Web Analytics
  • NEFRIX

Nefrix



Denumire comună internaţională: Hydrochlorothiazidum

Forme de prezentare: Comprimate

Ce este şi pentru ce afecţiuni se utilizează?
Fiind un diuretic din clasa tiazidelor, Nefrixul este indicat în eli­minarea excesului de lichide din organism ce poate apare în con­textul anumitor boli sau al administrării unor medicamente.

Important de ştiut
Administrarea excesivă şi necontrolată a diureticelor tiazidice poate reduce nivelele de potasiu în organism şi consecutiv poate determina slăbiciune musculară, bătăi cardiace rapide sau nere­gulate iar în cazuri foarte severe chiar deces.

Administrarea corectă
Administraţi medicamentul pe cale orală de 1-2 ori pe zi sau conform prescripţiei, preferabil la aceleaşi ore, în timpul mesei sau pe stomacul gol.
Urmaţi întocmai prescripţia şi solicitaţi lămuriri suplimentare medicului sau farmacistului dacă aveţi neclarităţi.
Dacă săriţi o doză-luaţi următoarea doză imediat ce vă amintiţi.To­tuşi, dacă se apropie timpul pentru următoarea doză săriţi peste doza uitată şi reveniţi la programul normal de administrare. Nu luaţi două doze odată.
Cum păstrăm medicamentul

In ambalajul original, bine închis şi fe­rit de acţiunea copiilor. Păstraţi medicamentul la temperatura camerei ferit de căldură şi umezeală excesivă. Aruncaţi tabletele expirate sau de care nu mai aveţi nevoie.
Ce efecte adverse pot apare?
Incetaţi administrarea medicamentului şi anunţaţi imediat me­dicul dacă observaţi apariţia următoarelor efecte adverse:
•        reacţii alergice: probleme respiratorii, tumefacţii ale buzelor, limbii sau feţei, urticarie, rash (roşeaţă), prurit (mâncărimi)
•        bătăi cardiace rapide sau neregulate, gură uscată
•        oboseală inexplicabilă, slăbiciune generalizată persistentă
•        mişcări necontrolate ale muşchilor, crampe musculare
•        confuzie, tulburări de vedere
•        vărsături
•        scăderea dramatică a cantităţii de urină
•        gută.


In cazul apariţiei următoarelor efecte adverse mai puţin severe continuaţi administrarea medicamentului dar consultaţi medicul imediat ce va fi posibil: ameţeli, uşoare dureri de cap, diaree, lipsa poftei de mâncare, greaţă, incapacitatea de a menţine erecţia.

Când nu se administrează?
Nu se administrează în caz de alergie cunoscută la hidrocloro- tiazidă sau alte medicamente sulfonamidice (ex. sulfametoxazol - Biseptol, glibenclamid - Maninil, acetazolamidă), incapacitatea de a urina.


Atenţionări speciale

Inaintea începerii tratamentului informaţi medicul dacă aveţi boli de ficat sau rinichi, lupus eritematos sistemic, diabet zaharat, astm bronşic, gută, nivele crescute ale colesterolului sau lipidelor în sânge, concentraţii scăzute de sodiu, clor, potasiu sau magne­ziu în sânge, hipercalcemie, sunteţi însărcinată sau alăptaţi.

Ca să nu omiteţi doze încercaţi să luaţi medicamentul în fiecare zi la aceeaşi oră.In primele săptămâni de tratament este posibil să vă simţiţi obosit; continuaţi administrarea întrucât această senzaţie dispare în timp.


De asemenea este posibil ca la începutul tratamentului să creas­că cantitatea sau frecvenţa urinărilor. Pentru a nu afecta somnul, încercaţi să luaţi ultima doză înainte de ora 6 seara.

Monitorizaţi atent tensiunea arterială şi prezentaţi-vă la toate programările stabilite de medicul dumneavoastră în vederea eva­luării clinice şi eventual a recoltării de sânge pentru determinarea nivelelor electroliţilor (sodiului, potasiului, clorului) şi funcţiei ri­nichilor.

Uneori medicul poate recomanda consumarea de alimente bogate în potasiu sau suplimentarea dietei cu pastile de potasiu pentru contracararea efectelor hipopotasemiei. Respectaţi întru totul indicaţiile acestuia şi nu depăşiţi cantităţile sau dozele re­comandate.

Nefrixul poate creşte glicemia de aceea trebuiesc semnalate imediat medicului semnele hiperglicemiei: sete, urinări frecvente, înroşirii bruşte, confuzie, respiraţii rapide sau cu miros de fructe.

