A+ A A-

 Viata are prioritate!

Stop accidentelor cardiovasculare!

Daca  nu fumaţi, bolile cardio­vasculare pot fi prevenite. Dacă sunteţi fumător, aveţi un risc de a face infarct miocardic de aproape 3 ori mai mare decât dacă nu aţi fi fumat niciodată1.

Renunţaţi la fumat!

Dacă aţi avut infarct miocardic, renunţarea la fumat este cea mai eficientă dintre toate metodele de prevenţie pe care le aveţi la îndemână Riscul de deces al fumătorului este similar cu cel al unui nefumător cu 5-10 ani mai în vârstă.

Faceţi zilnic efort fizic moderat!

Dacă aveţi un stil de viaţă sedentar, aveţi un risc de 2 ori mai mare de deces prematur. Faceţi cel puţin 30 - 45 de minute de activitate fizică pe zi (exemplu - mergeţi pe jos minim 3 km pe zi, plimbaţi-vă în pas alert prin parcuri, jucaţi volei, tenis, fotbal, faceţi drumeţii) cel puţin 5 zile pe săptămână şi vă puteţi prelungi viaţa cu aproximativ 3 ani2.

Păstraţi-vă greutatea ideală!

Prezenţa obezităţii poate fi evidenţiată prin circumferinţa abdominală peste 80 cm la femei sau peste 94 cm la bărbaţi (obezitate abdominală) şi prin indicele de masă corporală (IMC) reprezentat de raportul dintre greutate (kg) şi pătratul înălţimii. Dacă indicele de masă corporală este între 25 şi 30, sunteţi supraponderal©) şi dacă este peste 30, sunteţi obez(ă).

Dacă aveţi obezitate abdominală, aveţi un risc mai mare de a face următoarele boli: diabet zaharat tip 2, boală cardiovasculară sau neurologică. Slăbiţi cel puţin cu 5-10% în greutate şi vă veţi reduce valorile tensiunii arteriale, grăsimile din sânge şi riscul de a face diabet zaharat4.

Cum puteţi preveni apariţia unei boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă:

■  Aveţi colesterolul normal

Dacă aveţi valori crescute ale grăsimilor în sânge (dislipidemie), aveţi un risc de 3 ori mai mare de a face infarct miocardic', deoarece LDL-colesterolul (colesterolul rău) se depune în pereţii arterelor determinând ateroscleroza (formarea plăcilor de aterom).

Scăderea LDL-colesterolului cu doar un 1.0 mmol/L (40 mg/ dL) vă reduce cu 22% riscul cardiovascular (riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral şi deces de cauză cardiovasculară)4.

■  Aveţi tensiunea arterială controlată

Dacă aveţi hipertensiune arterială (valori crescute ale tensiunii arteriale), aveţi un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral sau de a deceda prin boală cardiacă ischemică. Tratamentul hipertensiunii arteriale reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a preveni un accident vascular cerebral ischemic sau hemoragie

■  Aveţi glicemia controlată

Dacă aveţi diabet zaharat, aveţi un risc de 2,4 ori mai mare de a face un infarct miocardic.

Fiecare scădere a hemoglobinei glicozilate cu 1% reduce riscul de deces legat de diabet cu 21% şi riscul de infarct miocardic cu 14%.

Ce este boala arterială periferică7

Boala arterială periferică este forma de manifestare a aterosclerozei la nivelul membrelor inferioare şi/sau superioare cu producerea de îngustări (stenoze) sau chiar astuparea (ocluzia) unora sau mai multor artere, modificând circulaţia normală a sângelui, în cazul ocluziei există un risc foarte mare ca membrul afectat să necesite amputaţie.

Dacă aveţi boală arterială periferică, riscul dumneavoastră de a suferi un infarct miocardic, accident vascular cerebral sau de a muri din cauza unei boli cardiovasculare este foarte crescut.

■  Ce simptome apar?

