaintea mesei care produce arsuri de stomac. Doza poate fi repetată încă o dată în interval de 24 ore.
Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: greaţă, vărsături, respiraţie gre­oaie, bătăi cardiace rapide.


Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

NIZOTIN

  • Product Code: NIZOTIN
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€