Medicamentul poate creşte sensibilitatea la soare de aceea evi­taţi expunerea la soare sau lămpi de bronzat. Folosiţi creme pro­tectoare, ochelari de soare şi îmbrăcăminte adecvată ori de câte ori urmează să vă expuneţi la soare pentru o perioadă prelungită de timp.

Tratamentul poate da ameţeli, dureri de cap şi chiar pierderi ale conştienţei, de aceea evitaţi şofatul, manipularea utilajelor cu risc sau activităţile ce implică atenţie sporită până la epuizarea aces­tor efecte.

De asemenea evitaţi consumul de alcool sau folosirea de medicamente ce v-ar putea accentua ameţelile sau somnolenţa, exerciţiile fizice solicitante, mediile cu temperatură ridicată, fe­bra, deshidratarea, diareea sau vărsăturile severe. Pentru a preve­ni ameţelile, aşezaţi-vă sau ridicaţi-vă încet, mai ales dimineaţa.


Informaţi medicul că sunteţi în tratament cu acest medicament înainte de a primi vreun tratament medical, chirurgical sau sto­matologic.Nefrixul nu este recomandat copiilor deoarece siguranţa şi efi­cacitatea administrării la această grupă de vârstă nu au fost con­firmate.Vârstnicii trebuie să-l administreze cu precauţie pentru că pot fi mai sensibili la reacţiile adverse ale medicamentului.

Interacţiuni posibile cu alimente sau medicamente
Inainte de începerea tratamentului anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente:
•        aspirină sau alte antiinflamatoare: diclofenac (Refen, Reumalin, Voltaren), ibuprofen (Advil, Ibalgin, Marcofen, Nurofen, Padu- den), indometacin, ketorolac (Ketanov, Ketorol), meloxicam (Movalis, Moxcipam, Recoxa), piroxicam (Feldene, Finalgel, Fla- mexin), naproxen (Aleve, Momendol, Reuxen), acid mefenamic (Vidan)
•        digoxin
•        antidiabetice: glibenclamid (Maninil), metformin (Diaformin, Diguan, Glucophage, Metfogamma, Siofor)
•        insulină
•        barbiturice: fenobarbital
•        corticosteroizi: prednison, metilprednisolon (Medrol, Solu Me- drol)
•        analgezice narcotice: codeină, morfină, fentanyl (Durogesic, lonsys)
•        colestiramină
•        relaxante musculare nedepolarizante.

Sarcina şi alăptarea
Dacă rămâneţi însărcinată anunţaţi imediat medicul pentru a discuta care sunt pentru dumneavoastră riscurile şi beneficiile administrării în sarcină. Medicamentul poate fi folosit în sarcină doar dacă este absolut necesar.
Nefrixul poate trece în laptele matern, de aceea nu alăptaţi în timpul tratamentului.

Doze recomandate
Adulţi
Retenţie de lichide: insuficienţă cardiacă congestivă, ciroză hepati­că, tratament cu corticosteroizi sau estrogeni, afecţiuni renale
Doza uzuală este de 25-100 mg pe zi, în una sau mai multe prize, zilnic sau o dată ia 2-3 zile.
Hipertensiune arterială
Uzual se administrează 25 mg o dată pe zi, dar în funcţie de va­lorile tensionale şi de celelalte medicamente prescrise se poate creşte doza la 50 mg în 2 prize zilnice.
Copii
Dozajul pentru copii se ajustează în funcţie de greutate, în ge­neral situându-se în jurul valorii de 1-2 mg/kg/zi în 1-2 prize. Co­piii cu vârsta sub 2 ani ar trebui să primească circa 12,5 mg/zi dar nu mai mult de 37,5 mg/zi, iar cei de 2-12 ani - 37,5 până la 100 mg/zi. Sugarii sub 6 luni pot avea nevoie de doze de până la 3 mg/kg/zi în 2 prize.

Supradozare
Anunţaţi imediat medicul dacă suspectaţi supradozarea. Simp- tomele supradozării pot include: gură uscată, urinări excesive ur­mate apoi de reducerea importantă a cantităţii de urină, ameţeli în special la ridicarea în picioare, crampe musculare, bătăi cardia­ce slabe sau neregulate.

Neo-Endusix vezi Tenoxicam Neo-Enteroseptol vezi Imodium Neoclarityn vezi Aerius

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

NEFRIX

  • Product Code: NEFRIX
  • Availability: Se vinde numai in farmacii!
  • 0.00€