Cel mai frecvent simptom este durerea cu caracter de crampă (claudicaţie) la nivelul gambei, care apare la efort (mers), după o anumită distanţă parcursă. Iniţial, durerea se ameliorează rapid şi complet după oprirea efortului; cu timpul poate deveni permanentă, chiar şi în repaus, şi se asociază cu modificări ale pielii (ex: ulcere de gambă).

Simptomele sunt prezente doar la 1 din 3 pacienţi, boala fiind din această cauză dificil de diagnosticat şi tratat.

■  Ce ar trebui să faceţi?

Pentru a scădea riscul

amputaţiei, precum şi riscul unui accident vascular (infarct miocardic sau un accident vascular cerebral) sau deces cardiovascular, trebuie să respectaţi întocmai recomandările făcute de medic.

Orice tratament trebuie să înceapă prin schimbarea stilului de viaţă şi controlul factorilor de risc!

Ce este infarctul miocardic?

Infarctul miocardic este forma de manifestare a aterosclerozei la nivel cardiac care duce la astuparea (ocluzia) unei artere a inimii (coronare), determinând lipsa aportului de oxigen şi substanţe nutritive (ischemie) la nivelul unei zone din muşchiul inimii (miocard); ca urmare se produce deteriorarea, uneori până la moartea (necroza) acelei zone. Dacă aportul de sânge se restabileşte rapid (prin

deblocarea arterei), leziunile inimii pot fi prevenite sau limitate.

■  Cum se manifestă?

Durere intensă toracică sau în abdomenul superior care se poate extinde către umărul şi braţul stâng, depăşeşte 20 de minute şi nu cedează la nitroglicerină. Durerea poate fi însoţită de: senzaţie de sufocare, stare de leşin, greaţă şi vărsături, transpiraţii, nelinişte.

■  Recomandări la externare

Pentru îngrijirea inimii dumneavoastră trebuie să respectaţi întocmai recomandările făcute de medic.

Orice tratament trebuie să înceapă prin schimbarea stilului de viaţă şi controlul factorilor de risc!

La externare, după un infarct miocardic, medicul vă va prescrie o listă de medicamente pe care va trebui să le luaţi o perioadă lungă de timp, uneori toată viaţa.

Aceste medicamente contribuie la protejarea inimii dumneavoastră şi la prevenirea unui alt accident vascular. Acid acetil salicilicîn doză mică (75- 100 mg/zi) şi clopidogrel (75 mg/zi) sunt medicamente esenţiale, care

împiedică formarea cheagurilor de sânge în arterele coronare, reducând astfel riscul să repetaţi un infarct miocardic. Beta-blocantele reduc cererea de oxigen a ţesutului inimii şi trebuie utilizate pe termen lung de către toţi pacienţii care se recuperează după un infarct miocardic şi nu au contraindicaţii.

Sunt medicamente esenţiale deoarece reduc riscul de reapariţie a infarctului miocardic şi riscul de deces cu 20-25%. Dacă nu puteţi lua beta-blocante din cauza contraindicaţiilor, medicul vă poate recomanda calciu-blocante pentru tratamentul anginei pectorale şi al hipertensiunii arteriale .

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei vă scad riscul de deces dacă aveţi deces dacă aveţi şi insuficienţă cardiacă (vi se umflă picioarele, aveţi senzaţie de oboseală sau lipsă de aer la eforturi pe care anterior le făceaţi cu uşurinţă).

Dacă nu îi toleraţi, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un alt medicament dintr-o clasă înrudită (blocanţii receptorilor angiotensinei).

Statinele sunt medicamente care scad LDL-colesterolul, considerat colesterol „rău” deoarece este implicat în apariţia aterosclerozei. Sunt importante deoarece vă reduc riscul de a repeta un alt accident vascular (infarct miocardic, accident vascular cerebral) şi chiar riscul de a muri din cauza unei boli cardiovasculare.

Nitroglicerina este un medicament pe care trebuie să îl aveţi întotdeauna la îndemână dacă aveţi angină pectorală, în caz de durere în piept, aşezaţi-vă şi puneţi imediat un comprimat sub limbă. Dacă durerea nu cedează după 5 minute, sunaţi la 112!

Pe lângă formele de nitroglicerină care se administrează în momentul crizei, medicul dumneavoastră vă poate recomanda şi tratament cu nitraţi cu acţiune prelungită.

Ce este accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este forma de manifestare a aterosclerozei, care determină afectarea circulaţiei sângelui într-o porţiune a creierului.

Celulele nervoase din zona respectivă sunt private de oxigen şi substanţe nutritive, iar funcţionarea lor poate fi alterată sau compromisă definitiv. Afectarea circulaţiei sângelui poate avea două cauze:

-  blocarea unei artere a creierului (cerebrală); 85% din accidentele vasculare cerebrale se produc astfel şi sunt numite accidente vasculare cerebrale ischemice.

-  ruptura unei artere şi sângerarea într-o porţiune a creierului (accidente vasculare cerebrale hemoragice).

■  Cum se manifestă?

Prin senzaţie de slăbiciune sau paralizie la nivelul mâinii şi piciorului de pe aceeaşi parte a corpului:

Prin dificultate de vorbire sau de înţelegere a celorlalţi

Prin pierdere bruscă a vederii sau vedere dublă-ameţeală.

Prin dureri de cap severe etc.

Dacă circulaţia este blocată un timp mai îndelungat, apar leziuni definitive la nivelul

creierului care duc la deficite permanente sau la deces.

■     Recomandări la externare

Pentru a vă scădea riscul să rămâneţi paralizat, cu tulburări de sensibilitate, de vorbire sau să decedaţi din cauza unei boli cardiovasculare, trebuie să respectaţi întocmai recomandările făcute de medic

Orice tratament trebuie să înceapă prin schimbarea stilului de viaţă şi controlul factorilor de risc!

La externare, în funcţie de cauza accidentului vascular cerebral, medicul vă va prescrie diferite medicamente pe care va trebui să le luaţi o perioadă lungă de timp, uneori toată viaţa.

Aceste medicamente contribuie la recuperarea dumneavoastră şi la prevenirea unui alt accident vascular. în accidentul vascular cerebral ischemic (produs prin blocarea unei artere a creierului) medicul vă poate recomanda:

-    antiagregante plachetare (ex: acidul acetilsalicilic, clopidogrelul, etc.), medicamente esenţiale care reduc riscul de a repeta un accident vascular cerebral sau de a suferi un infarct miocardic şi chiar de a muri din cauza unei boli cardiovasculare.

-   tratament anticoagulant oral, dacă accidentul vascular cerebral s-a produs din cauza unor cheaguri (emboli) formate mai frecvent la nivelul inimii şi purtate de sânge la nivelul creierului. Deoarece fibrilaţia atrială favorizează formarea de cheaguri la nivelul inimii, se complică frecvent cu un astfel de accident vascular cerebral.

Acest tratament trebuie atent urmărit prin măsurarea periodică a INR-ului care trebuie verificat de medic de asemenea, pe perioada acestui tratament trebuie evitate traumatismele, intervenţiile sângerânde (inclusiv extracţii dentare, injecţii intramusculare).

Tratament antihipertensiv pentru controlul tensiunii

arteriale; vă reduce riscul de a repeta un accident vascular cerebral şi poate consta în:

diuretic (indapamidă) sau/şi inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ramipril, perindopril).

statine, pentru că scad LDL-colesterolul , considerat colesterol „rău” deoarece este implicat în apariţia aterosclerozei;

Sunt importante deoarece vă reduc riscul de a repeta un alt accident vascular (infarct miocardic, accident vascular cerebral) şi chiar riscul de a muri din cauza unei boli cardiovasculare.

Stiati ca...

Puteţi preveni bolile cardiovasculare:

■  Renunţând la fumat!

■  Făcând cel puţin 30 - 45 de minute de activitate fizică pe zi!

■  Menţinând o greutate corporală ideală!

■  Alegând o dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume şi peşte şi evitând alimentele bogate în grăsimi animale, excesul de sare şi alcoolul!

■  Verificând periodic tensiunea arterială şi glicemia!

■  Respectând recomandările făcute de medic pentru schimbarea stilului de viaţă şi tratamentul medicamentos!

 

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat